Πολιτικη & Οικονομια

Ποια επιμήκυνση; Επιβράδυνση!

Δραματικές διαστάσεις παίρνει, μέρα με τη μέρα, η διεθνής πτυχή του ελληνικού προβλήματος

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
27745-62858.jpg

Δραματικές διαστάσεις παίρνει, μέρα με τη μέρα, η διεθνής πτυχή του ελληνικού προβλήματος. Η σύγκρουση Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται να αποκτά σκληρά χαρακτηριστικά. Αυτό δείχνει η δεύτερη ανάγνωση της συμπεριφοράς της τρόικας τα τελευταία 24ωρα. Μαζί με αυτά που δικαιούνται να θέτει στην ελληνική κυβέρνηση, αξίωσε πράγματα πέρα από κάθε λογική.

Το αποτέλεσμα; Οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση έμειναν μετέωρες. Η Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη θα γίνει χωρίς την έκθεση της τρόικας, συνεπώς χωρίς τις απαιτούμενες αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ. Η ευκαιρία να τεθεί το πρόβλημα και να γίνει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση, χάθηκε. Ήδη η Ε.Ε. έκανε γνωστό από το βράδυ της περασμένης Τρίτης ότι θα υπάρχει μια παραγραφούλα στο ανακοινωθέν, με την οποία θα αναγνωρίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να επαναφέρει το πρόγραμμα σε σωστή τροχιά-πέραν αυτού, ουδέν.

Στο τραπέζι, πλέον, παίζουν δύο σενάρια-το κακό και το χειρότερο... Το πρώτο αφορά στην πιθανότητα να υπάρξει κάποια κατάληξη μέχρι το επόμενο eurogroup ή κάποια έκτακτη σύνοδος των υπουργών οικονομικών της Ε.Ε., ώστε να δρομολογηθεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, ίσως να δούμε χρήμα μέχρι τέλος Νοεμβρίου-εφόσον το πακέτο μέτρων έχει ψηφιστεί από τη Βουλή.

Τις τελευταίες ώρες όμως ακούμε και την πιθανότητα να συμβεί το χειρότερο: Δηλαδή, η σύγκρουση Ε.Ε.-ΔΝΔ να παραταθεί και να βαθύνει το προσεχές διάστημα και η απόφαση για την Ελλάδα να καθυστερήσει δραματικά. Στην περίπτωση αυτή, γίνεται λόγος για πιθανή εκταμίευση της δόσης ακόμα και στις αρχές του 2013. Αυτή κι αν είναι επιμήκυνση- του χειρίστου είδους. Είναι φανερό ότι η χώρα δεν μπορεί να αντέξει μια τέτοια παράταση, καθώς τα κρατικά διαθέσιμα για πληρωμές τελειώνουν σε ενάμιση μήνα. Αυτό ήταν και το νόημα της δήλωσης στη Βουλή περί πιθανής “ασφυξίας¨ της χώρας από τον υπουργό Οικονομικών.

Οι πληροφορίες για το χειρότερο έφτασαν το πρωί της Τετάρτης στα επιτελεία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση- και προκάλεσαν ταραχή. Στο μεταξύ μια ακόμη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών συγκλήθηκε για να συζητήσει τις γενικές κατευθύνσεις της πολιτικής της κυβέρνησης και ενόψει του “πακέτου”.

Δεν είναι της ώρας να κρίνουμε τι απέδωσαν τελικά οι συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών, που μάλλον αναιρούσαν παρά επικύρωναν καθοριστικές επιλογές εδώ και τρεισήμισι μήνες. Το βέβαιο είναι πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος για εφαρμογή κυρίως κρίσιμων διαρθρωτικών αλλαγών- και τώρα γίναμε εκ νέου έρμαιο των εξελίξεων και των αποφάσεων των διεθνών κέντρων. Κι όσο η “δόση” καθυστερεί, τόσο περιορίζονται οι επιλογές μας ανάμεσα στο κακό και το χειρότερο...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