Πολιτικη & Οικονομια

MNI: Προειδοποίηση Ευρωπαίων στον Τσίπρα να μην απειλεί με εκλογές

Τι αποκάλυψε Ευρωπαίος αξιωματούχος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
333744-692129.jpg
ΑΠΕ

Προειδοποίηση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην παίξει το «χαρτί» των πρόωρων εκλογών ως διαπραγματευτική τακτική στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς έχει απευθύνει η Ευρώπη, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού οικονομικού πρακτορείου MNI.

«Ο Τσίπρας έχει λάβει φιλική προειδοποίηση να μην [προκαλέσει προβλήματα] στην ευρωζώνη με απειλές για πρόωρες εκλογές το 2017», δήλωσε χαρακτηριστικά ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος, υπενθυμίζοντας ότι οι επόμενοι μήνες φέρνουν εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Η πηγή προσέθεσε ότι ορισμένα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, ειδικά η Γερμανία, βλέπουν τον έλληνα πρωθυπουργό με έντονη καχυποψία, καθώς ανησυχούν ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει εκβιαστικά το ενδεχόμενο ελληνικών εκλογών προκειμένου να απαιτήσει μία καλύτερη συμφωνία στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Τέτοιου είδους συλλογιστική από την ελληνική πλευρά «είναι αντιπαραγωγική και θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ», είπε ο αξιωματούχος. Υπογράμμισε δε ότι μολονότι το Βερολίνο θέλει ομαλότητα πριν τις γερμανικές εκλογές του επόμενου φθινοπώρου, αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσει σε τυχόν απειλές από την πλευρά της Αθήνας. «Ο Τσίπρας μπορεί να στοιχηματίσει και να χάσει», είπε η πηγή.

Ο κ. Τσίπρας επισκέπτεται την Παρασκευή το Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με τις έως τώρα πληροφορίες να θέλουν τον πρωθυπουργό να επιδιώκει μία πολιτική συμφωνία ώστε λυθούν τα αγκάθια στη διαπραγμάτευση.

Η προειδοποίηση των Ευρωπαίων έρχεται σε μία δύσκολη συγκυρία για τη δεύτερη αξιολόγηση, με δεδομένη τη δημόσια πλέον διαφωνία ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος και τα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξή τους.

Το Ταμείο ζητά χαλάρωση των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, από το 3,5% του ΑΕΠ στο 1,5%. Παράλληλα επιμένει ότι η Αθήνα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να προχωρήσει σε βαθιά μεταρρύθμιση του φορολογικού και του ασφαλιστικού συστήματος, με μείωση του αφορολόγητου ορίου και περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Το ΔΝΤ εξέθεσε ανοιχτά τις θέσεις του σε χθεσινοβραδινό άρθρο-γνώμης που συνυπογράφουν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν και ο επικεφαλής οικονομολόγος του Μορίς Όμπστφελντ, επισημαίνοντας μάλιστα ότι δεν είναι αυτό που ζητά επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας, αλλά αυτά προκύπτουν από το πρωτογενές 3,5% που συμφώνησαν ερήμην του οι εταίροι και η ελληνική κυβέρνηση.

ΟΙ ευρωπαϊκοί θεσμοί απέρριψαν κατηγορηματικά τις θέσεις του Ταμείο, με το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, που αφορά και το θέμα το χρέους, να παραμένει μεγάλο.

Το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα δώσει νέα δάνεια στην Ελλάδα χωρίς την υλοποίηση βαθιών μεταρρυθμίσεων αλλά και σημαντική ελάφρυνση του χρέους.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.