Πολιτικη & Οικονομια

Θεοδωράκης: Με 200.000 + ψήφους ο αρχηγός του Κέντρου (video)

Δεν πουλιόμαστε για 2-3 βουλευτές παραπάνω

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
132208-300353.jpg

Με 200.000 ψήφους και πάνω, από τη βάση και μετά από πολιτική συζήτηση, όχι από οργανωτισμούς, πρέπει να εκλεγεί ο αρχηγός του μελλοντικού Κέντρου. Αυτό είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρος Θεοδωράκης σήμερα Τετάρτη πρωί, μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του «Σκάι». Συνακόλουθα, για τον εκλογικό νόμο που ετοιμάζει ο κ. Τσίπρας, είπε ότι, παρόλο που στενά συμφέρει το Ποτάμι, το κόμμα του δεν τον υποστηρίζει για να βγάλει 2-3 βουλευτές παραπάνω, γιατί η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί, όχι να διαλυθεί.

Λεπτομερέστερα:

Για τη δημιουργία ενός νέου φορέα του Κέντρου: Υπάρχει ένας κόσμος φιλελεύθερος, κεντρώος, κεντροαριστερός, οικολόγοι, της ανανεωτικής αριστεράς οι οποίοι θέλουν να δημιουργηθεί κάτι μεγάλο που να τους περιλαμβάνει όλους. Nα υπάρχει στην Ελλάδα ένας δυνατός τρίτος πόλος. Να υπάρχει η Δεξιά, να υπάρχει η Αριστερά του κ. Τσίπρα και να υπάρχουμε και εμείς. Τι είπα συγκεκριμένα: Αν πράγματι θέλετε να αφήσουμε την οργανωτική κουβέντα −πόσες καρέκλες εγώ, πόσες καρέκλες εσύ− να πάμε με τις θέσεις μας στον λαό και να εκλέξουμε τον Σεπτέμβριο έναν καινούργιο αρχηγό. Και αυτός ο αρχηγός, ο οποίος θα πρέπει κατά την άποψή μου να εκλεγεί με συμμετοχή 200.000 ανθρώπων και πάνω, θα έχει την ευθύνη να κάνει ένα συνέδριο για τη δημιουργία ενός καινούργιου φορέα. Θέλουμε όλοι ένα καινούργιο κόμμα; Δεν είμαι σίγουρος αλλά ας πούμε ότι θέλουμε. Με ποιες αρχές; Η λογική να πάμε σε μια ομοσπονδία ή σε ένα συνασπισμό κομμάτων δεν με βρίσκει σύμφωνο. Γιατί ο κόσμος θέλει καθαρές λύσεις. Αυτό θα αποφασίσουμε και δεν καταλαβαίνω γιατί παρεξηγούνται κάποιοι, όχι όλοι, σύντροφοι του ΠΑΣΟΚ. Στη βάση θα υπάρξει μια σύγκρουση των θέσεων. Θέλουμε κρατική παιδεία ή θέλουμε και μη κρατική παιδεία; Θα είναι μέρος της προεκλογικής μάχης του Σταύρου, της Φώφης. Μακάρι να είναι υποψήφια και πρόσωπα που δεν ξέρουμε και σε αυτή τη μάχη να εκφραστούν και να εκπροσωπηθούν όλοι οι χώροι.

Για το αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος: Θα είμαι υποψήφιος γιατί νομίζω ότι εκφράζω ένα πολύ μεγάλο τμήμα αυτού του χώρου. Σημασία όμως έχει η σύγκρουση από εδώ και πέρα, να είναι σύγκρουση ιδεών.

Για το αν θα «πάει σπίτι του» αυτός που δεν θα εκλεγεί: Είναι δικαίωμά του. Αλλά δεν μπορεί να σαμποτάρει αυτή τη διαδικασία. Αν δεχτούμε ότι θα γίνει μια διαδικασία με μας τους τρεις, οι δύο που δεν θα νικήσουν είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν ή να πάνε σπίτι τους και όχι να σαμποτάρουν αυτό το οποίο θα έχει γεννηθεί.

