Πολιτικη & Οικονομια

Τα τρία χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το σχέδιο για την Ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον ΠαύλοΓερουλάνο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
330611-684267.jpg
ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Τρία χαρακτηριστικά πρέπει να έχει το σχέδιο για την Ανάπτυξη, κατά τον Παύλο Γερουλάνο ο οποίος μίλησε στο 19ο Forum για την Ανάπτυξη.

«Το μυστικό της ανάπτυξης είναι η γνώση. Η γνώση που υπάρχει ανάμεσά μας» είπε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε:

Σχέδιο που είναι:

  • Ελληνικό
  • Ανατρεπτικό, και
  • Συνεργατικό

Τι σημαίνει το καθένα σε δυο φράσεις και γιατί έχει σημασία:

Ελληνικό, είναι ένα σχέδιο που βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Σε όλα εκείνα που κάνουν την πατρίδα μας ιδιαίτερη. Από τον φυσικό μας πλούτο και τα μοναδικά μας προϊόντα, στο ανθρώπινο δυναμικό μας. Κυρίως στις αρχές και τις αξίες των Ελλήνων. Διότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που αντανακλούν ειλικρινά τις αξίες των Ελλήνων παραμένουν περιζήτητα και πολύ ακριβά.

Είναι προφανές ότι κανείς δεν γνωρίζει τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα καλύτερα από εμάς τους ίδιους. Χρειαζόμαστε τεχνογνωσία για να απαντήσουμε το «πώς;», αλλά ξέρουμε καλά το «τι;»

Ανατρεπτικό, είναι ένα σχέδιο που μεταφέρει εξουσίες και αρμοδιότητες από το Κεντρικό Κράτος, που αδυνατεί να αξιολογήσει και να αξιοποιήσει αειφόρα τις πλουτοπαραγωγικές του πηγές, στην αποκεντρωμένη διοίκηση και σε φορείς που μπορούν. Τέτοιοι φορείς είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα Επιμελητήρια.

Η αποκέντρωση δεν σχετίζεται μόνο με τη γεωγραφική κατανομή της εξουσίας αλλά με τη μεταφορά των αποφάσεων εκεί που υπάρχει η συλλογική γνώση για να παρθούν σωστά .

Συνεργατικό, είναι ένα σχέδιο που δίνει έμφαση στη συλλογική αντιμετώπιση των προκλήσεων της Ανάπτυξης. Που προσκαλεί όλους τους ενδιαφερόμενους γύρω από πλουτοπαραγωγικές πηγές να συμμετέχουν ενεργά στην διαδικασία αξιοποίησης τους και στις αποφάσεις για την κατανομή του πλούτου που παράγουν.

Καθένας μας έχει τα όριά του. Όταν όμως λειτουργούμε συλλογικά η πείρα και η γνώση του ενός πολλαπλασιάζεται από την πείρα και την γνώση του άλλου.

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία του κ. Γερουλάνου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