Μια απάντηση σε άρθρο του Γ. Σιακαντάρη
Λάβαμε από τον δικηγόρο Σ. Κατράμη την παρακάτω επιστολη - απάντηση σε προηγούμενο άρθρο του συνεργάτη της A.V. Γιώργου Σιακαντάρη:
Διάβασα με έκπληξη στο φύλλο τής 1-7 Νοεμβρίου 2012 (τεύχος 411) το άρθρο του Γ. Σιακαντάρη “Η επιστήμη στο εδώλιο τού ανορθολογισμού”, στο οποίο ο συντάκτης του αποδοκιμάζει την απόφαση τού Ιταλικού δικαστηρίου τής Άκουϊλα, το οποίο δήθεν καταδίκασε Ιταλούς επιστήμονες, μέλη τής Επιτροπής Μειζόνων Κινδύνων, επειδή, δήθεν, "δεν προέβλεψαν (sic) και δεν ενημέρωσαν το κράτος για τον “επερχόμενο” σεισμό" τής 6 Απριλίου 2009.
Ο συντάκτης τού παραπάνω άρθρου προφανώς δεν διάβασε την δικαστική απόφαση, και, υποθέτω, ούτε κάν τις ιταλικές εφημερίδες. Η ιταλική εφημερίδα “Il Fatto Quotidiano” (ίσως η καλύτερη ιταλική εφημερίδα, ανεξάρτητη, με πολύ μεγάλη κυκλοφορία) αφιέρωσε αρκετά και εκτενή άρθρα σχετικά με το ζήτημα.
Δυστυχώς, όπως σχεδόν πάντα, η είδηση μεταδόθηκε παραποιημένη από τα ελληνικά ΜΜΕ.
Κατ' αρχάς, τα γεγονότα, όπως προκύπτουν από τα έγγραφα τής σχετικής δικογραφίας:
Μερικές μέρες πριν τον καταστροφικό σεισμό, και επειδή οι κάτοικοι τής περιοχής είχαν πανικοβληθεί εξ αιτίας ισχυρών σεισμικών δονήσεων, ο αρχηγός τής ιταλικής Πολιτικής Προστασίας Γκουίντο Μπερτολάζο γνωστοποιεί στην δημοτική Σύμβουλο τής Άκουϊλα, Ντανιέλα Στάτι ότι με δική του προτροπή θα συγκληθεί στην Άκουϊλα την 31 Μαρτίου 2009 η Επιτροπή Μειζόνων Κινδύνων “για να σωπάσει κάθε ανόητος... να πάψουν οι ανησυχίες”. Όπως ο ίδιος τής εξηγεί, πρόκειται για μια πρωτοβουλία “επικοινωνιακή. Κατάλαβες; Οι ειδικοί θα πούν... ότι δεν θα γίνει ποτέ φονικός σεισμός... ”.
Πράγματι, η επιτροπή συνήλθε την 31 Μαρτίου 2009, στις 18:30 και διαβεβαίωσε ότι είναι “απίθανο να σημειωθεί στο άμεσο μέλλον σεισμός όπως εκείνος τού 1703” (την 2.2.1703 σεισμός 6,7 βαθμών τής κλίμακας Ρίχτερ είχε προκαλέσει μεγάλες ζημιές και πάνω από 6.000 θύματα στην περιοχή).
Η απόφαση τού Μπερτολάζο είχε επιτυχία: τα σχολεία άνοιξαν, μεταξύ άλλων οι φοιτητές επέστρεψαν στην Φοιτητική Εστία και καταπλακώθηκαν όταν αυτή κατέρρευσε την νύχτα τής 6 Απριλίου (μεταξύ των θυμάτων και ένας Έλληνας).
Όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα, τα πρακτικά τής παραπάνω συνεδριάσεως τής Επιτροπής, δεν υπογράφηκαν την ίδια μέρα, αλλά σε μιά νέα συνεδρίαση τής Επιτροπής που έγινε στις 6 Μαρτίου, αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό, και μάλιστα αφού πρώτα πλαστογραφήθηκαν.
