Πολιτικη & Οικονομια

«Μαύρος καπνός» από το Eurogroup για συμφωνία - «Πράσινο» για βραχυπρόθεσμα για το χρέος

Σε ποιες χώρες ζητήθηκε να λάβουν πρόσθετα μέτρα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
332814-689858.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/consilium.europa.eu/Enzo Zucchi

Για την Ελλάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup ενέκριναν το σύνολο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, τα οποία πρότεινε ο ESM, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε: «Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνει και άλλη δουλειά» και πρόσθεσε ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν για να συνεχίσουν τη συζήτηση πάνω στα ανοιχτά θέματα. Σε ό,τι αφορά το χρέος τη συζήτηση απασχόλησαν κυρίως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Σχετικά με τα πλεονάσματα ανέφερε χαρακτηριστικά «μακάρι να υπήρχαν μόνο δύο διαφορετικές γνώμες, υπάρχουν 19. Το πρωτογενές μένει στο 3,5% μέχρι το 18, έχουμε αφήσει αυτή τη συζήτηση θα επιστρέψουμε αργότερα». 

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ ανέφερε ότι παραμένει δεσμευμένο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και σύμφωνα με τον Ντέισελμπλουμ «το ΔΝΤ επανεπιβεβαίωσε ότι θα κάνει συστάσεις στο τεχνικό του συμβούλιο όταν υπάρξει τεχνική συμφωνία».

Ερωτηθείς για τα εργασιακά επιβεβαίωσε ότι τέθηκαν εκτενώς στο τραπέζι και σχολιάζοντας τα περί πολιτικής απόφασης σημείωσε ότι οι υπουργοί δεν μπορούν να μπουν σε λεπτομέρειες.

Σε ερώτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα είπε ότι «στα μέσα του 2018 ελπίζουμε να ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα και τότε θα δούμε τι ζητήματα υπάρχουν σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους και θα δούμε τι χρειάζεται. Δεν θα υπάρξει άλλη αποσαφήνιση σε σχέση με αυτό το θέμα».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί είπε: «Οι ομάδες μας είναι έτοιμες για να κλείσουν μια συμφωνία. Σε ενάμιση χρόνο καταφέραμε να κάνουμε βαθιές μεταρρυθμίσεις που ήδη φέρνουν καρπούς. Έχει γίνει πρόοδοε. Βρισκόμαστε κοντά σε τεχνική συμφωνία. Επιστρέφουν οι Θεσμοί στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί. Σε πάρα πολλά σημεία όμως έχουμε ήδη συμφωνία», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις «θυσίες των Ελλήνων».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ διαχώρισε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος σε τρεις κατηγορίες, λέγοντας παράλληλα, ότι «με βάση την εντολή που λάβαμε, ο ESM πήρε κάποιες αποφάσεις για να βελτιώσουμε την βιωσιμότητα του χρέους. Όταν πάρουμε αυτά τα μέτρα ελπίζουμε να φτάσουμε σε μείωση του χρέους. Τα μέτρα αυτά τα έχει δεχθεί το Eurogroup. Ο ορίζοντας μέχρι το 2060 δημιουργεί αβεβαιότητες. Μπορεί να αλλάξουν οι συνθήκες τις αγοράς και γι' αυτό τα μέτρα αυτά είναι προς συζήτηση, αλλά θα βελτιώσουν την βιωσιμότητα του χρέους».

Τα τρία μέρη:

  • Η ομάλυνση της αποπληρωμής του βραχυπρόθεσμου χρέους. Η ωρίμανση είναι 28 έτη και θα αυξηθεί σε 32,5 έτη. Οι δόσεις θα είναι πιο μικρές και θα υπάρχει ένας καλύτερος βηματισμός.
  • Η μείωση των επιτοκίων και του κινδύνου των επιτοκίων. Υπάρχει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με τις απαραίτητες εγγυήσεις να έχουν δοθεί. Θα υπάρξουν σταθερά επιτόκια με μεγαλύτερο διάστημα ωρίμανσης. Έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερη σταθερότητα.
  • Υπήρχαν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις κι αυτό θα σταθεροποιήσει τα δεδομένα. Υπάρχουν μακροπρόθεσμα ομόλογα που θα έχουν μικρότερο κίνδυνο. Στη συνέχεια υπάρχει και το waver που αφορούσε τη χρηματοδότηση. Αυτή η δόση αν δεν συμβεί κάτι θα έχει ένα περιθώριο 200 σημείων βάσης.

«Αυτά είναι σαφή πλεονεκτήματα για την Ελλάδα και θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα» σημείωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στη δήλωσή του για την Ελλάδα, το Eurogroup εκφράζει ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2017 που πετυχαίνει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ .

Το Eurogroup επισημαίνει, ωστόσο, ότι για να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement ) θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2018 και συγκεκριμένα πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.  Θα πρέπει επίσης, να περιληφθούν μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν την αγορά εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των περιορισμών για τις επενδύσεις.

Το Eurogroup υπενθυμίζει επίσης ότι θα πρέπει να οριστούν τα μέλη του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων πριν το τέλος Ιανουαρίου 2017, προκειμένου το Ταμείο να καταστεί πλήρως λειτουργικό.

Το Eurogroup τονίζει ότι ο στόχος για  πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι βρίσκεται υπό συζήτηση το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%. «Κάποιοι λένε για 3, κάποιοι για 5 και κάποιοι για 10 χρόνια», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι η Ελλάδα να λάβει ένα πακέτο «ισχυρών» διαρθρωτικών μέτρων, ούτως ώστε να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο  3,5% του ΑΕΠ για κάποια χρόνια μετά το 2018. 

Στην πρωινή του συνεδρίαση που δεν αφορούσε την Ελλάδα, το Eurogroup ενέκρινε την έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα προσχέδια των προϋπολογισμών των 18 κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ζήτησαν από τις χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο να παραβιάσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας για το 2017 (Βέλγιο, Ιταλία, Κύπρος, Λιθουανία, Σλοβενία, Φινλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία), να λάβουν πρόσθετα μέτρα, ωστόσο, δεδομένης της πολιτικής αναταραχής που επικρατεί στην Ιταλία μετά το δημοψήφισμα υιοθέτησαν μια πιο επιεική στάση απέναντί της.

«Η Ιταλία πρέπει να λάβει σημαντικά μέτρα έτσι ώστε να διασφαλίσει τη συμμόρφωσή της με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ωστόσο, είναι αδύνατο να ζητήσουμε από την Ιταλία να δεσμευτεί σε πρόσθετα μέτρα αυτή τη στιγμή. Εάν αναμένεται νέα κυβέρνηση, τότε πρέπει να περιμένει και το Eurogroup», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης μαζί με τον επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, η οποία βρίσκεται επίσης ανάμεσα στις χώρες των οποίων ο προϋπολογισμός είναι σε κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι «τα μέτρα αυτά θα ζητηθούν μόνο αν επαληθευθεί όντως η απόκλιση από τον διαρθρωτικό στόχο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