Πολιτικη & Οικονομια

Πόσοι διέγραψαν κάποιον στο Facebook για τις απόψεις του;

Πολιτικη και Facebook: μια ερευνα της ATHENSVOICE και της Aboutpeople

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
327737-677515.jpg

ytyy

Τα social media θεωρούνται το νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και με δεδομένο ότι το Facebook είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο, θελήσαμε να δούμε το πώς χρησιμοποιείται. Η aboutpeople πραγματοποίησε έρευνα σε 403 χρήστες για λογαριασμό της Athens Voice και τα αποτελέσματα έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Καταρχήν, 2 στους 3 χρήστες απαντούν ότι αξιοποιούν το Facebook προκειμένου να ενημερώνονται για τις πολιτικές εξελίξεις. To 40% θεωρεί ότι το Facebook είναι ένα μέρος στο οποίο μπορούν να γίνουν αξιόλογες πολιτικές συζητήσεις, ενώ το 59,4% διαφωνεί με αυτή την άποψη. Οι άνδρες (48,7%) και οι ηλικίες άνω των 35 (48,5%) είναι οι πιο θερμοί υποστηρικτές.

Το 16% των ερωτώμενων συζητάει/εκφράζει τις πολιτικές του απόψεις στο Facebook πολύ συχνά ή συχνά, το 35,6% σπάνια και σχεδόν οι μισοί (48,4%) ποτέ. Περισσότερο ενεργοί και εδώ οι άνδρες και οι ηλικίες άνω των 35. Η Αθηνά Καρατζογιάννη, καθηγήτρια Media and Communication στο University of Leicester, σημειώνει «ότι το 60,7% των γυναικών δηλώνει ότι δε συζητά ποτέ για την πολιτική στο Facebook. Κάτι που επιβεβαιώνει, δηλαδή, ότι η κυρίαρχη πατριαρχική κουλτούρα καθρεπτίζεται και στα social media».

Ένας στους πέντε χρήστες του Facebook ακολουθεί κάποιο πολιτικό κόμμα ή πολιτικό. Οι περισσότεροι είναι άνδρες (24,4%), ηλικίας άνω των 35 (24,9%) και κάτοικοι Αττικής (23%). Όπως εξηγεί στην Athens Voice o πολιτικός αναλυτής της aboutpeople Πέτρος Ιωαννίδης, «το να ακολουθείς κάποιο κόμμα ή κάποιο βουλευτή, δήμαρχο ή υποψήφιο στο Facebook δεν πρέπει να εκλαμβάνεται απαραίτητα και ως υποστήριξη. Ειδικά σε μια περίοδο που οι επιλογές των ψηφοφόρων αλλάζουν τόσο γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση όμως κάποιος που έχει αρκετούς followers, έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει αδιαμεσολάβητα τις θέσεις του ή το έργο του προς αυτούς».

Σχεδόν οι μισοί (46,6%) κρίνουν/αξιολογούν τους φίλους τους στο Facebook ανάλογα με τις πολιτικές απόψεις που εκφράζουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό αφορά κυρίως του κατοίκους Αττικής (60,3%) και μόνο έναν στους τρεις κατοίκους της υπόλοιπής Ελλάδας.

Το 33,6% έχει διαγράψει κάποιο φίλο του στο Facebook για τις πολιτικές απόψεις που εκφράζει. Περισσότερο αυστηροί ξανά οι κάτοικοι Αττικής (49,1%) και οι ηλικίες 18-35 (36,4%). Τέλος, οι μισοί ερωτώμενοι (51,5%) έχουν σταματήσει να ακολουθούν κάποια σελίδα εξαιτίας των πολιτικών απόψεων που εκφράζει. Και σε αυτή την περίπτωση πιο αυστηροί οι κάτοικοι Αττικής και οι νεότερες ηλικίες.

Η Aίγλη Μπαλαμάτση (Managing Director της Interweave) υπογραμμίζει ότι το Facebook αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που βλέπουν οι πολίτες πράγματα που άπτονται της δημόσιας σφαίρας: «Αυτό, ως ανάγνωση, παρουσιάζει ενδιαφέρον στα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη έρευνα. Παρά την αποστασιοποίηση που υπάρχει σε σχέση με τους πολιτικούς, βλέπουμε πως η πολιτική εξακολουθεί να μας αφορά με τρόπο αρκετά προσωπικό: ενημερωνόμαστε για τις πολιτικές εξελίξεις μέσω Facebook (επιλέγοντας οι ίδιοι το “μείγμα” του περιεχομένου αυτού), αξιολογούμε τους φίλους μας για τις πολιτικές τους απόψεις και διαγράφουμε (από το timeline μας) εκείνους με τους οποίους διαφωνούμε».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.