Όταν η υποκρισία γίνεται επικίνδυνη
Τρεις μήνες πέρασαν σχεδόν από τότε που έγινε η πρώτη προσπάθεια για την υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης στην εταιρία Νεογάλ. Η σχετική αιτιολογική έκθεση προέβλεπε μείωση μισθών 9%, η διάρκειά της θα ήταν για 2 χρόνια και εξασφάλιζε ότι δε θα γίνουν απολύσεις παρά το ότι στο νόμο δίνεται η δυνατότητα εάν συμφωνηθεί και από τις 2 πλευρές.
Τι μεσολάβησε από τότε; Οργισμένες ανακοινώσεις συνδικάτων και εκπροσώπων τους, δηλώσεις για «κατάρρευση και του τελευταίου αναχώματος», μία αιτιολογική έκθεση η οποία πηγαινοερχόταν στα γραφεία του ΣΕΠΕ, διαπόμπευση της εταιρίας, εξονυχιστικός έλεγχος και δημοσιοποίηση των οικονομικών της στοιχείων και φυσικά η ανάκληση της απόφασης για μειώσεις και η υπογραφή τελικά μίας επιχειρησιακής σύμβασης που ουσιαστικά δεν είχε καμία σχέση με αυτό το οποίο υπήρχε στο μυαλό των δανειστών.
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μπομπ Τρα στην προπαρασκευαστική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες (Δευτέρα) βομβάρδισε το Υπουργείο Εργασίας σχετικά με την πορεία των επιχειρησιακών συμβάσεων. Σύμφωνα με το ΣΕΠΕ 80 εταιρίες έχουν εκδηλώσει -μόνο ανεπίσημα- ενδιαφέρον και πολλές επιθυμούν απλά να ενημερωθούν από την επιθεώρηση εργασίας για τον νόμο, καθώς μετά την έκταση που πήρε η ιστορία με την Νεογάλ φοβούνται προφανώς τη δημόσια διαπόμπευση και όχι μόνο. Και επειδή στην οικονομία δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές η κατάληξη ήταν δεδομένη. Ή οι επιχειρήσεις θα έβαζαν λουκέτο πετώντας στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους ή θα προχωρούσαν σε μειώσεις κάτω από το τραπέζι. Ευτυχώς (για όλους) αποφάσισαν το δεύτερο.
Σύμφωνα με τη Eurostat το τέταρτο τρίμηνο του 2010 το μισθολογικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε κατά 6,5% και οι αποδοχές των εργαζομένων μειώθηκαν κατά 5,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2010. Πώς έγινε αυτό αφού καμία επιχείρηση δεν τόλμησε να προχωρήσει σε ειδική επιχειρησιακή σύμβαση φοβούμενη επικρίσεις και αντιμετώπιση τύπου Νεογάλ; Με ατομικές συμβάσεις εργασίας, με μη καταβολή υπερωριών, με αλλαγή ειδικότητας για παράκαμψη της κλαδικής σύμβασης και φυσικά με μαύρη εργασία.
Παρόλα αυτά η ΓΣΕΕ επιμένει να καλεί την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας «να καταδικάσει και να απορρίψει τη γενίκευση ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων γιατί αυτό θα οδηγήσει σε εξαθλίωση τους εργαζόμενους και θα πέσει και το τελευταίο ανάχωμα που είναι η κλαδικές συμβάσεις εργασίας» παρά το ότι μία μόλις εβδομάδα πριν ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος δήλωνε ότι «θα ήταν αφελής κάποιος αν πίστευε ότι σε μια οικονομία με ύφεση 4% θα παρέμειναν αλώβητες βασικές προτεραιότητες». Παρόλα αυτά προτεινόμενη ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση δεν ακούγεται.
