Πολιτικη & Οικονομια

Ραγκούσης: Κριτική σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι για το «αδιέξοδο» των διαπραγματεύσεων τους

«Αλλού βρίσκεται η σφραγίδα κι αλλού η ψυχή της προοδευτικής παράταξης»

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
324160-668136.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φώτης Πλέγας Γ.

Ο πρώην υπουργός και σήμερα συντονιστής της πολιτικής κίνησης Επόμενη Ελλάδα, Γιάννης Ραγκούσης, έδωσε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και άσκησε κριτική για το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού. Ο κ. Ραγούσης κατηγορεί τις ηγεσίες των δύο κομμάτων για κυνισμό που σοκάρει για το μέλλον της ευρύτερης παράταξης. «Αλλού βρίσκεται η σφραγίδα κι αλλού η ψυχή της προοδευτικής παράταξης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης και σχολίασε πως το μέλλον της παράταξης δεν είναι ούτε η «Κεντροαριστερά όσων λαχταρούν να γίνουν έστω κι υφυπουργοί του Μητσοτάκη, ούτε η "Συριζοποίηση" του ΠΑΣΟΚ, ούτε η λογική της οικουμενικής σύμπραξης που θέλει "και τον ΣΥΡΙΖΑ ολόκληρο και τη ΝΔ χορτάτη"». « Αφορά την πλειοψηφία που είναι εκτός», επισήμανε και υποστήριξε ότι ευθύνη για το μέλλον της έχουν και οι προοδευτικοί πολίτες που δεν κινητοποιούνται.

 Ο Γιάννης Ραγκούσης εκτιμά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται στα όρια μεταξύ ενός ελπιδοφόρου Έβερτ, που όμως δεν έγινε ποτέ πρωθυπουργός και ενός Καραμανλή που εκ των υστέρων θα ήθελε να μην είχε γίνει ποτέ πρωθυπουργός. Επίσης, αναφέρει άτι η ανάπτυξη θα έρθει όταν καταπολεμηθεί ο παρασιτισμός και διατυπώνει προτάσεις σε τέσσερεις άξονες

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Ραγκούση :

-Στο χώρο της Κεντροαριστεράς, κ.Ραγκούση, οι συζητήσεις για συνεργασία ανάμεσα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι «πάγωσαν» και δοκιμάζονται έντονα από αντιπαραθέσεις με προσωπικούς διαξιφισμούς ανάμεσα στις ηγεσίες των δύο κομμάτων. Καταρχήν, σας αφορά η συνεργασία των μεταρρυθμιστικών και προοδευτικών δυνάμεων; Και πώς σχολιάζεται το αδιέξοδο που προέκυψε;

ΑΠ. Καταρχήν έχουμε πειστεί ότι η Ελλάδα θα ορθοποδήσει συλλογικά και ομαδικά με ανατρεπτικές αλλαγές, όχι συντηρητικούς μέσους όρους. Μακριά από εμάς η αλαζονική αυταρέσκεια και ο πολιτικός ναρκισσισμός. Απόδειξη αυτού είναι πως θα αξιοποιήσουμε κι εμείς τη συλλογική δουλειά της κοινής επιτροπής διαλόγου ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού. Τα ριζοσπαστικά στοιχεία αυτού του κοινού πορίσματος δεν έχουμε καμία δυσκολία να τα στηρίξουμε. Όχι, όμως, και την "Πολιτική του μέσου όρου" που αναγκάστηκε αυτή η επιτροπή να υιοθετήσει. Από τον Μάιο που ξεκίνησε η δημόσια παρουσία μας ως επόμενη Ελλάδα, επαναλαμβάνουμε, σχεδόν μονότονα, πως κρίνουμε πράξεις κι όχι λόγια. Υπό την έννοια αυτή, είχαμε εξαρχής δηλώσει πως όταν διαμορφωθούν οι τελικές αποφάσεις, θα τοποθετηθούμε δημόσια. Έχουμε ξεκαθαρίσει πως δεν συμμετέχουμε και δεν έχουμε συν-ευθύνη για την ατέρμονη συζήτηση όπως εξελίσσεται και τείνει να γίνει και πάλι ένα κακόγουστο σίριαλ που παράγει παραπολιτική κι όχι πολιτική, και κυρίως απογοήτευση κι όχι ελπίδα.

