- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Διαπραγμάτευση ώρα μηδέν: Στην τελική ευθεία για συμφωνία;
Τι κάνει το Μαξίμου να ανησυχεί;
Εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμών πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες σε μια προσπάθεια να διαμορφώσουν κοινή θέση για τα ανοικτά ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Την ίδια ώρα, όμως, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας έχει αρχίσει τη συγγραφή του κειμένου συμφωνίας, με την Αθήνα να περιμένει εναγωνίως να πάρει στα χέρια της το πόρισμα, ώστε να διαπιστώσει πού υπάρχουν συγκλίσεις και πού αποκλίσεις. Και όλα αυτά με τα χρονικά περιθώρια να έχουν πλέον στενέψει ασφυκτικά, δεδομένου ότι η όποια συμφωνία επιτευχθεί, θα πρέπει να παρουσιαστεί στο Euroworking Group (EWG) της 28ης Νοεμβρίου ή το αργότερο έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Στην κυβέρνηση, πάντως, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το χρονοδιάγραμμα μπορεί να τηρηθεί. Ωστόσο, όσο δεν έχουν δει τις προτάσεις των θεσμών για τα θέματα της αξιολόγησης και ιδίως για τα «αγκάθια» των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις και στην πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, επικρατεί αγωνία. Η Αθήνα φοβάται το ενδεχόμενο οι θεσμοί να βρουν έναν κοινό τόπο μεταξύ τους, ο οποίος όμως θα είναι εις βάρος της Ελλάδας, υπό την έννοια ότι η κυβέρνηση πιθανόν να πρέπει να υλοποιήσει πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις ή περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα.
Για την ακρίβεια, υπάρχει ακόμα χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ για τα εργασιακά. Αύριο, Κυριακή, αναμένεται να αρχίσει ο τελικός γύρος απευθείας εντατικών διαβουλεύσεων, πάνω στα κείμενα που θα παραχθούν μέχρι σήμερα το βράδυ.
Οι διαβουλεύσεις θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Δευτέρας, οπότε και τυπικά ολοκληρώνεται η εκ του σύνεγγυς διαπραγμάτευση. Θεωρείται βέβαιο ότι θα παραμείνουν εκκρεμότητες και η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με ανταλλαγή emails και τηλεφωνικά. Αν και η Αθήνα επιμένει ότι μπορεί να προκύψει κλείσιμο όλων των θεμάτων μέχρι τις 28 Νοεμβρίου, από το πρωθυπουργικό επιτελείο αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να απαιτηθεί έκτακτο Euro Working Group το πρωί της 5ης Δεκεμβρίου, προκειμένου να επιβεβαιωθεί συμφωνία σε όλα τα ζητήματα.
Πάντως, παρά τη σαφή διάθεση να διατηρηθεί το κλίμα αισιοδοξίας, στην κυβέρνηση παραμένει η ανησυχία για την πιθανότητα να επιμείνουν οι εκπρόσωποι των θεσμών σε ορισμένα ζητήματα που για την Αθήνα είναι εκτός του πλαισίου που συμφωνήθηκε με το τρέχον μνημόνιο. Για αυτό το ενδεχόμενο, άλλωστε, προκειμένου να αποφευχθεί η εισαγωγή άσχετων ζητημάτων στη διαπραγμάτευση, ζητήθηκε η συνδρομή του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη συνάντηση που είχε με τον κ. Αλέξη Τσίπρα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποστασιοποιείται από το δημοσίευμα - «Δεν αντιπροσωπεύει τις θέσεις μας»
Πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ έως τέλος Δεκεμβρίου - Κάλεσμα για υπεύθυνες κινητοποιήσεις
Από 5,5 ευρώ σε 2,5 ευρώ ανά χιλιόμετρο με τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία
Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό και τεχνολογικό κόμβο στη στρατηγική Τραμπ
Η Ελλάδα εξοφλεί πρόωρα δάνεια ύψους 5,29 δισ. ευρώ - Τα οφέλη στην οικονομία
Στο βίντεο παρελαύνουν φράσεις με παιχνιδιάρικη διάθεση
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες σε συντεταγμένη εκπροσώπηση
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό για «Ιθάκη» και Μάτι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε την πόρτα σε συνάντηση - Τόνισε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Ποιοι δικαιούνται το δώρο - Πώς υπολογίζεται και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.