Ποια είναι η πραγματικότητα; Σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος επιθεώρησης εργασίας 9 στις 10 επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε εφαρμογή ευέλικτων μορφών εργασίας, ενώ σύμφωνα με τελευταία στοιχεία έχει αυξηθεί κατά 56% η εκ περιτροπής απασχόληση και κατά 61% οι μετατροπές συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε μερικής. Όταν όμως η πολιτική γίνεται με όρους εντυπώσεων κάποιοι μπορούν να είναι ικανοποιημένοι. Τα συνδικάτα μπορούν να περηφανεύονται ότι με τη στάση τους δεν άφησαν να επεκταθούν (προς το παρόν) οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις και κάποιοι μπορούν να διαφημίζονται ως αντιστεκόμενοι. Κατά την προηγούμενη τακτική συνάντηση του Υπουργείου Εργασίας με τους ελεγκτές της τρόικας το Υπουργείο είχε ζητήσει πίστωση χρόνου, καθώς ο νόμος τότε είχε υπογραφεί μόλις έναν μήνα πριν και ήταν νωρίς για αποτελέσματα.
Τόσους μήνες μετά όμως ο νόμος παραμένει ουσιαστικά ανενεργός. Διότι οι φωνασκούντες δεν επιθυμούν να εφαρμοστεί ο νόμος και οι όποιες μειώσεις μισθών ή αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς να γίνουν συντεταγμένα. Προτιμούν την εργασιακή ζούγκλα απλά και μόνο γιατί στα χαρτιά θα φαίνεται ότι πέτυχαν. Ακόμα κι αν οι εργαζόμενοι χάνουν όλο και περισσότερα δικαιώματα, οι επιχειρήσεις πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στο λουκέτο και η ελληνική οικονομία βυθίζεται όλο και πιο βαθιά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βίντεο του υπουργού Υγείας από την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας
Πώς είναι δυνατόν να προκύψει από αυτήν την πολιτική Βαβέλ βιώσιμη εναλλακτική κυβερνητική λύση;
Εκτός Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης
Στα 3,026 δισ. ευρώ οι οφειλές τον Νοέμβριο, με μικρή μηνιαία μείωση αλλά ετήσια αύξηση
Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με το ιατρικό προσωπικό, καθώς και με ασθενείς για τις μεταρρυθμίσεις του ΕΣΥ
Σε κλίμα ενότητας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση εις μνήμην του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστασίου
«Τα Κέντρα Καινοτομίας που δημιουργούμε στη χώρα είναι σημείο αναφοράς για την εκπαίδευση», δήλωσε η Υπουργός
«Θα εφαρμοστεί ο νόμος όπως προβλέπεται», ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Πλεόνασμα και αυξημένα έσοδα καταγράφει ο κρατικός προϋπολογισμός, σύμφωνα με τα ταμειακά στοιχεία της ΤτΕ
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ θέτει όρια στον διάλογο με τους αγρότες και σχολιάζει ΟΠΕΚΕΠΕ, δημοσκοπήσεις και ελληνοτουρκικά
Σφοδρή επίθεση της ευρωομάδας της ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση του στα μέτρα προστασίας αγροτών
Ένταση on air για τις δηλώσεις με τα ναρκωτικά - Η ανάρτησή του λίγη ώρα μετά
«Δεν είναι πια ούτε στις λίστες των ανενεργών μελών της ΝΔ»
Τι επιλογές έχει όποιος ψηφίζει εκσυγχρονισμό και προσαρμογή στην πραγματικότητα;
«Δεν θα συζητήσουμε ποτέ θέματα κυριαρχίας της χώρας. Είναι αδιαπραγμάτευτα»
Η ιστορική ναυμαχία, ο Καποδίστριας και η φρεγάτα «Κίμων»
Η ATHENS VOICE διαλέγει κάθε μέρα τις αναρτήσεις που συζητήθηκαν περισσότερο στα social media
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού για την προμήθεια των φρεγατών Belharra
«Η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία, το ανάποδο συμβαίνει», ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας
Κατά τη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκε η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.