- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στουρνάρας «αδειάζει» Προβόπουλο: «Μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα»
Η Τράπεζα Αττικής έδινε δάνεια στον Καλογρίτσα με «επιτόκιο σαν να ήταν η Μάικροσοφτ»
Ευθύνη των κυβερνήσεων Καραμανλή είναι το οικονομικό αδιέξοδο της Ελλάδας σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε προ ολίγου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. «Το κύριο αίτιο της κρίσης δεν ήταν ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, αλλά η δημοσιονομική διαχείριση στα έτη 2008 - 2010» είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια ο Γιάννης Στουρνάρας «άδειασε» τον προκάτοχό του στη διοίκηση της ΤτΕ σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της προβληματικής Τράπεζας Αττικής. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Προβόπουλος κατέθεσε στην ίδια επιτροπή πως ο κ. Στουρνάρας, ως υπουργός Οικονομικών, καθυστέρησε να παρέμβει για το θέμα της Attica.
«Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα. Ας κρίνει την περίοδο που ήταν αυτός διοικητής. Εγώ έκρινα ότι έπρεπε να εξυγιανθεί η Τράπεζα Αττικής και σήμερα έχει την καλύτερη διοίκηση και είναι σε εξυγίανση. Θα μπορούσε να το κάνει και ο Προβόπουλος όταν ήταν στην ΤτΕ. Δεν ήταν αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών».
«Δεν με ενημέρωσε ποτέ. Έχει κάνει λάθος, ανέτρεξα στο αρχείο μου δεν υπάρχει επιστολή που αναφέρεται στο διττό πρόβλημα ότι ένα πρόσωπο έχει ιδιότητα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου» πρόσθεσε.
Δάνεια σε κόμματα, MME και Καλογρίτσα
Ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι οι τραπεζικές δανειοδοτήσεις των κομμάτων από το 2000 έως σήμερα έχουν ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες. «Δεν μπορώ να πω αν ήταν σωστές ή λαθεμένες, καθώς κάθε απόφαση πρέπει να κρίνεται με βάση τα δεδομένα της εποχής» εξήγησε. Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι «υπάρχουν πάντα αδυναμίες, καθώς κανένας δεν είναι τέλειος».
Ερωτηθείς για τα δάνεια προς τα ΜΜΕ, ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι οι τρέχουσες οφειλές των εννέα μεγαλύτερων ομίλων του κλάδου ανέρχονται στα 844 εκατ. ευρώ. «Εξ αυτών, οι περισσότερες αφορούν χορηγήσεις πριν το 2010», διευκρίνισε. Επισήμανε πως όταν ανέλαβε χρέη διοικητή της ΤτΕ, ενημερώθηκε ότι οι εταιρείες του κλάδου με τα μεγαλύτερα προβλήματα, είναι ο Πήγασος και ο ΔΟΛ.
Ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Σταμάτης, ρώτησε τον κ. Στουρνάρα αν συμφωνεί με τη στάση της Τράπεζας Αττικής απέναντι στον όμιλο του κ. Καλογρίτσα. «Δόθηκαν 80 εκ ευρώ μέσα σε ένα χρόνο και συνολικά 127 εκ ευρώ», είπε ο κ. Σταμάτης. Ο διοικητής της ΤτΕ απάντησε: «Εμείς δεν βλέπουμε Καλογρίτσα αλλά ομίλους πχ Τοξότης – από εκεί και πέρα το πόρισμα ανέδειξε ορισμένες αδυναμίες της τράπεζας και η νομική υπηρεσία είπε να πάει εισαγγελέας λόγω της ζημιάς από υποτιμολόγηση δανείου - και του κ. Καλογρίτσα αλλά όχι μόνο αυτού –. Το 61% του χαρτοφυλακίου της τράπεζας υποτιμολογείται κυρίως για δάνεια επιχειρηματικά και σε κατασκευαστικές. Δεν ακολούθησε το σύστημα τιμολόγησης. Έδιναν επιτόκιο χαμηλό σε εταιρίες σαν να ήταν η Microsoft».
Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι δεν θα καταθέσει ούτε αύριο Τετάρτη στην Επιτροπή ο εκδότης του Πρώτου Θέματος Θέμος Αναστασιάδης. Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε ότι ο εκδότης επικοινώνησε μαζί του προσωπικά τη Δευτέρα και του γνωστοποίησε τον προσωπικό λόγο για τον οποίο δεν μπορεί να προσέλθει. «Συναινώ ότι υφίσταται ο λόγος» πρόσθεσε. Ο κ. Φάμελλος είπε ότι προσωπικός λόγος «περιέχει θέμα υγείας» και ανακοίνωσε ότι η κατάθεση του Θ. Αναστασιάδη θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Σε ένα κανονικό κόμμα ο κ. Πολάκης δεν θα παρέμενε ούτε λεπτό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Είμαστε σε επικοινωνία μαζί τους μέρα και νύχτα, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας στο Reuters
«Προτεραιότητα η προστασία του Κυπριακού Ελληνισμού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Οι δύο πρόεδροι ζητούν επίσημη ενημέρωση και χάραξη της εθνικής γραμμής
«Η χώρα μας έχει εξελιχθεί σε πρωτοπόρο ως προς αυτά τα προγράμματα, ενώ ήμασταν ουραγοί», είπε ο πρωθυπουργός
Σε ετοιμότητα το ΥΠΕΞ για την επιστροφή των εγκλωβισμένων πολιτών μόλις ανοίξει ο εναέριος χώρος
Συζήτηση για Ιράν και Λίβανο με έμφαση στη σταθερότητα της περιοχής
«Ο homo economicus δεν είναι homo sapiens», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
Εντός του 2026, 5.000 μόνιμες προσλήψεις και 3.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού
«Δεν θα εγκαταλείψουμε όσους θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους», δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Διαβεβαιώσεις για επάρκεια προϊόντων , με πάνω από 500 έλεγχους σε λίγα 24ωρα
Τι συζήτησαν οι δύο υπουργοί
Ποιοι εκπρόσωποι θα συμμετέχουν
«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα - Αναγκαίο να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση»
Το χιουμοριστικό σχόλιο πριν το τετ α τετ
«Η στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο είναι διαρκής»
«Προτεραιότητα ο επαναπατρισμός των εγκλωβισμένων Ελλήνων»
Το δυστύχημα των Τεμπών και το «καπέλωμα» της συγκέντρωσης
Το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά τη συνάντησή του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη
«Η Αθήνα αξίζει να ανθίζει, πέρα από πρόσωπα και θητείες»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.