Ωστόσο και πέρα των άλλων, νιώθω την ανάγκη να εκφράσω το σοκ που πολλοί αισθάνονται για τον ωμό κυνισμό με τον οποίο οι ηγεσίες των δυο κομμάτων μιλούν για την άδοξη κατάληξή τους. Μιλούν σαν να μην τρέχει τίποτα, σαν να μην είχαν επί 9 μήνες δημιουργήσει οι ίδιοι τόσες προσδοκίες. Μιλούν με τέτοιο σοκαριστικό κυνισμό σαν να μην τους ακούν τόσες χιλιάδες προοδευτικών πολιτών που τους είχαν πιστέψει και τους περίμεναν. Είναι ο ίδιος σοκαριστικός κυνισμός με τον οποίο μετέτρεψαν το ναι σε όχι στο θέμα της απλής αναλογικής.

-Ποια είναι η δική σας πρόταση; 

ΑΠ.Η πρόταση μας θα γνωστοποιηθεί σύντομα. Έχει όμως μία βασική αρχή. Δεν αφορά στο χώρο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Ανάμεσα στους δύο μπορεί να βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ που ταυτίστηκε με τον Σαμαρά και η κεντροαριστερά όσων λαχταρούν να γίνουν έστω κι υφυπουργοί του Μητσοτάκη. Μπορεί ακόμα να βρίσκεται και η Συριζοποίηση του ΠΑΣΟΚ. Βρίσκεται και η λογική της οικουμενικής σύμπραξης που θέλει "και τον ΣΥΡΙΖΑ ολόκληρο και την ΝΔ χορτάτη" και είπε όχι στην απλή αναλογική. Η δική μας πρόταση θα αφορά στο χώρο εκτός ΣΥΡΙΖΑ και εκτός παρασιτικής ΝΔ. Εμείς σε αυτόν τον πολιτικό χώρο ανήκουμε από μικρά παιδιά. Οι περιστάσεις είναι χρονικά επείγουσες, πολιτικά και ιστορικά πρωτοφανείς. Επείγουσες διότι η οικονομία αργοσβήνει και η κοινωνία αναζητά εδώ και τώρα μία αναπτυξιακή διέξοδο. Πρωτοφανείς γιατί αλλού βρίσκεται η σφραγίδα κι αλλού η ψυχή της προοδευτικής παράταξης. Αυτοί που έχουν στα χέρια τους τη σφραγίδα έχουν την νομική ισχύ που καθοριστικό ρόλο παίζει μόνο στις επιχειρήσεις. Σημασία στην πολιτική έχει που βρίσκονται οι αρχές, που βρίσκεται η ψυχή, που είναι η κοινωνία, η πλειοψηφία. Η πλειοψηφία είναι εκτός. Υπό αυτήν την έννοια έχουμε κι εμείς ευθύνη απέναντι στη χώρα και στους προοδευτικούς πολίτες. Δεν θα υπεκφύγουμε. 

-Ο πολιτικός χώρος ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ ποιόν θα πρέπει να στηρίξει στη κυβέρνηση; Τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ;

ΑΠ: Η μεταΣΥΡΙΖΑ Ελλάδα έρχεται με σπασμένα φρένα. Η νεοκομμουνιστική εκδοχή της παρασιτικής μεταπολίτευσης σύντομα θα φτάσει στο τέλος της. Η επόμενη Ελλάδα όμως, χρειάζεται μια νέα ηγέτιδα πολιτική δύναμη για να φέρει σε πέρας ένα ριζοσπαστικό σχέδιο εθνικής, κοινωνικής και παραγωγικής ανάπτυξης. Η κοινωνική και εκλογική βάση που θα γεννήσει αυτήν τη νέα ηγέτιδα πολιτική δύναμη είναι η νέα γενιά, η γενιά που άλλαξε μέσα από τη δύσκολη διεργασία των τελευταίων 7 χρόνων. Οι Έλληνες που παράγουν και πασχίζουν, καθώς και το μεγαλύτερο τμήμα του 45% που στήριξε διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ και την ανανεωτική Αριστερά. Ούτε μόνον το σημερινό πενιχρό ποσοστό που καταλαμβάνουν το σημερινό ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι. Ούτε η ελλειμματική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ που καθημερινά φουσκώνουν το ρεύμα της αποχής.