Για τη συνεργασία μετά τις εκλογές με ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ: Μην είστε σίγουροι ότι τα κόμματα θα κατέβουν με τα σημερινά τους ονόματα, στις επόμενες εκλογές. Εννοώ ότι έχουμε −κατά τη δική μου ανάλυση− δύο χρόνια μπροστά μας και πιστεύω ότι στο διάστημα αυτό θα γεννηθούν καινούργια πράγματα και μέσα στα κόμματα. Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αντέξει πολύ την πλαγιοκόπηση από τα αριστερά, άρα θα αλλάξει συμπεριφορά. Πάντως για να δώσω μια απάντηση στο ερώτημά σας, ο κ. Τσίπρας δεν έχει πείσει ότι έχει κάποιο μεταρρυθμιστικό όραμα. Είναι ένα συντηρητικό κόμμα, είναι μια συντηρητική διακυβέρνηση. Εμείς θα επιλέξουμε να συνεργαστούμε με τους προοδευτικούς. Με αυτούς που θα παρουσιάσουν στον ελληνικό λαό κάποιες συγκεκριμένες προοδευτικές λύσεις.

Για τον εκλογικό νόμο: Δεν μπορώ να εξαργυρώσω την υπευθυνότητά μου με δύο, τρεις έδρες. Σε αυτή την υπόθεση δεν μετράει τι θα κερδίσει το Ποτάμι − που όντως θα κερδίσει αν εφαρμοστεί ο νόμος του κυρίου Τσίπρα. Αυτό που έχει σημασία είναι το τι θα χάσει η χώρα, η οποία μπορεί και να διαλυθεί. Είναι τεράστια ζημιά να δημιουργήσεις ένα κοινοβούλιο γεμάτο με κινήματα διαμαρτυρίας και χωρίς τη δυνατότητα να υπάρχει κυβέρνηση από δύο ή τρία κόμματα. Θα χρειαστείς συνεργασία του πρώτου και του δεύτερου κόμματος, πράγμα που θα πρέπει να έχουν αποφασίσει. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι μπορώ να συνεργαστώ με τη Νέα Δημοκρατία, ας πάει σε τέτοιο νόμο. Από την στιγμή που λέει πως δε θα συνεργαστεί σημαίνει ότι θέλει τουλάχιστον άλλα τρία κόμματα για να έχει πλειοψηφία 151 βουλευτών- μια πολύ εύθραυστη διακυβέρνηση. Εμείς υπεύθυνα είπαμε να αφήσουμε το 3% ως όριο, να δώσουμε ψήφο στους ομογενείς, στα παιδιά 17 ετών, να σπάσουμε τις μεγάλες περιφέρειες και να δώσουμε ένα λογικό μπόνους στο πρώτο κόμμα. Ο κ. Τσίπρας στην συνάντηση που είχαμε μου είπε ότι είναι μία ιδέα με την οποία ο ίδιος προσωπικά συμφωνεί αλλά βλέπει αδυναμία να συμφωνήσουν τα υπόλοιπα κόμματα. Παίρνουμε λοιπόν εύσημα από παντού για την πρόταση μας, γιατί υπάρχουν και άτομα από τη ΝΔ που δημοσίως έχουν εκφραστεί υπέρ της πρότασης μας. Παραδέχονται στο πολιτικό σύστημα ότι η δική μας πρόταση είναι σωστή αλλά για κάποιους λόγους κομματικούς ή εσωτερικούς, πάμε σε κάτι λάθος.

