Πολιτικη & Οικονομια

Εργασιακά και ιδιωτικοποιήσεις στο «μενού» της σημερινής συνάντησης κυβέρνησης-θεσμών

Τα μέτρα-φωτιά που ζητούν οι δανειστές

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
330683-684431.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Το εργασιακό καθεστώς και το υπερταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις θα είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν σήμερα τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Οι επαφές των επικεφαλής των κλιμακίων θα διαρκέσουν περίπου μία εβδομάδα και η κυβέρνηση επιζητεί να υπάρξει μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) έως το Euro Working Group στις 28 Νοεμβρίου, προκειμένου μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να ληφθούν οι αποφάσεις για τη διευθέτηση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι σημερινές συναντήσεις έχουν ως εξής:

  • 11:00-12:30 Επισκόπηση.
  • 17:00-18:00 Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.
  • 18:00-19:00 Αγορά εργασίας.

Φάκελος Εργασιακά

Ειδικά για τα εργασιακά, αν γίνουν αποδεκτές οι απαιτήσεις των δανειστών για κατώτατο μισθό και ομαδικές απολύσεις, αναμένεται να δώσουν τη χαριστική βολή στην ήδη απορρυθμισμένη αγορά εργασίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Εργασίας προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με βασικό στόχο την ενδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και επικράτηση των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων, εφόσον προβλέπονται καλύτεροι όροι. 

Η διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης κινείται στον σεβασμό των αποφάσεων των δικαστηρίων και κατά δεύτερο λόγο των διεθνών συμβάσεων προκειμένου να αναχαιτιστεί η πίεση για τον ΟΜΕΔ αλλά και τους μισθούς των νέων.

Ωστόσο οι θεσμοί χαρακτηρίζουν «στρεβλό» το παλιό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων που θέλει να επαναφέρει η κυβέρνηση και ζητούν τα εξής:

Καθήλωση των μισθών και ειδικά του κατώτατου. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν πως ο μισθός πρέπει να αποφασίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων να είναι συμβουλευτικός. Μάλιστα, το ΔΝΤ έχει εκτιμήσει πως ο κατώτατος μισθός παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ η δομή του είναι εξαιρετικά περίπλοκη λόγω τριετιών, επιδομάτων κ.λπ. και θεωρεί πως πρέπει να είναι ένα μοναδιαίο ποσό αναφοράς.

Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Οι θεσμοί πιέζουν για αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου ομαδικών απολύσεων στις επιχειρήσεις με 100-300 άτομα στο 10% του μόνιμου προσωπικού (έναντι του 5%) και απεμπλοκή του κράτους από κάθε σχετική απόφαση. Το υπουργείο Εργασίας έχει αντιταχθεί σε μια τέτοια προοπτική και μέχρι τώρα αρνείται να εισέλθει σε κατ' ουσίαν συζητήσεις με τους θεσμούς για τις ομαδικές απολύσεις, ζητώντας να περιμένουν αμφότεροι τη μελλοντική έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της ΑΓΕΤ.

Αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Επιμένουν στην αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις ώστε να απαιτείται το 50%+1 των μελών του συνδικάτου. Δηλαδή η κήρυξη απεργίας θα προϋποθέτει τη σύγκληση γενικής συνέλευσης και τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργαζομένων στη λήψη της απόφασης. Μάλιστα το 50%+1 ζητούν να εφαρμοστεί και στην περίπτωση λήψης απεργιακής κινητοποίησης σε επίπεδο επιχείρησης.

Φάκελος Ιδιωτικοποιήσεις

Όσο για τις ιδιωτικοποιήσεις, οι δανειστές  ζητούν χρονοδιαγράμματα και ορισμό νέων ιδιωτικοποιήσεων, βάζοντας στο τραπέζι ξανά το θέμα των ενεργειακών επιχειρήσεων.

Ζητούν συγκεκριμένα από την κυβέρνηση να τους ενημερώσει στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης για τη νέα λίστα των αποκρατικοποιήσεων που θα γίνουν μέσα στο 2017, επισημαίνοντας ότι αυτές θα πρέπει μεταξύ άλλων να αφορούν τους τομείς του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου -εννοώντας προφανώς το 17% της ΔΕΗ και το 65% της ΔΕΠΑ -καθώς και του αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος.

Σε αυτούς τους διαγωνισμούς θα βασιστεί, σύμφωνα πάντα με τις πηγές, ο στόχος των εσόδων για την επόμενη χρονιά, που τοποθετείται περίπου στα 2 δισ. ευρώ. 

Το άλλο θέμα που θα θέσουν μετ' επιτάσεως οι θεσμοί αφορά τη λειτουργία ως το τέλος του έτους του νέου Υπερταμείου, ενώ σύμφωνα με κάποια πηγή θα ήθελαν ώω το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να έχει επιλεγεί το Διοικητικό του Συμβούλιο και ο διεθύνων σύμβουλος.

Το στοίχημα της πώλησης του 17% της ΔΕΗ και του 65% της ΔΕΠΑ μόνο εύκολο δεν είναι, αφού η επιχειρηματολογία του πρώην υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη βρίσκει πολλά και διαφορετικά ευήκοα ώτα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.