Όμως αυτή ακριβώς η κατηγορία προοδευτικών πολιτών που σήμερα δηλώνουν πολιτικά μη εκπροσωπούμενοι και που θα δώσουν στήριξη σε μια νέα ηγέτιδα προοδευτική πολιτική δύναμη, αξιώνουν νέες σύγχρονες ιδεολογικές αρχές καθώς και ολοκληρωμένο σχέδιο ανατρεπτικών αλλαγών κι όχι υποτακτικούς της παρασιτικής δεξιάς. Η Ελλάδα που πασχίζει, η επόμενη Ελλάδα, απορρίπτει και το ΠΑΣΟΚ που ταυτίστηκε με τον Σαμαρά και την κεντροαριστερά ...του Μητσοτάκη.

-Επικρίνατε το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι επειδή δεν αποδέχθηκαν την απλή αναλογική που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Απαντούν ότι δεν θέλησαν να ενδώσουν στην επιβολή της κυριαρχίας του. Τι λέτε;

ΑΠ: Ως προς την απλή αναλογική, η αναιτιολόγητη μεταστροφή του σημερινού ΠΑΣΟΚ καθώς και η αρνητική απόφαση του ΠΟΤΑΜΙΟΥ , ευνοούν σκανδαλωδώς τον κ. Μητσοτάκη με δεκάδες έδρες, ψήφους και ποσοστά. Ταυτόχρονα όμως ευνοούν και τον ΣΥΡΙΖΑ παρά τα αντίθετα που λέγονται. Τον ευνοούν ως δεύτερο κόμμα να κρατήσει ψηφοφόρους και ποσοστά στη λογική που πάντοτε μέσα στο παραβάν επικρατεί "αναγκαστικά ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ, που είναι δεύτερος στις δημοσκοπήσεις, γιατί εγώ δεν θέλω να έρθει η Δεξιά". Το χειρότερο όμως είναι ότι παραμένει σε ισχύ ο παλαιοκομματικός μηχανισμός των μπόνους που έδρασε με καθοριστικό τρόπο επί δεκαετίες ώστε να χρεοκοπήσουμε. Από την άλλη πλευρά, οικονομίες με ισχυρότατες τεχνολογικά παραγωγικές δυνάμεις, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία καθώς και το Ισραήλ έχουν συστήματα απλής αναλογικής.

-Πώς εκτιμάτε τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ; Είναι η εναλλακτική πρόταση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν φαίνεται άλλη πολιτική δύναμη να επηρεάσει τις εξελίξεις;

ΑΠ: Ποια εναλλακτική, ποια πρόταση έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης του οποίου το πολιτικό λεξιλόγιο - που αντανακλά το πολιτικό του περιεχόμενο - αρχίζει και τελειώνει στη λέξη εκλογές; Μήπως είναι εναλλακτική πρόταση τα δικά του Ζάππεια και οι έωλες υποσχέσεις τύπου Τσίπρα για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%; Η βολική πολιτική συγκυρία και η εύκολη αντιπολίτευση χωρίς πολιτικό όραμα δεν θα τον πάνε μακριά. Ιδίως από την ώρα που δεν τόλμησε να αλλάξει το παραμικρό από το κομματικό κατεστημένο της ΝΔ που γεννήθηκε το 1974. Ο μέχρι σήμερα Μητσοτάκης κινείται στα όρια μεταξύ ενός ελπιδοφόρου Έβερτ, που όμως δεν έγινε ποτέ Πρωθυπουργός και ενός Καραμανλή που εκ των υστέρων θα ήθελε να μην είχε γίνει ποτέ Πρωθυπουργός.

