Πολιτικη & Οικονομια

Τι είδε ο Ούγγρος στην Αθήνα

Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δηλώσει προ καιρού πως θα συμμαχήσει και με τον διάβολο αν χρειαστεί, για να επιλύσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας. 

4766-35219.jpg
Νίκος Γεωργιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 341
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζορτζ Σόρος
Τζορτζ Σόρος

Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δηλώσει προ καιρού πως θα συμμαχήσει και με τον διάβολο αν χρειαστεί, για να επιλύσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Συνεπής λοιπόν ο πρωθυπουργός, συναντήθηκε με τον Τζορτζ Σόρος. Η δόση ήταν μάλλον υπερβολική. Χρειάστηκε μία ημίωρη βόλτα στο προαύλιο της Βουλής διανθισμένη με έντονο διάλογο μετά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου προκειμένου να χωνέψει αυτά που άκουσε. Αυτά συνέβησαν τη Δευτέρα. Την προηγούμενη ο Τζορτζ Σόρος συνέφαγε μετά επιχειρηματιών, αλλά και όχι μόνο, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Ουδείς είναι σε θέση να εξηγήσει τη βαθύτερη σχέση στοργής την οποία διατηρεί ο Μαγυάρος υπερκερδοσκόπος - μεγαλοεπενδυτής με την Κυκλαδική Τέχνη. Το ίδιο ερώτημα τίθεται και για τους συνδαιτυμόνες. Στέφανος Μάνος, Δασκαλόπουλος του ΣΕΒ και ο Πέτρος Ευθυμίου, βουλευτής και στέλεχος του σημερινού ΠΑΣΟΚ. Λέγεται πως η ατμόσφαιρα του εντευκτηρίου του μουσείου προφανώς και ταιριάζει γάντι σε ένα “Hair cut”. Έτσι αποκαλείται στα σύγχρονα αγγλοσαξωνικά η χρεοκοπία. Ελληνιστί «κούρεμα» και στη λαϊκή εκφορά του λόγου αποκαλείται και «κούρεμα με την ψιλή» της τάξης του 30% στα ελληνικά ομόλογα. Λέγεται, εξωδίκως, πως ο Τζορτζ Σόρος έχει επενδύσει (σορτάρει στην επίσημη χρηματιστηριακή διάλεκτο) στο «κούρεμα» αυτό. Λέγεται επίσης πως ο Ούγγρος γκουρού της άυλης οικονομίας αναμένει να κερδίσει πολλά λεφτά από τις ασφάλειες επενδύσεων οι οποίες εγγυώνται την αγορά ελληνικών ομολόγων στην οποία έχει προβεί. Οι Έλληνες πολιτικοί συντάκτες επέμεναν παρά ταύτα πως ο συνομιλητής του πρωθυπουργού απέφυγε να θίξει το ζήτημα ταμπού της χρεοκοπίας, έστω και μερικής. Οι κακές γλώσσες επιμένουν πως ο Τζορτζ Σόρος είναι ένας ευγενής άνθρωπος με εξαιρετικούς τρόπους.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου και η Αναγέννηση 

Την Παρασκευή που μας πέρασε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε σε μία υπέροχη ιταλική βίλα με αναγεννησιακό άρωμα με τον κ. Ρουμπινί, ο οποίος αποκαλείται και «Μενεγάκη του διεθνούς οικονομικού star system». Ο κ. Ρουμπινί, οικονομολόγος των τηλεπαραθύρων, μία ειδικότητα υψηλής απόδοσης σε εποχές παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, έχει προβλέψει το «κούρεμα με την ψιλή» εδώ και πολύ καιρό. Οι εξελίξεις τον έχουν καταστήσει ιδιαίτερα νευρικό. Αναμένει και αυτός στο ακουστικό του για την καλή είδηση η οποία θα πιστοποιήσει τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Προφανώς ο κ. Ρουμπινί έχει λόγους να πιστεύει πως το «κούρεμα» και η ελληνική οικονομία οφείλουν να πορεύονται αντάμα.

Στην ιταλική αναγεννησιακή βίλα βρέθηκε και ο κ. Άκερμαν. Ο φίλος του ο Ανδρέας, με έντονη ρωσική προφορά αλλά και λογική, μου εξήγησε πως ο κ. Άκερμαν, πρόεδρος της «Ντόιτσε Μπανκ», είναι φιλέλληνας. Έμεινα με το στόμα ανοικτό διότι τα πρόσφατα διαβάσματά μου με έπεισαν πως ο Φιλελληνισμός απεβίωσε στη σύγχρονη Γερμανία. Ο Ανδρέας επιμένει πως ο κ. Άκερμαν είναι το «πρόσωπο κλειδί» το οποίο έπεισε την Άγκελα Μέρκελ να δώσει «γην και ύδωρ» στον Γιώργο Παπανδρέου. Ο κ. Άκερμαν πάντως δεν ενημέρωσε εγκαίρως τον Ανδρέα με τη ρωσική προφορά πως ενδεχομένως η «Ντόιτσε Μπανκ» να διαθέτει ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων στο χαρτοφυλάκιό της. Αυτό σημαίνει πως ένα «κούρεμα με την ψιλή» θα μεταφραστεί σε τεράστια χασούρα για τη γερμανική τράπεζα - κολοσσό. Ιδιαίτερα αν κάτι συμβεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο Ανδρέας, ρωσικής κουλτούρας και νοοτροπίας, προφανώς και είναι ένας συναισθηματικός τύπος και μάλλον ευκολόπιστος.

