Πολιτικη & Οικονομια

Θεοδωράκης: Καιροσκόπος χωρίς αρχές ο Τσίπρας

Συν εργασιακά και άλλα, σε εφόλης της ύλης συνέντευξη

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
133928-305272.jpg

«Έχει κανείς αμφιβολία, ότι αν ο κ. Τσίπρας ήταν μπροστά στις δημοσκοπήσεις δε θα έφερνε εκλογικό νόμο τώρα; Θα έμενε με το μπόνους των 50 εδρών όπως έμεινε και το καλοκαίρι. Τώρα που είναι πίσω στα γκάλοπ, φέρνει ένα νόμο για να καταργήσει τη δύναμη του πρώτου κόμματος. Ο σχεδιασμός του κ. Τσίπρα, είναι πάντα με βάση τη μικροπολιτική και το κομματικό του συμφέρον».

Αυτή είναι η ανάγνωση του κ. Σταύρου Θεοδωράκη, επικεφαλής του Ποταμιού, σε συνέντευξή του χτες Τρίτη, για την προσπάθεια του πρωθυπουργού να περάσει αυτές τις μέρες στη Βουλή εκλογικό νόμο με σύστημα απλής αναλογικής.

Άλλα αξιοσημείωτα της συνέντευξης:

Για την εκστρατεία που ξεκίνησε το Ποτάμι υπέρ όσων δουλεύουν απλήρωτοι: «Η ανεργία, η μαύρη εργασία και η απλήρωτη εργασία είναι τεράστια προβλήματα. Σε πάρα πολλές επιχειρήσεις οι άνθρωποι δουλεύουν και δεν πληρώνονται για μήνες και αυτό έχει γίνει καθεστώς επειδή οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις». Μια από τις προτάσεεις μας είναι τα χρήματα που οφείλει το κράτος και που δεν μπορεί να τα αποδώσει, να αποτελέσουν εγγυήσεις στην τράπεζα, ώστε να πάρουν οι επιχειρήσεις χρήματα για τη μισθοδοσία τους.

Για τις τηλεοπτικές άδειες: «Είναι μία αστεία ιστορία, η οποία εξελίσσεται σε μία μεγάλη φάρσα. Το κάθε κανάλι δεν είναι απλά μια επιχείρηση, είναι ένα μέσο που επηρεάζει τη συνείδηση του κόσμου. Άρα σε ενδιαφέρει φυσικά να έχει νόμιμη οικονομική επιφάνεια εκείνος που διεκδικεί ένα κανάλι, να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος, αλλά να έχει και μια πρόταση που να αφορά τον πολιτισμό, την ειδησεογραφία. Όταν βλέπεις εδώ ότι καταθέτει αίτηση ένας άνθρωπος που έχει κάποια χρήματα αλλά και έξι στελέχη που θα φτιάξουν το κανάλι τα οποία είναι υπάλληλοι ενός υπουργού της κυβέρνησης -υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας- ποιος, ακόμη και Συριζαίος, θα πει ότι σταματάμε την εξάρτηση της τηλεόρασης από την πολιτική και τη διαπλοκή;»

Για το πραξικόπημα στην Τουρκία: «Εδώ υπάρχει ένα σχέδιο. Γίνεται μία απόπειρα πραξικοπήματος και την επόμενη μέρα ο Ερντογάν διώχνει 3.000 δικαστές. Ποιος τους δίκασε; Ποιος ξέρει γιατί διώκονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Υπάρχει πογκρόμ» Εμείς στην Ελλάδα χρειαζόμαστε Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας.

