Πολιτικη & Οικονομια

Θεσμοί προς Αθήνα: Να καθυστερείτε την πληρωμή μισθών και συντάξεων

Για να πληρώσετε χρέη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
124146-278593.jpg

Για ιδεοληψία και πρακτικές τοκογλύφου που πιέζει ασφυκτικά τον δανειζόμενο, ζητώντας ακόμα και να μην πληρώσει το δημόσιο μισθούς και συντάξεις στην ώρα τους, κατηγορεί ανοικτά πλέον η Αθήνα τους δανειστές, και ειδικά το ΔΝΤ.

Όπως αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Φραγκίσκος Κουτεντάκης, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών τέθηκε από την πλευρά τους το ενδεχόμενο να δοθεί προτεραιότητα στην εξόφληση τόκων και χρεολυσίων έναντι των συντάξεων, αν η διαπραγμάτευση συνεχισθεί επί μακρόν.

Ενδεχόμενο, που από την πλευρά της κυβέρνησης δεν συζητείται ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, τονίζοντας ρητά ότι σε κάθε περίπτωση «αν φθάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο δεν θα πληρώσουμε χρέος, δεν θα καθυστερήσουμε τις συντάξεις».

Σε δηλώσεις του με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, ο κ. Κουτεντάκης περιέγραψε με ανησυχία την κατάσταση που διαμορφώνεται στις διαπραγματεύσεις. Μίλησε για μεγάλες πιέσεις των δανειστών που αμφισβητούν και διαφωνούν στα πάντα -και χωρίς στοιχεία- ενώ επέρριψε μεγάλες ευθύνες στο ΔΝΤ ότι προκαλεί καθυστερήσεις «επειδή δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει, αν μένει στο ελληνικό πρόγραμμα, αν θα φύγει ή αν θέλει να μείνει "με το ένα πόδι" μέσα».

Αν και τόνισε πως το πρωτογενές πλεόνασμα και τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους εμπνέουν ασφάλεια (για την ώρα τουλάχιστον), περιέγραψε ένα σκηνικό οικονομικής «ασφυξίας», αν δεν αλλάξουν στάση οι θεσμοί.

Σε σκληρή γλώσσα, ο κ. Κουτεντάκης τόνισε πως οι θεσμοί «αμφισβητούν συνεχώς τα στοιχεία της χώρας μας και είναι γεμάτοι ιδεολογικές εμμονές και ανακρίβειες, χωρίς να μας εξηγούν πώς υπολογίζουν τα δικά τους στοιχεία! Για παράδειγμα, η εκτίμηση του ΔΝΤ ότι το 2015 θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 0,6%» αντί για πλεόνασμα 0,2% που εκτιμά η κυβέρνηση (δηλαδή βλέπουν «τρύπα» 0,8% του ΑΕΠ ή 1,5 δισ. ευρώ μόνον για το 2015).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.