- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δεν γεννιόμαστε άντρες ή γυναίκες. Γινόμαστε
Τι σημαίνει γκέι; Είναι ταυτότητα ή σεξουαλική πράξη; Γιατί οι λεσβίες είναι αόρατες; Πώς ιεραρχούνται τα φύλα;
Τα τελευταία χρόνια στις κοινωνικές επιστήμες έχει αναπτυχθεί η έρευνα σχετικά με το φύλο και τη σεξουαλικότητα
Νομίζουμε ότι γεννιόμαστε άντρες ή γυναίκες, αλλά δεν. Γινόμαστε. Μέσα από ένα αυστηρότατο εκπαιδευτικό σύστημα ανταμοιβής και τιμωρίας μαθαίνουμε πως πρέπει να φερόμαστε σαν άντρες ή γυναίκες, δηλαδή αποκτάμε κοινωνικό φύλο. Το οποίο δεν είναι παρά μια κοινωνική κατασκευή, η οποία διαφέρει από εποχή σε εποχή και από τόπο σε τόπο.
Μια από τις πιο άκαμπτες κοινωνικές συμβάσεις είναι ότι εφόσον έχεις ΧΥ χρωματοσώματα (άρρεν) πρέπει να σου αρέσουν οι γυναίκες κι αν έχεις ΧΧ χρωματοσώματα (θήλυ) πρέπει να σου αρέσουν οι άντρες. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια στις κοινωνικές επιστήμες έχει αναπτυχθεί η έρευνα σχετικά με το φύλο και τη σεξουαλικότητα, καταδεικνύοντας την κοινωνική κατασκευή των φύλων αλλά και της σεξουαλικότητας. Ακαδημαϊκές μελέτες, διδακτορικά, μεταπτυχιακές εργασίες και έρευνες ανάγουν τη σεξουαλικότητα σε επιστημονικό εννοιολογικό εργαλείο με στόχο την κατανόηση των ταυτοτήτων και την ανάδειξη της πολυμορφίας της.
Τι σημαίνει γκέι; Είναι ταυτότητα ή σεξουαλική πράξη; Γιατί οι λεσβίες είναι αόρατες; Πώς ιεραρχούνται τα φύλα; Έρευνες που πραγματοποιούνται στα ελληνικά πανεπιστήμια εστιάζουν στις λεσβιακές, γκέι, αμφί, τρανς και queer σεξουαλικές ταυτότητες και ανοίγουν το θέμα της ύπαρξης πολλών σεξουαλικοτήτων και της σχέσης τους με τις έμφυλες ταυτότητες.
Αυτά και πολλά άλλα εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα θίγει η ημερίδα που διοργανώνει το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στην προφεστιβαλική εκδήλωση: «Σεξουαλικότητες και Φύλα: Λεσβιακές, Γκέι, Αμφί, Τρανς και Queer Κοινότητες στην Ελλάδα». Καθηγήτριες πανεπιστημίου, ερευνητές και ακτιβιστικές ομάδες θα παρουσιάσουν μελέτες σχετικές με τις lgbtq κοινότητες στην Ελλάδα. Η ημερίδα γίνεται το Σάββατο 9 Μαΐου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Συγγρού 136, Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα 2), στις 10.30-14.30.
Όλα τα παραπάνω δεν είναι καθόλου θεωρητικούρες για επιστήμονες και βαρεμένους. Αφορούν πολύ πρακτικά καθημερινά θέματα, όπως το πώς βιώνουμε τον ανδρισμό μας ή τη «γυναικότητά» μας, τι σόι γυναίκες ή άντρες μάς μάθανε να είμαστε, πώς επηρεάζει η σεξουαλικότητα τη ζωή μας. Be there!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Καταθέτουμε έναν Οδικό Χάρτη που εκσυγχρονίζει τη δημόσια ζωή και το πολιτικό σύστημα», τόνισε ο πρωθυπουργός
Στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ, τέταρτη η «Ελπίδα» της Καρυστιανού
«Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε κρίση αξιοπιστίας στην Αριστερά», σημείωσε
Ενισχύεται η ναυπηγική δραστηριότητα στην Ελλάδα
Ποιοι και πώς θα το λάβουν
Ραγδαίες ανακατατάξεις στη Βουλή μετά τη διάλυση της ΚΟ της Νέας Αριστεράς
«Δεν θα συνεργαστούμε με κανέναν από το παλαιό σύστημα»
Η επιστροφή των αρχαιοτήτων αποτελεί ένα ακόμα λαμπρό παράδειγμα των αδελφικών σχέσεων των δύο χωρών
Στο διεθνές συνέδριο «Artificial Intelligence - Consequences and Limits» η Υπουργός Παιδείας
«Δεν αναφέρομαι σε φυλακές», ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
«Μειωμένες κατά 12% οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία»
Τι θα γίνει τελικά με τα vouchers διακοπών
«Ο Τσίπρας δεν ανήκει στη σύγχρονη ανανεωτική Αριστερά», τόνισε η βουλεύτρια Φλώρινας
Κρίθηκε ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος
«Η κοινωνική πολιτική κρίνεται εκεί όπου είναι πιο δύσκολο να φτάσει», τόνισε η υπουργός
Στο επίκεντρο η κοινή βούληση Ελλάδας και Παναμά για ενδυνάμωση των διμερών τους σχέσεων
Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών
Στόχος η αναβίωση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.