Πολιτικη & Οικονομια

Τηλεοπτικές άδειες: Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας οι υπερθεματιστές και ο Νίκος Παππάς

Πώς ΝΔ και Βενιζέλος ανέτρεψαν την αρχική άρνηση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H Χριστοδουλοπούλου στον Βορίδη: Άντε τελειώστε – ΒΙΝΤΕΟ

Σε στενό κλοιό κοινοβουλευτικών και δικαστικών ερευνών τίθεται ο επιχειρηματικός όμιλος Καλογρίτσα, αφού η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αποφάσισε τελικά να καλέσει σε ακρόαση τους τέσσερις υπερθεματιστές του τηλεοπτικού διαγωνισμού, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύφθηκε ότι ο πατέρας και ο γιος Καλογρίτσας ελέγχονται για φοροδιαφυγή.

Μάλιστα, προκειμένου τελικά να παραστούν ενώπιον της Επιτροπής υπουργός και υπερθεματιστές, η Νέα Δημοκρατία και ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάνοντας επίκληση συγκεκριμένου άρθρου του Κανονισμού της Βουλής που η ακρόαση είναι υποχρεωτική εάν την υπογράφουν τα 2/5 των μελών, ανέτρεψαν την αρχική άρνηση της προέδρου Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Η ΝΔ και ο Ευάγγελος Βενιζέος αντιπαρήλθαν της αρχικής άρνησης της προέδρου, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, κάνοντας ένα κοινοβουλευτικό τέχνασμα και συγκεκριμένα χρησιμοποιώντας το «παραθυράκι» του άρθρου 41α του Κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει ότι η ακρόαση φυσικών προσώπων από την Επιτροπή καθίσταται υποχρεωτική όταν το αίτημα υπογράφεται από τα 2/5 των μελών της Επιτροπής, δηλαδή 8 βουλευτές.

Η κα Χριστοδουλοπούλου δεν μπήκε καν στον κόπο να εξετάσει εάν το έγγραφο αίτημα υπογραφόταν από τα 2/5, καθώς από τις τοποθετήσεις των βουλευτών και του ΚΚΕ και του Ποταμιού, φάνηκε ότι συνυπέγραφαν το αίτημα.

Το επίμαχο άρθρο του ΚτΒ ορίζει ότι η ακρόαση των συγκεκριμένων προσώπων ολοκληρώνεται σε 2 συνεχόμενες συνεδριάσεις εντός ενός μήνα, ενώ προβλέπεται ότι ερωτήσεις απευθύνουν 3 βουλευτές από το πρώτο σε δύναμη κόμμα, 2 από το δεύτερο κόμμα και ένας βουλευτής από κάθε ένα από τα υπόλοιπα σε δύναμη κόμματα.

«Το κάνω δεκτό το αίτημα γιατί σας διαβεβαιώ ότι αυτό που με απασχολεί είναι η λειτουργία της Επιτροπής. Σας το ξαναείπα δεν θέλω ούτε τσίρκο ούτε πρωινάδικο να γίνει. Να ξέρετε πάντως ότι αυτό το άρθρο έχει περιορισμούς κι εγώ θα εφαρμόσω τον Κανονισμό», σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, αναφέροντας ότι θα ανακοινώσει στην επόμενη συνεδρίαση το χρόνο ακρόασης του Νίκου Παππά αφού συνεννοηθεί μαζί του.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποχαιρετήσει οριστικά το ηθικό πλεονέκτημα» είπε ο κ. Βορίδης. «Τράπεζα Αττικής, Σπίρτζης, Καραμπάτσος, κυβέρνηση, Καλογρίτσας, πενταμελής επιτροπή του διαγωνισμού, όλα αυτά φαίνεται να σχετίζονται μεταξύ τους» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης.

Κυβέρνηση: Θα εφαρμοστούν οι νόμοι

Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε σε υψηλούς τόνους, κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι έχει βάλει «λυτούς και δεμένους» για να μην εφαρμοστεί η νομιμότητα στο τηλεοπτικό πεδίο, ενώ της καταλόγισε και «πρακτικές περούκας». «Η κυβέρνηση εφαρμόζει τους κανονισμούς και τους νόμους του κράτους.

Το καθεστώς της ανομίας των 27 χρόνων στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές και κατηγόρησαν τη Ν.Δ. και τον εκπρόσωπο Τύπου Γιώργο Κουμουτσάκο ότι «δεν χάνουν ευκαιρία να συνηγορούν υπέρ της ανομίας στο τηλεοπτικό τοπίο».

Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στηλίτευσε το γεγονός ότι η Ν.Δ. μίλησε για «τουριστική περιήγηση του Νίκου Παππά» υιοθετώντας τα επιχειρήματα των ανταποκριτών που παρακολουθούσαν με περούκες τον υπουργό. «Καμία πρωτοτυπία. Την ανακοίνωση της Ν.Δ. την έχουν γράψει οι φέροντες περούκα εδώ και τρεις μέρες» είπε η κα Γεροβασίλη.

Έχουμε άδεια, αναμένουμε το ΣτΕ

Το πόρισμα για τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής θα ζητήσει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής από την ΤτΕ. Στην Εξεταστική κατέθεσε χθες ο επιχειρηματίας Γιάννης Βαρδινογιάννης, ο οποίος τόνισε ότι το STAR αποπληρώνει πλήρως τα δάνειά του.  Κατόπιν επανειλημμένων σχετικών αιτημάτων του ΠΑΣΟΚ η Εξεταστική Επιτροπή συναίνεσε χθες να ζητήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος το πόρισμα που συνέταξε με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας για τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής.

Επίσης προγραμματίστηκε να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή και ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, στις 11/10.  Στην Εξεταστική Επιτροπή κατέθεσε χθες ο επιχειρηματίας Γιάννης Βαρδινογιάννης, ο οποίος επισήμανε ότι τα δάνεια του STAR «εξυπηρετούνται κανονικά».

Ανέφερε επίσης ότι ο δανεισμός του σταθμού ανέρχεται σε 46 εκατ. ευρώ άμεσο δανεισμό και άλλα 20 εκατ. ευρώ σε επιταγές και factoring. Αναφερόμενος στο μέλλον του σταθμού ο κ. Βαρδινογιάννης τόνισε ότι το STAR «έχει άδεια» και θα αναμένει την απόφαση του ΣτΕ για να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις. Διαβεβαίωσε πάντως ότι ο σταθμός θα συνεχίσει να λειτουργεί νομίμως.

«Εξετάζουμε άλλης μορφής εκπομπής. Δεν σκοπεύουμε να εκπέμπουμε παράνομα ούτε να είναι περιφερειακό κανάλι» είπε και συμπλήρωσε: «Έχουμε δώσει αρκετά δικά μας χρήματα και ελπίζουμε να βρούμε τη λύση». Υπογράμμισε ότι ο διαγωνισμός για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών θα έπρεπε να είχε γίνει από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Παράλληλα στηλίτευσε τις πρακτικές του ανταποκριτή του STAR Δημήτρη Σουλτογιάννη που παρακολουθούσε στη Ν. Υόρκη τον υπ. Επικρατείας, Ν. Παππά. «Θεωρώ ότι ο δημοσιογράφος έδρασε αυτοβούλως» είπε και επισήμανε ότι ο ανταποκριτής ήταν «εξωτερικός συνεργάτης» του σταθμού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