Πολιτικη & Οικονομια

Ασφαλιστικό: Σχέδιο για φόρο ένα τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές

Για να σωθούν οι κύριες συντάξεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
316189-623663.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Φόρο ένα τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των χιλίων ευρώ -για να σώσει τις κύριες συντάξεις- σχεδιάζει να καθιερώσει η κυβέρνηση, εφόσον οι δανειστές δεν δεχτούν τελικώς την πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ύψους 1%, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, ο μικρός αυτός φόρος, εάν τελικώς γίνει αποδεκτός, ως αντιπρόταση της ελληνικής πλευράς από τους δανειστές, δεν αφορά τις καθημερινές μικροσυναλλαγές των 50 ή 100 ή 200 ευρώ, επομένως στόχος της εφαρμογής του δεν είναι η φορολόγηση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, αλλά όσων κάνουν τραπεζικές συναλλαγές για μεγάλα ποσά. Το Μέγαρο Μαξίμου εμμένει στην κατεύθυνση της μη περικοπής των συντάξεων, αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης έως και 20% στις επικουρικές.

«Αν υπάρχει αποδοχή αύξησης εισφορών είτε για κύρια, είτε και για επικουρική, θα υπάρχουν συνέπειες, καθώς είναι δύσκολο να τις απορροφήσει η αγορά» προειδοποίησε μέσω του Mega o πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. «Δεν θα εισπραχθούν τα έσοδα που προσδοκούν από την αύξηση των εισφορών» επισήμανε.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Mega, το επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας είναι πιθανό να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες ώστε να καμφθούν οι αντιρρήσεις των θεσμών και η πρόταση που θα έρθει στη Βουλή να μην περιλαμβάνει μειώσεις συντάξεων.

Τα επόμενα 24ωρα η πρόταση της Αθήνας θα σταλεί στους δανειστές και στις 8 Ιανουαρίου ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα έχει την πρώτη συνάντηση για το μείζον αυτό θέμα με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης τόνισε ότι δεν θα υπάρξει «12η μείωση των συντάξεων» και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα δώσει τη μάχη και για τις επικουρικές συντάξεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