Πολιτικη & Οικονομια

Δεν έπιασε 200 ψήφους η απλή αναλογική - πέρασε με 179

Οι επόμενες εκλογές δεν θα γίνουν με απλή αναλογική 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
134081-305738.jpg

Χωρίς την απαραίτητη πλειοψηφία για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, όπως αναμένονταν, ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα, η ψηφοφορία για την απλή αναλογική.

Υπέρ της απλής αναλογικής ψήφισαν 179 βουλευτές, κατά ψήφισαν 83, παρών δήλωσαν 19. Η Χρυσή Αυγή είχε αποχωρήσει.

Συγκεκριμένα:

Άρθρο 1 (ψήφος στα 17)

Ναι: 180

Οχι: 81

Παρών: 20

Άρθρο 2 (απλή αναλογική)

Ναι: 179

Οχι: 83

Παρών: 19

Άρθρο 3 (όριο εισόδου στη Βουλή 3%)

Ναι: 163

Οχι: 101

Παρών: 17

Άρθρο 4 (Ισχύς διατάξεων από επόμενες εκλογές με πλειοψηφία 2/3)

Ναι: 179

Οχι: 86

Παρών: 16

Άρθρο 5

Ναι: 179

Οχι: 86

Παρών: 16

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, Ενωση Κεντρώων, καταψηφίστηκε από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» ενώ η Χρυσή Αυγή απείχε της ψηφοφορίας.

Αίσθηση προκάλεσε η διαφοροποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ του βουλευτή του κόμματος (από τους Οικολόγους Πράσινους) Γιάννη Δημαρά. Ο κ. Δημαράς ψήφισε «παρών» στο άρθρο 3 του εκλογικού νόμου που διατηρεί το πλαφόν εισόδου στη Βουλή στο 3%.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε δώσει «γραμμή» στους βουλευτές του Ποταμιού, για κατά συνείδηση ψήφο στα άρθρα του νομοσχεδίου.  «Παρών» στο άρθρο 2 για την απλή αναλογική ψήφισαν ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Σπύρος Δανέλης και ο Σπύρος Λυκούδης. Παρών στο άρθρο 1 το οποίο αφορά την ψήφο στα 17 ψήφισε ο Γιώργος Αμυράς. Τέλος, παρών στο άρθρο 1 και το άρθρο 3 (κατώφλι εισόδου 3%) ψήφισε ο μουσουλμάνος βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ο Στάθης Παναγούλης ψήφισε παρών στο άρθρο 2, στο άρθρο 1 ναι και στα υπόλοιπα όχι.

Ο Νίκος Νικολόπουλος ψήφισε σε όλα τα άρθρα ναι, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος παρών στο 1 και στα υπόλοιπα όχι, όπως επίσης και ο Χάρης Θεοχάρης.

Ένταση στη συζήτηση

Ανέβηκαν οι τόνοι με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανταλλάσσουν βαρύτατες κατηγορίες.

Σχεδόν σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαπίστωσαν ότι η κυβέρνηση υφίσταται βαριά πολιτική ήττα και κατηγόρησαν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι επιδιώκουν για μικροκομματικές σκοπιμότητες να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα, επικαλούμενος την φράση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση σε τηλεοπτική του συνέντευξη προ δύο εβδομάδων, ότι δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ψήφοι, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αναζήτησε τις ψήφους της Χρυσής Αυγής.

Η φράση αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις από πλευράς του κυβερνώντος κόμματος. Ο Ν. Βούτσης πήρε το λόγο και υποστήριξε ότι μεταφέρθηκε ελλιπώς η φράση του από «παπαγαλάκια δημοσιογραφικής αλητείας» και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να ανακαλέσει.

Φωτογραφία ΑΠΕ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.