Για την ψήφο των ομογενών: Θα πρέπει με κάθε τρόπο να δώσουμε ψήφο στους 400 χιλιάδες αδελφούς μας που φύγαν τα τελευταία χρόνια από τη χώρα. Θα είναι ντροπή για όλους μας και για τον καθένα πολιτικό αρχηγό προσωπικά να μην ψηφίσουν οι 400.000 παιδιά άνθρωποι που έφυγαν τα τελευταία χρόνια και ζουν στην Ευρώπη, κυνηγημένοι ουσιαστικά από την κρίση στην Ελλάδα. Mιλάμε για ανθρώπους που φύγανε −όχι μόνο με το μνημόνιο του κ. Τσίπρα− αλλά και με τα προηγούμενα μνημόνια. Η μετανάστευση και η απόγνωση δεν ήρθαν τον τελευταίο χρόνο για να είμαστε και ειλικρινείς. Σε μια πολύ σημαντική έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή αναφέρεται ότι ο δεύτερος κύριος λόγος που κάποιος φεύγει από την πατρίδα είναι η αναξιοκρατία. Το γεγονός ότι νιώθει πως μόνος του με όσα προσόντα και αν έχει, αν δεν έχει το κόμμα-πατερούλη, αν δεν έχει τον πολιτευτή, δεν μπορεί να κάνει κάτι. Αυτό έχει πολύ βαθιές ρίζες. Είναι αυτό που είπε ο Σαββόπουλος πολύ όμορφα μια προηγούμενη μέρα: ότι ο παλαιοκομματισμός και το ρουσφέτι είναι στις παραδόσεις του Έλληνα. Αυτό μπορεί να το λέμε και να χαμογελάμε όταν το λέει ο Νιόνιος αλλά είναι η ντροπή μας.

Για το αν το Ποτάμι στηρίζει ΝΔ στον εκλογικο νόμου: Εμείς πολιτευτήκαμε από την πρώτη μέρα χωρίς να κοιτάμε τι κάνει ο άλλος ή για να γίνουμε αρεστοί ή για να γίνουμε ντε και καλά δυσάρεστοι. Εμείς θα επιμείνουμε να λέμε αυτό που είναι το σωστό για την πατρίδα. Επιμένω λοιπόν −και δυστυχώς φοβάμαι ότι οδηγούμαστε στο λάθος− ότι αν πάμε σε μία τέτοια πολυδιάσπαση του πολιτικού συστήματος, θα ζήσουμε πολύ χειρότερες μέρες. Θα ζήσουμε ακυβερνησία. Λένε κάποιοι καλά και τι έγινε στην Ισπανία που δεν είχαν κυβέρνηση τόσους μήνες και τι έγινε στο Βέλγιο; Προσέξτε μιλάμε για χώρες που η δημόσια διοίκηση, το κράτος δουλεύει για όσο διάστημα χρειαστεί και δεν έχει καμία σχέση με το ποιος είναι κυβερνήτης. Αυτό είναι το παράδειγμα της Ισπανίας, της Ιταλίας, το παράδειγμα των χωρών της κεντρικής Ευρώπης. Αν κάνουμε στην Ελλάδα 5 - 6 μήνες διαπραγματεύσεις για να σχηματίσουμε Κυβέρνηση πιστεύει κανείς Έλληνας ότι θα παίρνει την σύνταξή του; Πιστεύει κανείς Έλληνας ότι θα λειτουργούν υποτυπωδώς οι δημόσιες υπηρεσίες; Θα διαλυθούν όλα γιατί κάποιοι δεν λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψιν τους την έκκληση του Ποταμιού.

Γιατί ο Τσίπρας φέρνει αυτό το νόμο: Νομίζω ότι είναι σαφές, θέλει να κόψει τα φτερά του πρώτου γιατί αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πρώτος είναι ο κ. Μητσοτάκης, και δεύτερον σε μία δύσκολη εποχή που δεν μπορεί να κάνει πάρα πολλά με τα μνημόνια, με τα οικονομικά θέματα, θέλει να καταγραφεί στην ιστορία ότι βγήκε και έκανε ένα νόμο με απλή αναλογική όπως έχουν υποσχεθεί κατά καιρούς. Το πνεύμα του κ. Τσίπρα, νομίζω το είπε και στην κεντρική του επιτροπή, είναι ότι "πρέπει επιτέλους να κάνουμε αυτό που είχαν υποσχεθεί οι πατεράδες μας οι αριστεροί στον ελληνικό λαό". Ας κάνουμε λοιπόν την απλή αναλογική. Λέω λοιπόν «λάθος-λάθος-λάθος» και νομίζω ότι αν ο καθένας κοιτάει το κόμμα του και την υστεροφημία του και δεν κοιτάει την πατρίδα θα οδηγηθούμε σε ολέθριες συνέπειες.

