Τι θα φέρει το 2017;
Όπως κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα γινόταν στην Ελλάδα το 2015 και στον κόσμο το 2016, είναι παρακινδυνευμένο να μιλάμε με βεβαιότητες
Αν το 2015 ήταν για την Ελλάδα μια χρονιά όπου συνέβησαν σχεδόν τα πάντα (2 νίκες ΣΥΡΙΖΑ, συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δημοψήφισμα, ο Λεβέντης στη Βουλή, κλείσιμο τράπεζων, capital controls κ.λπ.), το 2016 θα μείνει στη μνήμη όλης της υφηλίου για τις τεκτονικές αλλαγές και εξελίξεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκειά του. Brexit, εκλογή Τραμπ, τρομοκρατικές επιθέσεις, προσφυγικό είναι μόνο μερικά από όσα σημάδεψαν την παγκόσμια πολιτική σκηνή με συνέπειες απρόβλεπτες και πολύ ανησυχητικές.
Τι μας περιμένει όμως το 2017; Σύμφωνα με τα ευρήματα της πρόσφατης δημοσκόπησης της aboutpeople ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν αποκλείει να γίνει παγκόσμια πολεμική σύρραξη, ενώ το 13,3% φοβάται το ενδεχόμενο να γίνει μεγάλη τρομοκρατική επίθεση και στην Ελλάδα. Αυξημένα ποσοστά παρατηρούμε και για το ενδεχόμενο να διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση (28,9% από 17,2% στις αρχές του 2016).
Στα καθ’ ημάς η εκλογολογία έχει και πάλι την τιμητική της. Με δεδομένο ότι από το 2009 και μετά οι κυβερνήσεις έχουν μ.ο. ζωής περίπου τα 2 με 2,5 χρόνια, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που προβλέπουν νέες εκλογές σύντομα, κάτι με το οποίο συμφωνεί και το 66,5% των πολιτών που εκτιμά ότι θα έχουμε εκλογές μέσα στο 2017. Χωρίς να αποκλείεται αυτή η πιθανότητα, η κυβέρνηση δε δείχνει να θέλει κάτι τέτοιο. Η «13η σύνταξη» δεν αποτελεί προεκλογικό μποναμά, αλλά μοιάζει να είναι περισσότερο ένας συνδυασμός προσπάθειας «διαπραγμάτευσης» με τους εταίρους και κυρίως κίνηση για να καλύψει τις «τύψεις» των κυβερνόντων για όσους μεγάλους –μη αριστερούς– συμβιβασμούς έχουν κάνει μέχρι σήμερα.
Βεβαίως, όσοι προσπαθούν να προβλέψουν τις εξελίξεις στη χώρα για τη χρονιά που έρχεται θα πρέπει να βάλουν στην εξίσωση πολύ περισσότερους παράγοντες από τις όποιες μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Το 2017 έχουν εκλογές η Γερμανία και η Γαλλία, ο Τραμπ αναλαμβάνει πρόεδρος των ΗΠΑ, στην Τουρκία δεν ξέρει κανείς τι θα συμβεί και η περιοχή μας μοιάζει με καζάνι που βράζει. Όπως λοιπόν κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα γινόταν στην Ελλάδα το 2015 και στον κόσμο το 2016, είναι τουλάχιστον παρακινδυνευμένο να μιλάμε με βεβαιότητες για το 2017. Πολιτικοί αναλυτές, διεθνολόγοι, οικονομολόγοι, πολιτικοί, κοινωνιολόγοι έχουν σηκώσει όλοι τα χέρια ψηλά.
Υ.Γ. Κάθε φορά που επιστρέφω στην Έδεσσα μαζευόμαστε οι φίλοι στην αγαπημένη μας ταβέρνα. Χθες ο Γιώργος –όπως και όλοι μας– ήταν λάβρος κατά όσων πιστεύουν ότι μας ψεκάζουν, όσων δεν κάνουν εμβόλια στα παιδιά τους, εκείνων που μιλάνε για θετικές ενέργειες, βιοσυντονισμούς και φενγκ-σουι, τρώνε superfoods και φαγητά χωρίς γλουτένη. Όταν η συζήτηση ήρθε στα πολιτικά ήταν απόλυτα σαφής. «Παιδιά, τα πράγματα είναι πολύ απλά, μην την ψάχνετε: Καμιά δεκαριά άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κινούν τα νήματα. Αυτοί θα κανονίσουν τι θα γίνει το 2017, όπως το έκαναν και το 2016. Το σύστημα είναι ανίκητο».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι είπε για την Ζώη Κωνσταντοπούλου
Tι αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου
Ένας πολύπλοκος γραφειοκρατικός μηχανισμός που κοστίζει ακριβά στους φορολογούμενους χωρίς ορατά αποτελέσματα μετά από δέκα χρόνια
Tι είπε για τις διεθνείς εξελίξεις
Σημείωσε παράλληλα ότι δεν θα μείνει ανεξάρτητη βουλευτής
Tι είπε για τα ελληνοτουρκικά
Με αφορμή τις επικείμενες παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα
Ποιες «εκπτώσεις» θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα για να πετύχει μια συμφωνία με την Τουρκία;
Θα περιλαμβάνουν «διαφορετική εκπαίδευση, ενδυμασία και νέες διαδικασίες».
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
«Η κυβέρνηση βάζει κανόνες στους μικρούς, αλλά τρέμει απέναντι στους μεγάλους»
Η Υπουργός Οικογένειας παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό
Πρόκειται για τη μασκότ της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Κατά των Πλειστηριασμών
Είχε παρανόμως μεταβιβαστεί η άδεια σε τρίτο πρόσωπο
Η συναισθηματικά φορτισμένη αναφορά του πρωθυπουργού από την Κρήτη
Προς «πάγωμα» μέχρι νεωτέρας οι αποφάσεις ασύλου για Σύρους
Τα στοιχεία των παραβατών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ για δύο χρόνια
H Koυμουνδούρου μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει θέση
Η ομιλία της λίγο μετά τον πρώην πρωθυπουργό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.