Πολιτικη & Οικονομια

Financial Times: Η ΕΕ απειλεί την Ελλάδα με αποκλεισμό από τη Σένγκεν

Αν δεν βελτιώσει τους συνοριακούς της ελέγχους και δεν αναχαιτίσει το κύμα μεταναστών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
301285-228863.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Αν η Ελλάδα δεν βελτιώσει, εντατικοποιήσει και αυστηροποιήσει τους ελέγχους στα σύνορά της, καθώς και να αναχαιτίσει και συγκρατήσει από την υπόλοιπη ΕΕ αυτό το τεράστιο κύμα μεταναστών, απειλείται από την ΕΕ με αποκλεισμό από την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων στην περιοχή των χωρών Σένγκεν.

Αυτό μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Financial Times, η οποία αναφέρει στο δημοσίευμά της ότι η απειλή-προειδοποίηση έγινε από τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn, του οποίου η χώρα έχει την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

Μάλιστα, η εφημερίδα προχωρά το ρεπορτάζ της ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας πως στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των 28 χωρών-μελών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, αναμένεται πως θα ζητηθεί από τη χώρα μας να λάβει κι άλλα μέτρα για τον έλεγχο της ροής προσφύγων προς την Ευρώπη, να βελτιώσει τον τρόπο καταγραφής τους και να σημειώσει πρόοδο στη συνεργασία της με την ΕΕ.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί επίσης για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, κυρίως στα νησιά όπου φτάνουν οι μετανάστες από την Τουρκία.

Αυτός δε, που φέρεται να είναι ο πιο πιεστικός προς την Ελλάδα είναι ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Robert Fico ο οποίος ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα είχε προτείνει την αποβολή της Ελλάδας από τις χώρες Σένγκεν. «Δεν μπορούμε έτσι απλά να ανεχόμαστε ένα κράτος-μέλος που έχει ανοιχτά παραιτηθεί από τη διασφάλιση των συνόρων των χωρών Σένγκεν» είχε πει κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη σλοβακική βουλή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