Για τον ένα χρόνο Capital Control: Πρέπει να ευχηθείτε στους Συριζαίους που θα έρθουν "χρόνια πολλά" και να ρωτήσετε αφού έκαναν ένα λάθος, γιατί δεν βγαίνουν σήμερα να πουν ότι "είπαμε ψέματα"; Όταν μίλησαν για αυταπάτες αναφέρονταν σε άλλο θέμα σε άλλη στιγμή στη Βουλή. Έβγαλαν οι νέοι του Ποταμιού στα social media ένα βίντεο όπου τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε "ότι την Τρίτη τελειώνουμε με τα capital control". Μετά λένε: "σε δύο μήνες τελειώνουμε με τα capital control". Αυτός ο υπουργός με τα πτυχία που διαβεβαίωνε ότι "σε δύο μήνες τελειώνουν" και έχει περάσει ένας χρόνος, δεν νιώθει την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη; Δεν ντρέπεται να εμφανίζεται συνέχεια και να μιλάει για άλλα θέματα, αγνοώντας ότι έχει πει ένα πολύ μεγάλο ψέμα για το οποίο πρέπει να απολογηθεί στον κόσμο;

Για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη: Πρέπει να τολμήσουμε να πούμε κάποιες λέξεις που δεν λέγαμε στο παρελθόν. Δεν υπάρχει άλλη λύση από την ενίσχυση των μυστικών υπηρεσιών. Δεν υπάρχει άλλη λύση από την ενίσχυση της ασφάλειας. Αυτό αφορά και τη χώρα μας. Δε μιλάμε για τρομοκράτες που γεννά η κοινωνία σου, όπου θα πρέπει να αναζητήσεις τα αίτια του κοινωνικού προβλήματος. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Κάποιοι άνθρωποι μακριά από τη χώρα σου αποφασίζουν να την ανατινάξουν. Δεν έχεις άλλον τρόπο άμυνας από την ενίσχυση, τη συνεννόηση και το συντονισμό των μυστικών υπηρεσιών. Νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια θα αλλάξει η λογική της ασφάλειας. Τι σημασία έχει η Τουρκία να παιδεύεται και να αμφισβητεί στο Αιγαίο, όταν καταστρέφεται η χώρα της;

Για το Brexit: Φοβάμαι ότι έτσι όπως τα κάναμε, αναφέρομαι στη χαμένη αξιοπιστία της χώρας στην Ευρώπη, μονά-ζυγά είμαστε χαμένοι με το Brexit. Υπάρχει περίπτωση να μη θέλουν να ασχοληθούν καθόλου με την Ελλάδα. Όταν φεύγει η πέμπτη πλουσιότερη χώρα του κόσμου από την Ευρώπη, η προσοχή των Ευρωπαίων στρέφεται στην Βρετανία- στο πώς θα γίνει αυτή η αποσύνδεση ομαλά, τι θα γίνει με τις τράπεζες. Μπορεί τώρα να παραμελήσουν την Ελλάδα, το οποίο επίσης είναι κάτι άσχημο για εμάς. Κάποιοι στην Ευρώπη μπορεί να θεωρήσουν πως σε όλους όσοι έχουν αντιδράσει κατά καιρούς, θα πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί. Η Ελλάδα δεν ήταν αυτή που ξεκίνησε τον χορό των δημοψηφισμάτων; Άρα, θα πρέπει να έχουμε μια πιο σκληρή στάση απέναντί της. Είπα και στον κύριο Τσίπρα, στην πρόσφατη συνάντησή μας, ότι δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να δείξουμε ότι είμαστε συντεταγμένοι με τις μεγάλες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν τολμήσουμε να θέσουμε ζητήματα που ενοχλούν τους λαούς της Ευρώπης, νομίζω ότι αμέσως θα γίνουμε το μαύρο πρόβατο. Πέρα από την στάση του ίδιου, πρέπει όμως να δούμε πως θα συμπεριφερθούν οι υπουργοί της κυβέρνησης του κυρίου Τσίπρα, τα επιτελεία του που είναι σε διαπραγματεύσεις με τους εκπρόσωπους της Ευρώπης.

