Πολιτικη & Οικονομια

Δεν γεννιόμαστε άντρες ή γυναίκες. Γινόμαστε

Τι σημαίνει γκέι; Είναι ταυτότητα ή σεξουαλική πράξη; Γιατί οι λεσβίες είναι αόρατες; Πώς ιεραρχούνται τα φύλα;

114882-643451.jpg
Λύο Καλοβυρνάς
ΤΕΥΧΟΣ 256
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
17763-38931.jpg

Τα τελευταία χρόνια στις κοινωνικές επιστήμες έχει αναπτυχθεί η έρευνα σχετικά με το φύλο και τη σεξουαλικότητα

Νομίζουμε ότι γεννιόμαστε άντρες ή γυναίκες, αλλά δεν. Γινόμαστε. Μέσα από ένα αυστηρότατο εκπαιδευτικό σύστημα ανταμοιβής και τιμωρίας μαθαίνουμε πως πρέπει να φερόμαστε σαν άντρες ή γυναίκες, δηλαδή αποκτάμε κοινωνικό φύλο. Το οποίο δεν είναι παρά μια κοινωνική κατασκευή, η οποία διαφέρει από εποχή σε εποχή και από τόπο σε τόπο.

Μια από τις πιο άκαμπτες κοινωνικές συμβάσεις είναι ότι εφόσον έχεις ΧΥ χρωματοσώματα (άρρεν) πρέπει να σου αρέσουν οι γυναίκες κι αν έχεις ΧΧ χρωματοσώματα (θήλυ) πρέπει να σου αρέσουν οι άντρες. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια στις κοινωνικές επιστήμες έχει αναπτυχθεί η έρευνα σχετικά με το φύλο και τη σεξουαλικότητα, καταδεικνύοντας την κοινωνική κατασκευή των φύλων αλλά και της σεξουαλικότητας. Ακαδημαϊκές μελέτες, διδακτορικά, μεταπτυχιακές εργασίες και έρευνες ανάγουν τη σεξουαλικότητα σε επιστημονικό εννοιολογικό εργαλείο με στόχο την κατανόηση των ταυτοτήτων και την ανάδειξη της πολυμορφίας της.

Τι σημαίνει γκέι; Είναι ταυτότητα ή σεξουαλική πράξη; Γιατί οι λεσβίες είναι αόρατες; Πώς ιεραρχούνται τα φύλα; Έρευνες που πραγματοποιούνται στα ελληνικά πανεπιστήμια εστιάζουν στις λεσβιακές, γκέι, αμφί, τρανς και queer σεξουαλικές ταυτότητες και ανοίγουν το θέμα της ύπαρξης πολλών σεξουαλικοτήτων και της σχέσης τους με τις έμφυλες ταυτότητες.

Αυτά και πολλά άλλα εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα θίγει η ημερίδα που διοργανώνει το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στην προφεστιβαλική εκδήλωση: «Σεξουαλικότητες και Φύλα: Λεσβιακές, Γκέι, Αμφί, Τρανς και Queer Κοινότητες στην Ελλάδα». Καθηγήτριες πανεπιστημίου, ερευνητές και ακτιβιστικές ομάδες θα παρουσιάσουν μελέτες σχετικές με τις lgbtq κοινότητες στην Ελλάδα. Η ημερίδα γίνεται το Σάββατο 9 Μαΐου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Συγγρού 136, Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα 2), στις 10.30-14.30.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι καθόλου θεωρητικούρες για επιστήμονες και βαρεμένους. Αφορούν πολύ πρακτικά καθημερινά θέματα, όπως το πώς βιώνουμε τον ανδρισμό μας ή τη «γυναικότητά» μας, τι σόι γυναίκες ή άντρες μάς μάθανε να είμαστε, πώς επηρεάζει η σεξουαλικότητα τη ζωή μας. Be there!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.