-Ας περάσουμε, κύριε Ραγκούση, στην οικονομία. Συμμερίζεσθε τις εκτιμήσεις ότι το φθινόπωρο θα δοκιμαστούν οι αντοχές της κοινωνίας και αναμένεται να είναι «θερμό» για την πορεία της οικονομίας και γενικότερα της χώρας;

ΑΠ: Οι αντοχές της κοινωνίας δοκιμάζονται από το 2014. Από τότε η κοινωνία έφτασε στα όριά της. Όταν αντί να μεταβούμε σε μία αναπτυξιακή φάση εγκλωβιστήκαμε στα μνημόνια, στην ύφεση, στην ανεργία. Για την ελληνική κοινωνία μεγαλύτερο πρόβλημα και από την είσοδο στο μνημόνιο είναι ο παρατεταμένος κι αδικαιολόγητος εγκλωβισμός μας σε αυτό. Η Ελλάδα από το φθινόπωρο και μετά θα ζει έναν καθημερινό κίνδυνο κοινωνικού εκτροχιασμού εξαιτίας της ανυπαρξίας μιας οικονομικής πολιτικής που πέρα από τα α μνημόνια που αδικαιολόγητα παρατάθηκαν θα δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης.

-Τι φταίει λοιπόν και η πολυπόθητη ανάπτυξη εδώ κι έξι χρόνια δεν φαίνεται;

ΑΠ: Φταίει πως στην Ελλάδα με την εντός ευρώ κρατική χρεοκοπία μας, ήλθε στην επιφάνεια ταυτόχρονα και η δομική έλλειψη ανταγωνιστικότητας του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα της χώρας. Ενός οικονομικού μοντέλου, αποτέλεσμα της διαχρονικής επιβολής του οικονομικού και πολιτικού παρασιτισμού που απομυζά και δεν αφήνει να αναπνεύσει την παραγωγική Ελλάδα η μόνη που μπορεί να δώσει πραγματική ανάπτυξη.

Δεύτερον φταίει η νοοτροπία του παλιού και του νέου πολιτικού κατεστημένου που αντί να επιλέξει την ταχεία υλοποίηση των μνημονίων επέλεξε την παράταση της ζωής τους μέσα από την περίβοητη λογική της δήθεν διαπραγμάτευσης που καθιερώθηκε από το 2011. Απότελεσμα αυτού ήταν αντί να έχουμε ξεμπερδέψει με τα μνημόνια, την τρόικα και το Δ.Ν.Τ από το 2014 όπως οι άλλες χώρες, εμείς παραμένουμε αλυσοδεμένοι σε αυτά μέχρι το 2018...σύμφωνα με την κατά τα άλλα "πετυχημένη" διαπραγμάτευση Τσίπρα.

-Και τι προτείνετε;

ΑΠ: Έχουμε από τις αρχές Ιουνίου ανακοινώσει το μοναδικό κατά τη γνώμη μας σχέδιο εθνικής ανάταξης και ανάπτυξης που συμπεριλαμβάνει 10 ανατρεπτικές αλλαγές. Συγκεκριμένες κι απολύτως ρεαλιστικές ανατρεπτικές αλλαγές. Ειδικά για τη μείζονα εθνική προτεραιότητα της ανάπτυξης έχουμε τεκμηριωμένα διατυπώσει το εξής τετράπτυχο που ως στρατηγική είναι η μόνη που μπορεί να ξεπεράσει τα μνημόνια και να μας βγάλει από τη βαθύτατη κρίση. Το τετράπτυχο αυτό είναι:

-η αποφορολόγηση της παραγωγής είναι εθνικό θέμα

-δεν υπάρχει κλειστό επάγγελμα για τους ανέργους 

-7% σταθερή φορολογία για τις εταιρείες που παράγουν μέσα παραγωγής νέας τεχνολογίας, είτε λ.χ. σπόρους στον πρωτογενή τομέα είτε ρομποτική τεχνολογία στη μεταποίηση

-να ξαναχτίσουμε τις πόλεις μας κι όχι το αδόμητο φυσικό περιβάλλον.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