Για το αν επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ: Εδώ υπάρχει μία λάθος αντίληψη. Στην ομιλία μου στα στελέχη απευθύνθηκα και στον κ. Μητσοτάκη και στην κ. Γεννηματά γιατί έτσι γίνεται ο πολιτικός διάλογος. Λες τι θέλουν να κάνουν το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα. Είπα λοιπόν ότι αυτό που κάνει ο κ. Τσίπρας είναι έγκλημα. Κάλεσα τον κ. Μητσοτάκη να αποδεχτεί την πρόταση του Ποταμιού για μικρότερο μπόνους και κάλεσα την κ. Γεννηματά να μην ψηφίσει την πρόταση του κ. Τσίπρα. Αλίμονο εάν στο πολιτικό μας οπλοστάσιο δεν έχουμε τις συστάσεις προς τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Για την απόφαση στην Κ.Ο. του Ποταμιού για τον εκλογικό νόμο: Η θέση μας είναι ομόφωνη απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού και βέβαια είναι και ομόφωνη απόφαση του κόμματος που πάρθηκε στο συνέδριο που κάναμε πολύ πρόσφατα στο Περιστέρι.

Γιατί η κυβέρνηση αποπροσανατολίζει με τον εκλογικό νόμο: Κάθε κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθώντας να αναρρώσει κάνει διάφορα τέτοια κολπάκια. Πιθανόν σε λίγο καιρό να συζητάμε και για το Σύνταγμα. Όλα σημαντικά είναι, όλα πρέπει να λυθούν και έχουμε πολλές εκκρεμότητες αλλά η κύρια εικόνα πρέπει να είναι τα προβλήματα του τόπου. Γι΄ αυτό μίλησα βγαίνοντας και από το Μέγαρο Μαξίμου για μια παράλληλη κουβέντα του πολιτικού συστήματος για τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα -γιατί αυτό δεν αφορά τον κόσμο. Δε θα συμμετάσχει ο κόσμος σε καμία διαβούλευση για το Σύνταγμα. Αλλά εμείς πρέπει να ασχοληθούμε με αυτά τα οποία συμβαίνουν και κυρίως με τον "Αρμαγεδώνα" στις τσέπες των Ελλήνων.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών: Έχω πει από την αρχή της άνοιξης που πολλοί λέγανε ότι θα πάμε σε εκλογές -ότι ο σχεδιασμός του κ. Τσίπρα είναι κούτσα-κούτσα να φτάσει στο 2018, στο 2019, ώστε να έχει φτιάξει τη δική του εξουσία στην αστυνομία, στο στρατό, στη δικαιοσύνη, στο δημόσιο, οπότε ακόμα και αν είναι αντιπολίτευση να έχει τα καλά της συμμετοχής στην εξουσία.

Για την αυτόνομη κάθοδο του Ποταμιού: Δεν υπάρχει περίπτωση εγώ να βρεθώ στα ψηφοδέλτια οποιουδήποτε άλλου κόμματος. Δεν πρόκειται να μετακομίσω, να μεταναστεύσω σε κάποιο άλλο χώρο.

Δείτε το video:

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.