Στην απόφαση τού Δικαστηρίου τονίζεται ότι “δεν υπάρχει η πρόθεση να τιμωρηθούν οι κατηγορούμενοι επειδή δεν προέβλεψαν τον καταστροφικό σεισμό τής 6 Απριλίου 2009 ή επειδή δεν προειδοποίησαν ότι επρόκειτο να σημειωθούν δυνατές σεισμικές δονήσεις ή επειδή δεν διέταξαν την εκκένωση τής πόλης”, ακριβώς επειδή “η επιστήμη δεν διαθέτει σήμερα τις γνώσεις και τα μέσα για μια αιτιοκρατική πρόληψη των σεισμών”.
Οι κατηγορούμενοι καταδικάσθηκαν επειδή διαβεβαίωσαν τον κόσμο ότι δεν θα σημειωνόταν καταστροφικός σεισμός με αποτέλεσμα ο κόσμος να παραμείνει σπίτι του και εκατοντάδες άνθρωποι να καταπλακωθούν όταν αυτά κατέρρευσαν: 308 οι νεκροί, πάνω από 1.500 οι τραυματίες. Η κατηγορία ήταν, ουσιαστικά, αμέλεια κατά την εκτίμηση τού κινδύνου (την ίδια κατηγορία είχε διατυπώσει και η Εξεταστική Επιτροπή τού Αμερικανικού Κονγκρέσου μετά την έρευνα για τον καταστροφικό τυφώνα Κατρίνα τού 2004 στην Λουϊζιάνα).
Αυτά για την αποκατάσταση τής αλήθειας. Και της δικαιοσύνης.
Μετά από τα παραπάνω, θεωρώ ότι τα περί “παρεμβάσεως τού ιταλικού κράτους και τής δικαιοσύνης επί επιστημονικών ζητημάτων” δεν έχουν ανάγκη περαιτέρω σχολιασμού, ως προφανώς αβάσιμα.
Εκείνο που προέχει δεν είναι η μάχη “κατά της άνευ λογικής συγκίνησης”, αλλά η μάχη κατά της άνευ στοιχείων δημοσιογραφίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με συμμάχους και εταίρους σύμφωνα με τον υπουργό
Νίκος Χαρδαλιάς: «Δεν σταματάμε, η προστασία της δημόσιας υγείας δεν είναι διαπραγματεύσιμη»
Το ελληνικό πανεπιστήμιο ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου παραμένει δέσμιο του κράτους μαζί με όλη τη συμπαρομαρτούσα γραφειοκρατία
«Καλούμε τους Έλληνες πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί» αναφέρει το Υπουργείο
«Να σταματήσουν αυτά τα άθλια ‘τηλεδικαστήρια'», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη
«Υποδεχόμαστε τη θλιβερή επέτειο δείχνοντας τον σεβασμό που της αρμόζει», σημειώνει ο πρωθυπουργός
Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα τρία χρόνια από το δυστύχημα
Kαταβάλλονται 73 εκατ. ευρώ σε 87.640 δικαιούχους – Αναλυτικά όλα τα ποσά
Οι τομείς που μπορούν να καθορίσουν το παραγωγικό μέλλον της χώρας
Καλεί τους Έλληνες πολίτες να κάνουν μόνο τις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις
Η δημοσιογράφος καταγγέλλει στοχοποίηση μετά από άρθρα κριτικής και αναφορές στη Χαμάς
Καταγγελίες για τις κυβερνητικές επιλογές και κάλεσμα σε μαζική κινητοποίηση από το βήμα της Βουλής
Η ετυμηγορία για τις παρακολουθήσεις ως τεστ θεσμικής ωριμότητας για κυβέρνηση και αντιπολίτευση
Ποια πεδία δεν θα πρέπει να παραλείψετε
«Το ότι μειώνονται κάπου οι ροές, αυξάνει κάπου αλλού», δηλώνει η βουλευτής Φλώρινας
Η αντιπολίτευση και η Μαρία Καρυστιανού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.