- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Κατσέλη για Βαρουφάκη: Εμείς δεν ξέραμε ότι θα έκλειναν οι τράπεζες
Τι είπε για capital controls, «κόκκινα» δάνεια και πλειστηριασμούς α’ κατοικίας
«Ξέραμε ό,τι ήξεραν όλοι οι Έλληνες» ήταν η απάντηση της προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στην ερώτηση των δημοσιογράφων του Mega που την καλούσαν να σχολιάσει την παραδοχή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο ντοκιμαντέρ του Channel 4 πως ήξερε μία εβδομάδα νωρίτερα πως θα έκλειναν οι τράπεζες το περασμένο καλοκαίρι.
Η κα Κατσέλη ερωτήθηκε εκ νέου αν ήξερε κάτι και απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως εκείνη δεν ανήκε στην κυβέρνηση, οπότε δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση σε άμεση πληροφόρηση για τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Έως το α' εξάμηνο του 2016 ελπίζω ότι θα αρθούν τα capital controls
Επίσης, εκτίμησε πως εντός του α’ εξαμήνου του 2016 θα αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων. «Υπάρχουν ακόμη ένα δύο βήματα που πρέπει να γίνουν. Πρώτα πρέπει να περάσουμε από την ειδική χρηματοδότηση από την ΕΚΤ στην κανονική χρηματοδότηση με φθηνότερους όρους και μετά σιγά-σιγά στο πρώτο εξάμηνο να προετοιμαστούμε για την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων που ελπίζω να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο» δήλωσε.
Παράλληλα, επισήμανε ότι «τελειώνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» και ότι «χρειάζεται κάποιος καιρός για να μπούμε πάλι σε μια κατάσταση ομαλότητας».
Η ανακεφαλαιοποίηση και η πώληση της Finansbank
Σε ό,τι αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είπε συγκεκριμένα για την Εθνική Τράπεζα, της οποίας και είναι πρόεδρος, ότι βγαίνει με πολύ ισχυρή ρευστότητα, ιδιαίτερα με την ολοκλήρωση της πώλησης της Finansbank, και ότι υπάρχουν περιθώρια αύξησης των δανείων.
«Αναμένουμε ότι σιγά-σιγά θα αρχίσει να πέφτει και χρήμα στην αγορά κάτι που είναι και το ζητούμενο, διότι αν δεν υπάρξει ρευστότητα δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας» σημείωσε.
Για το μετοχολόγιο των τραπεζών μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης η κα Κατσέλη έπειτα από σχετική ερώτηση είπε ότι στην Εθνική Τράπεζα «είναι κυρίως σε Έλληνες επενδυτές», ενώ στις μικρότερες τράπεζες υπάρχει «πολύ μεγαλύτερη πλειοψηφία ξένων funds, πολλά από τα οποία είναι μακροπρόθεσμα τοποθετημένα στην ελληνική αγορά».
Επισήμανε, ωστόσο, ότι το ποσοστό του Δημοσίου και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες μειώθηκε.
Ο Νόμος Κατσέλη, τα «κόκκινα» δάνεια και οι πλειστηριασμοί
Για τα «κόκκινα» δάνεια και τον νόμο Κατσέλη, τον οποίο είχε περάσει η ίδια, δήλωσε ότι ο νόμος παραμένει σε ισχύ, εξηγώντας ότι αυτό που άλλαξε είναι ότι «έγιναν πιο περιοριστικοί οι όροι ένταξης», καθώς «μπήκαν εισοδηματικά κριτήρια και πιο αυστηρά περιουσιακά κριτήρια».
Υποστήριξε ότι «αυτό δεν ήταν αναγκαίο αλλά ήταν κάτι το οποίο μέσα στη γενικότερη φιλοσοφία των θεσμών ότι πρέπει σε όλα να μπουν εισοδηματικά κριτήρια, μπήκαν εισοδηματικά κριτήρια και σε αυτό το νόμο».
Διευκρίνισε ότι εκείνοι που κάνουν χρήση του σχετικού νόμου, θα εξακολουθήσουν να κάνουν χρήση, προσθέτοντας ότι «ο νόμος δεν είναι για όλους, αλλά για εκείνους που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία».
Σε ό,τι αφορά στις προειδοποιητικές επιστολές που στέλνουν οι τράπεζες για τα «κόκκινα δάνεια» εξήγησε ότι αυτό γίνεται για να μην καταστούν «μη συνεργάσιμοι» οι δανειολήπτες.
«Τον Σεπτέμβριο όλες οι τράπεζες με βάση τον κώδικα δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος έστειλαν επιστολές στους δανειολήπτες τους προσκαλώντας τους να έρθουν στις τράπεζες να κάνουν τις ρυθμίσεις» ανέφερε, χωρίς να διευκρινίσει αν πρόκειται για 500.000 επιστολές, και πρόσθεσε: «Λαμβάνοντας αυτή την επιστολή οι περισσότεροι πελάτες έρχονται και κάνουν έναν διακανονισμό διότι ξέρουν ότι αν δεν ανταποκριθούν και στην πρώτη και στην δεύτερη και στην τρίτη επιστολή που μπορεί να λάβουν μπορεί να έχουν πρόβλημα με το δάνειό τους και το σπίτι τους».
Δεν συμφέρει καμία τράπεζα να εκπλειστηριάσει κατοικία
Επίσης, δήλωσε πως «δεν είναι προς το συμφέρον καμιάς τράπεζας να εκπλειστηριάσει κατοικία. Το κίνητρο για κάθε τράπεζα είναι κρατήσει τον πελάτη της ενήμερο» και παρότρυνε εκείνους που έχουν πρόσκαιρη αδυναμία πληρωμής να απευθυνθούν στις τράπεζες αυτοβούλως και να κάνουν ρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι ανάμεσα στα εργαλεία που υπάρχουν είναι το κούρεμα, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, η αλλαγή επιτοκίου, κλπ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι λέει ο υπουργός Εξωτερικών για το Κυπριακό και τη Συρία
«Εμείς δεν θα κάνουμε πολιτική για τις καρέκλες» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Δείτε αναλυτικά ποιοι φορείς προχωρούν σε πληρωμές μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου
Αύριο η αντιπαράθεση πρωθυπουργού και πολιτικών αρχηγών
Tι είπε για την Ζώη Κωνσταντοπούλου
Tι αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου
Ένας πολύπλοκος γραφειοκρατικός μηχανισμός που κοστίζει ακριβά στους φορολογούμενους χωρίς ορατά αποτελέσματα μετά από δέκα χρόνια
Tι είπε για τις διεθνείς εξελίξεις
Σημείωσε παράλληλα ότι δεν θα μείνει ανεξάρτητη βουλευτής
Tι είπε για τα ελληνοτουρκικά
Με αφορμή τις επικείμενες παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα
Ποιες «εκπτώσεις» θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα για να πετύχει μια συμφωνία με την Τουρκία;
Θα περιλαμβάνουν «διαφορετική εκπαίδευση, ενδυμασία και νέες διαδικασίες».
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
«Η κυβέρνηση βάζει κανόνες στους μικρούς, αλλά τρέμει απέναντι στους μεγάλους»
Η Υπουργός Οικογένειας παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό
Πρόκειται για τη μασκότ της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Κατά των Πλειστηριασμών
Είχε παρανόμως μεταβιβαστεί η άδεια σε τρίτο πρόσωπο
Η συναισθηματικά φορτισμένη αναφορά του πρωθυπουργού από την Κρήτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.