Για το αν έχει νιώσει ο Έλληνας τα νέα οικονομικά μέτρα: «Κάποιοι ναι γιατί σε πολλές πόλεις θα δεις λουκέτα-λουκέτα-λουκέτα. Στη Βουλή όμως κάποιοι Συριζαίοι λένε: ‘Και τι σημασία έχει; Αυτό αφορά τις επιχειρήσεις’. Δεν αφορά όμως μόνο τις επιχειρήσεις. Αφορά την ανεργία. Γιατί όταν βλέπεις ένα λουκέτο είναι και απώλεια θέσεων εργασίας. Τα λουκέτα είναι φανερά. Αυτό που ίσως δεν είναι φανερό είναι ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση με τον παλιό, κακό τρόπο. Με παραπάνω φορολογία και παραπάνω εισφορές. Αυτό θα το καταλάβει ο κόσμος το Σεπτέμβρη, τον Οκτώβρη, το Νοέμβριο. Θα έρθει ένας λογαριασμός που θα είναι δυσβάσταχτος»

Για τις πρόωρες εκλογές:«Η άποψη μου αυτή τη στιγμή είναι ότι η κυβέρνηση δεν θέλει εκλογές πάνω στην δυσαρέσκεια του κόσμου. Θα προσπαθήσει να αποφύγει την εκλογική αναμέτρηση. Αν όμως ο κ. Τσίπρας θεωρήσει ένα πρωί ότι οι εκλογές τον βολεύουν προσωπικά, ότι βολεύουν τον Καμμένο, ότι βολεύουν την παρέα του, θα πάει σε εκλογές. Δεν έχω καμία αμφιβολία γι αυτό».

Για το προσφυγικό: «Υπάρχουν νησιά που έχουν πληρώσει πάρα πολύ ακριβά αυτά τα κύματα προσφυγιάς και μεταναστών. Η Μυτιλήνη έχει σχεδόν καταστραφεί οικονομικά από τον τουρισμό. Δεν υπάρχει κανείς καινούργιος επισκέπτης. Το Ποτάμι πρότεινε στην κυβέρνηση τα συγκεκριμένα νησιά της πρώτης γραμμής, αυτά δείξανε και την αλληλεγγύη απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, να ενισχυθούν. Πρέπει να ενισχυθεί η Μυτιλήνη, η Σάμος, η Χίος, η Λέρος, η Κως και να βρούμε τρόπο να δώσουμε στους νησιώτες μας κάτι απ’ αυτά που χάσανε. Φοβάμαι όμως μήπως η Τουρκία θελήσει να επιστρέψει σε παλιές πολιτικές για να εκβιάσει τους Έλληνες και σε σχέση με τους οκτώ που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα. Δηλαδή σου λέει "για να πιέσω την Ελλάδα, να ανοίξω λίγο την στρόφιγγα να έρχονται μετανάστες και πρόσφυγες στα νησιά". Ελπίζω ότι δεν θα το τολμήσουν, ελπίζω ότι η Γερμανία -γιατί η Γερμανία είχε εγγυηθεί τη σχέση με τον Ερντογάν- θα αντιμετωπίσει αυστηρά μια τέτοια πολιτική και η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ δεν θα δεχτούν πισωγύρισμα από τις συμφωνίες που έχουμε κάνει με την Τουρκία».

Για τ΄ ασυνόδευτα παιδιά: «Είχαμε κάνει μια πρόταση η οποία με κάποιον τρόπο υλοποιείται έστω δειλά. Τα χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά που βρέθηκαν στην Ελλάδα να πάνε σε ειδικές δομές, να μάθουν ελληνικά, να πάνε σχολείο και να μείνουν εδώ. Είναι παιδιά μας! Στους ενήλικους όμως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ή θα προσπαθήσουν να ενταχθούν σε αυτόν τον τρόπο ζωής που έχουμε εδώ ή να επιστρέψουν αν το θέλουν στις δικές τους πατρίδες εάν θέλουν να τηρήσουν κάποια άλλα ήθη και έθιμα».

Για το  Ποτάμι: «Είμαστε στην πρώτη γραμμή για να επιχειρήσουμε το φθινόπωρο, το χειμώνα που μας έρχεται, τη δημιουργία ενός καινούργιου, ριζοσπαστικού, μεταρρυθμιστικού φορέα με δυναμικές προτάσεις αλλαγής, για να ξαναζωντανέψει και η ελληνική οικονομία».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.