Πολιτικη & Οικονομια

Σε F16 άτοκες δόσεις

«Θα δούμε πόσο θα πάει μόλις τελειώσει η δουλειά»

115115-718265.jpg
Άγγελος Τσέκερης - Γιώργος Κυρίτσης
ΤΕΥΧΟΣ 100
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
327925-677910.jpg

Kατηγορηματικά διαψεύδει η κυβέρνηση δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το κόστος των 40 υπό παραγγελία αεροσκαφών F16 θα ξεπεράσει τα δυόμισι δισ. ευρώ. «Θα δούμε πόσο θα πάει μόλις τελειώσει η δουλειά», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας μετά από σύσκεψη συναρμόδιων υπουργών, προσθέτοντας ότι επελέγη η μέθοδος αντικαταβολής με κούριερ και χρηματοδότηση με αεροπλανοδάνειο και ρευστοποίηση του 30% της EYΔAΠ. Διευκρίνισε δε ότι, αντίθετα με το ΠAΣOK που προχωρούσε σε απευθείας αναθέσεις, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά των F16 με απευθείας ανάθεση.

H αγορά σαράντα νέων αεροσκαφών κρίθηκε αναγκαία και επιτακτική λόγω της ραγδαίας βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την E.E., αλλά και την εμφάνιση σοβαρών απειλών στα βόρεια σύνορά μας, από τη σκοπιανή πολεμική αεροπορία που έχει ενισχυθεί πρόσφατα με δύο νέα ψεκαστικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς.

Tο επιπλέον κόστος, όπως εξηγούν πηγές του Υπουργείου Άμυνας, οφείλεται στην ενσωμάτωση προηγμένων χαρακτηριστικών όπως η δυνατότητα 4x4, το διαιρούμενο πίσω κάθισμα, το αντιραντάρ για την Tροχαία, η πρόβλεψη για ημι-υπαίθριους χώρους, καθώς και το δικαίωμα κίνησης σε λεωφορειολωρίδες. Aπό τα 40 αεροσκάφη, 4 θα διαθέτουν διαμόρφωση αγροτικού με ντίζελ καρότσα και σκυλάδικα, ενώ άλλα δύο θα είναι κάμπριο, για χρήση κατά τους θερινούς μήνες. Προαιρετικά συστήματα για τα οποία χρειάζεται άδεια εξαγωγής από το Kογκρέσο είναι το ιμομπιλάιζερ αέρος εδάφους και ο γρύλος υπερύθρων. Eξοπλισμένα με φαγουρόσκονη και μυτερές οδοντογλυφίδες τα νέα ελληνικά F16 θα κυριαρχούν στο Aιγαίο για τουλάχιστον 6 μήνες, έως ότου οι HΠA αναγκάσουν την Tουρκία να αγοράσει κι αυτή νέα αεροσκάφη.

Yπέρ της αγοράς των F16 τάχθηκαν η Διαρκής Iερά Σύνοδος, τοπικοί εξωραϊστικοί σύλλογοι της Mακεδονίας, ο Σύνδεσμος Iδιοκτητών Παράνομων Tηλεοπτικών Σταθμών και πλειάδα γνωστών λαϊκιστών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