Άγαμοι Θύται

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα ενέσκηψε η αγωνιστική απεργία των εργαζομένων στα «Ελληνικά Πετρέλαια». Πρόκειται βεβαίως για μία παγκόσμια πρωτοτυπία. Η εταιρεία του κ. Λάτση και του Ελληνικού Δημοσίου είναι η μοναδική καπιταλιστική μονάδα στον κόσμο η οποία προσφέρει και επίδομα αγαμίας. Τα κόκαλα του Φρόιντ τρίζουν στο κιβούρι του. Επιτέλους οι καπιταλιστές ανέλαβαν να χρηματοδοτήσουν τους εργαζόμενους άνω των 35 ετών οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολία να αποκτήσουν ταίρι στη ζωή τους. Ο μετατεχνολογικός καπιταλισμός είναι πλέον σε θέση να αντιληφθεί πως η αποκατάσταση της σεξουαλικής ισορροπίας αποτελεί θεμέλιο λίθο της παραγωγικότητας. Πρόκειται για μία εξειδικευμένη ερμηνεία των αρχών του Βίλχελμ Ράιχ στην υποδεξιά εκδοχή του, αλλά ποιος νοιάζεται γι’ αυτό από τη στιγμή που θεοποιείται ο μεγάλος δάσκαλος της βιβλικής περιόδου Αυνάν.

Κατά τα άλλα οι εργαζόμενοι στα ΕΛ.ΠΕ. αμείβονται επαρκέστερα από άλλους εργαζόμενους στην Ελλάδα, εργάζονται λιγότερο από αντίστοιχους συναδέλφους τους στις ΔΕΚΟ, απολαμβάνουν επιδομάτων για ταξίδια, κατασκηνώσεις, συνέδρια κ.λπ. και βεβαίως διαθέτουν την απόλυτη προστασία την οποία εγγυώνται ο κ. Λάτσης και το Ελληνικό Δημόσιο. Κάποιοι κακεντρεχείς υπενθυμίζουν πως το γάμο μεταξύ του μεγαλοτραπεζίτη και του Δημοσίου διασφάλισε ο Άκης Τσοχατζόπουλος ως υπουργός Ανάπτυξης. Πρόκειται για κακίες χαμηλού βεληνεκούς. Ο κ. Τσοχατζόπουλος απλώς διευκόλυνε τη μετάβαση μιας ΔΕΚΟ από το στάδιο του εφηβικού αυνανισμού σε εκείνο της ενήλικής σεξουαλικής απόλαυσης με τα γνωστά άριστα αποτελέσματα. Ουδεμία προφανώς σχέση έχουν τα παραπάνω με επιχείρηση Real Estate η οποία στήθηκε μόνο και μόνο για να υπονομεύσει αυτό το άξιο στέλεχος της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας. Αλλά ποιος τα πιστεύει όλα αυτά. Μία ωστόσο παρατήρηση δεν θα έβλαπτε. Ήταν άραγε ο κ. Τσοχατζόπουλος όστις επέμεινε ως προς την απόδοση από την εταιρεία ΕΛ.ΠΕ. επιδόματος αγαμίας; Αν ναι, τότε η Πολιτεία τού οφείλει πολλά.

Ο Νίκος που πάει παντού

Δεν έφταναν όσα αντιμετωπίζουν καθημερινά ο πρωθυπουργός και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα προστέθηκε άλλος ένας πονοκέφαλος. Ο Νίκος Παπανδρέου ξαναχτύπησε με άρθρο του σε οικονομική επιθεώρηση (για 2η φορά μέσα σε ένα χρόνο) με το οποίο καταφέρεται κατά του κ. Παπακωνσταντίνου και της οικονομικής του πολιτικής. Όλοι νόμιζαν πως ο κ. Νίκος Παπανδρέου είχε αφιερωθεί ολοψύχως στην κινηματογραφική ταινία η οποία βρίσκεται στα σκαριά σε περιβάλλον Χόλιγουντ με θέμα τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη. Η πληροφορία είναι διασταυρωμένη. Υφίσταται βεβαίως μία αόρατη απειλή. Οι φήμες θέλουν τον Νίκο Παπανδρέου να υπογράφει το σενάριο.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν αντέδρασε στις επιθέσεις του αδελφού του πρωθυπουργού. Θεωρεί προφανώς πως δεν αξίζει τον κόπο. Λέγεται πως ούτε ο πρωθυπουργός αντέδρασε. Ούτε και ο κ. Γερουλάνος. Ο Νίκος Παπανδρέου πρέπει να αισθάνεται απελπιστικά μόνος.   

n.georgiadis1@yahoo.com 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