Πολιτικη & Οικονομια

Στο... μαντείο των Δελφών το γκάλοπ της «Αυγής»

Όταν έγιναν γνωστά τα στοιχεία της δημοσκόπησης, φούντωσε εκ νέου η εκλογολογία

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
326302-673535.jpg
ΑΜΠΕ

«Αυτό που δεν κάνει καλά η κυβέρνηση είναι ότι αφήνει τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, που εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό σε όλες τις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες, να λειτουργούν χωρίς κανόνες». Αυτά έλεγε χθες ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. κ. Πάνος Καμμένος, τη μέρα που η εφημερίδα «Αυγή» δημοσίευε την πολυσυζητημένη δημοσκόπηση της Public Issue. Η δημοσκόπηση εμφάνιζε την κυβέρνηση να εισπράττει ρεκόρ αρνητικών εκτιμήσεων από την κοινή γνώμη και τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να εμφανίζει σαφές προβάδισμα δημοφιλίας έναντι του πρωθυπουργού.

Αν ισχύουν τα όσα είπε ο κ. Καμμένος, το ερώτημα είναι πώς η «Αυγή» δημοσίευσε ένα «νοθευμένο» δημοσκοπικό προϊόν. Αν όχι, τότε το ερώτημα είναι ποια η σκοπιμότητα δημοσίευσης του γκάλοπ από τον επίσημο κομματικό εκφραστή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα είναι σίγουρο: Από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, όταν έγιναν γνωστά τα στοιχεία της δημοσκόπησης, φούντωσε εκ νέου η εκλογολογία. Την Κυριακή η ΝΔ εκτιμούσε πως οι εκλογές έρχονται νωρίτερα ενώ και στο κυβερνητικό στρατόπεδο τα ερωτήματα πλήθαιναν. Η κυβέρνηση επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις. Με non paper με επίσημο αποδέκτη τη ΝΔ και ανεπίσημο το... ΣΥΡΙΖΑ, σημείωνε «Ας μην αγχώνονται άδικα. Εκλογές θα γίνουν. Το φθινόπωρο του 2019. Και ο λαός θα κρίνει ελεύθερα και ανεπηρέαστα».

Ωστόσο, τα κυβερνητικά αναχώματα μέσω non paper δεν ήταν αρκετά ώστε να ανακόψουν την εκλογολογία. Η αρχική εντύπωση πως η «Αυγή» δημοσίευσε τη δημοσκόπηση εν αγνοία του Μαξίμου −και παρά τα όσα διατείνεται ο κ. Καμμένος για τις δημοσκοπήσεις− γρήγορα υποκαταστάθηκε από άλλα σενάρια.

Δύο είναι οι ασφαλείς διαπιστώσεις: Το γκάλοπ δημοσιεύεται λίγες μέρες πριν από την έναρξη του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ − που, όπως και να έχει, θα αποτελέσει εστία κριτικής και αμφισβήτησης πολλών κυβερνητικών επιλογών. Κι ακόμη, βρισκόμαστε στο μεταίχμιο της συζήτησης με τους δανειστές, με την τελική φάση της πρώτης αξιολόγησης να ολοκληρώνεται −κατά τα φαινόμενα− επιτυχώς, αλλά με την επόμενη φάση που περιλαμβάνει εργασιακά και αλλαγές στα συνδικαλιστικά.

Κάποιοι έκαναν λόγο για έναν εκλογικό αιφνιδιασμό που θα εξαγγελθεί στο Συνέδριο ώστε να παρακαμφθούν οι σκόπελοι της «επόμενης μέρας» και να δοθεί ένας πανηγυρικός χαρακτήρας στο Συνέδριο που θα καλύψει κάθε φωνή διαφοροποίησης στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Ακούστηκαν εκ νέου τα σενάρια μιας «έντιμης αποχώρησης» από την κυβερνητική εξουσία ώστε να υπάρξει στις εκλογές μια συγκράτηση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζει πλέον σημάδια φθοράς, ορατά ακόμα και από την «Αυγή», και το πέρασμά του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με πιθανότερο σενάριο την αδυναμία της ΝΔ να σχηματίσει κυβέρνηση, οι θιασώτες των σεναρίων αυτών πιθανολογούν την επανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ στις μεθεπόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική. Πρόκειται για μια ιδιότυπη παραλλαγή της θεωρίας της «δεξιάς παρένθεσης» που υποστηρίζουν ορισμένοι στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, ο ιδιότυπος αυτός «οδικός χάρτης» που σχεδιάζεται μέσα σε ένα περίπλοκο πολιτικό σκηνικό δεν βρίσκει σύμφωνους βασικούς παίκτες στο Μαξίμου. Θεωρούν ότι η δημοσκόπηση αποτελεί ένα «καμπανάκι» για διορθωτικές κινήσεις στο άμεσο μέλλον και πιστεύουν ότι εκλογές σε συνθήκες κυβερνητικής φθοράς μπορεί να φέρουν οδυνηρά αποτελέσματα για το ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, προσθέτουν, το 2017 που κάποιοι προεξοφλούν ότι θα είναι έτος εκλογών, είναι στην ουσία η πρώτη χρονιά που προσδοκάται ανάκαμψη στη χώρα και μια ευκαιρία για την κυβέρνηση να αξιοποιήσει ένα πιο ευνοϊκό κλίμα στην οικονομία.

Όπως σχολίαζε κυβερνητικός παράγοντας το βράδυ της Κυριακής, «μην ψάχνετε στο μαντείο των Δελφών τις απαντήσεις για το γκάλοπ της Αυγής. Υπομονή μέχρι το Συνέδριο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