Πολιτικη & Οικονομια

Χάρης Δούκας: Θλίψη εξέφρασε ο δήμαρχος Αθηναίων για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Χάρης Δούκας και ο Οικουμενικός Πατριάρχςη Βαρθολομαίος
Ο Χάρης Δούκας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Φανάρι © Χ/h_doukas

Η Μονή της Χώρας είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco και ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα, δήλωσε ο Χάρης Δούκας

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, συναντήθηκε στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με τον οποίο είχε μακρά συνάντηση που διήρκεσε μιάμιση ώρα.

Χάρης Δούκας: Μας πονάει πολύ και μας στεναχωρεί πολύ που η Μόνη της Χώρας έχει γίνει τζαμί

Ο κ. Δούκας είναι ο πρώτος αξιωματούχος από την Ελλάδα που επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη μετά τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι μας πονάει πολύ και μας στεναχωρεί πολύ που η Μόνη της Χώρας έχει μετατραπεί σε τζαμί.

Όπως είπε, «είναι ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα και στόχος είναι να ενώνει την ανθρωπότητα και όχι να τη χωρίζει».

Καταλήγοντας ο κ. Δούκας τόνισε ότι «υπάρχουν πρότυπα και κανόνες για το πώς κάνεις προστατεύει αυτά τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που οφείλουν όλα τα κράτη να τηρούν.

Αναφορικά με τη συνάντησή του με τον κ.κ. Βαρθολομαίο, ο δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε προτού αναχωρήσει από το Φανάρι: «Xαίρομαι πάρα πολύ που γνώρισα από κοντά τον Οικουμενικό Πατριάρχη και βεβαίως συζητήσαμε αναλυτικά για τις πολλές σπουδαίες δράσεις του θρησκευτικές, τις δράσεις του για την προώθηση της ειρήνης σε μία εποχή μάλιστα που έχουμε δύο πολέμους που μας συνταράσσουν και βεβαίως και τα πολλά κοινά μας ενδιαφέροντα, που έχουν να κάνουν με την οικολογία και το περιβάλλον, όπου ο Πατριάρχης ήταν από τους πρωτοπόρους στα θέματα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, με πολύ σπουδαίες δράσεις, με βιβλία, με λόγους και με κοινές δραστηριότητες με άλλους ηγέτες και έτσι είχα τη χαρά να συζητήσω μαζί του όλες τις εμπειρίες και να μου δώσει και πάρα πολλά βιβλία και λόγους να μελετήσω αναλυτικά, γιατί εδώ και 30 χρόνια πρωτοπορεί και σε αυτό τον τομέα της δημόσιας δράσης. Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί θα μπορέσω να μιλήσω και στο μέλλον να σχεδιάσουμε πράγματα μαζί».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε: «Παναγιώτατε, είναι μεγάλη χαρά και τιμή που σας συναντώ σήμερα εδώ στο Φανάρι. O πολύτιμος ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενός ιστορικού θεσμού που χτίζει γέφυρες ανάμεσα στους λαούς είναι αδιαμφισβήτητος. Οι πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει εσείς προσωπικά για τον διαθρησκευτικό διάλογο, την προώθηση της ειρήνης και τη συνομιλία των πολιτισμών αποκτούν ιδιαίτερη αξία, ειδικά σήμερα, όπου η γειτονιά μας δοκιμάζεται από δύο εμπόλεμες συρράξεις. Όπως και οι δράσεις σας για τη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αποτελούν για όλους μας πηγή έμπνευσης και παράδειγμα προς μίμηση. Σας ευχαριστώ πολύ που με δεχτήκατε σήμερα».

Για την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, ο Χάρης Δούκας τόνισε: «Μας θλίβει βαθιά η τελευταία εξέλιξη, η μετατροπή της Μονής της Χώρας με τα απαράμιλλα ψηφιδωτά, σε τζαμί. Τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα και η τήρηση των διεθνών προτύπων προστασίας τους αποτελεί σαφή διεθνή υποχρέωση που δεσμεύει όλα τα κράτη».

Με τη σειρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη τον κ. Δούκα για την τιμητική εμπιστοσύνη των Αθηναίων στο πρόσωπό του και του ευχήθηκε εγκαρδίως κάθε επιτυχία στο έργο του, δηλώνοντας: «Σας ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή επιτυχία σε όλες τις ωραίες πρωτοβουλίες που παίρνετε για το καλό των Αθηναίων και των επισκεπτών της πρωτεύουσας της Ελλάδος».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.