Πολιτικη & Οικονομια

Συνήθεις στεναχώριες της πικρής επικαιρότητας

Όλοι τους μας αξίζουν...

27011-59252.JPG
Σακελλάρης Σκουμπουρδής
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
123055-275829.jpg

Στο Γιούρογκρουπ της (Καθαράς) Δευτέρας οι «μαθητές-υπόδειγμα» Κύπριοι επιβραβεύονται. Η Κύπρος γίνεται η τέταρτη από τις πέντε «μνημονιακές» χώρες που βγαίνει επιτυχώς από το πρόγραμμα, ενώ η Ιρλανδία ήδη τρέχει με 7,8%  ανάπτυξη. Μία μόνο, η γνωστή χώρα των κορόιδων του αντιστασιακού ντιριντάχτα που νομίζανε ότι είναι μάγκες, εξακολουθεί ανεπιτυχώς να βασανίζεται, αυτοκαταστρεφόμενη και ανίκανη να ξεμπερδεύει με τα μνημόνιά της.

Συχνά θυμίζουμε ότι στους εκάστοτε δίσεκτους καιρούς ανασφαλούς ρευστότητας, αλλάζουν τα χούγια των κοινωνιών και των διεθνών σχέσεων. Και εισάγονται νέες απρόβλεπτες δυναμικές παράμετροι, που καταστρέφουν τις παλιές στατικές βεβαιότητες. Και όσοι δεν το ’χουν, μπορεί να πνιγούν πανεύκολα σε μια κουταλιά νερό.

Τότε, τα καταφέρνουν μόνο όσοι είναι μαθημένοι να διαβάζουν τη ζωή δυναμικά. Οι στατικές αναλύσεις δεν μπορούν να προβλέψουν/αντιμετωπίσουν τις δυναμικές ανακατατάξεις, που προετοιμάζουν το επόμενο Στάτους Κβο. Και οδηγούν τους απροπαράσκευους λαούς εκτός κάδρου.

Επίσης, έχουμε ξαναπεί ότι είναι ο Πελατειακός Εθνολαϊκισμός που συστηματικά δημιουργεί τις εθνικές κρίσεις. Και όταν τον καλούμε για να βρει λύσεις, όπως τώρα καλή ώρα, αντί να συμμαζευτούν οι κρίσεις, αναπόδραστα μετατρέπονται σε εθνικές καταστροφές.

Αξίες και απαξίες

Διαβάσαμε προχτές το εξαιρετικό κείμενο «Η προβληματική περίμετρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» του καθηγητή στο Tufts της Βοστώνης Κώστα Λάβδα, που προφανώς παρακολουθεί στενά τις εξωτερικές μας υποθέσεις. Και αποτιμά το προχτεσινό ευρωτουρκικό παζάρι. Τα πέντε σημεία/συμπεράσματα του κειμένου, αποκαλύπτουν μία εύστοχη παρατήρηση του καθηγητή. Η Τουρκία παρασύρει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα παίγνιο διαπραγματεύσεων όχι διπλωματικής διαλεκτικής, αλλά ισχύος. Έτσι, λέει, ίσως κάποτε καταφέρει να μπει στην Ένωση με μια πρωτόγνωρη ανταλλαγή μορφών ισχύος. Ενώ παράλληλα η Ελλάδα μπαίνει σε εποχή πολλαπλών επικίνδυνων ανασφαλειών.

Παρακολουθώντας το βάθος της σκέψης του καθηγητή Λάβδα συγκριτικά με την ό, τι να ’ναι εικόνα της εξωτερικής μας πολιτικής, μπαίνεις σε μια στεναχώρια. Ξαναθυμάσαι ότι είμαστε ακριβώς στον καιρό της ανασφαλούς ρευστότητας και θα έπρεπε να ακούγονται περισσότερο σοβαρές και μακρύθωρες φωνές ειδημόνων. Αλλά θυμάσαι και τα περί των «ειδήμων» του στρατηγικού Καρανίκα. Συλλογίζεσαι μετά πως είναι αδελφός της διορισμένης στον ΟΛΘ κυρίας Καρανίκα από τον Συριζαίο καθηγητή κύριο Παντή. Ο οποίος, αφότου χάρισε (με λεφτά μας) ακριβό smartphone σε γνωστή ηθοποιό, σκαρφαλώνει καλπάζοντας διαρκώς υψηλότερα αξιώματα. Έχοντας ηθικό πλεονέκτημα (πού είναι ο πάτος του, οέο;) η πνευματική χολέρα δημιουργεί εξουσιαστική καριέρα. Παθαίνεις έτσι μια ψυχολογία.

Και αντί, ξαναπλησιάζοντας την κατάρρευση, να προτιμάμε ως οδηγό εργασίας τις ιδέες σοβαρών εμπειρογνωμόνων, ο αρχιδιαπλεκόμενος διώκτης των ψυχα-μπομπο-διαπλεκόμενων εθνάρχης Δόκτωρ Τσίπρας έκανε τις επιλογές του. Νίκας, Μανίκας, Λιας, Καρανίκας, Γενικολιάς, Βουρδουμπάς και μπροστά μόνος του ο Κοτζιάς. Και πώς να χάσουμε, με καθοδήγηση λαμπρή του αρχηγού μας Αλεξάκη, που ’ναι μάνα της διεθνούς στρατηγικής;…

Πάντα η ανόητη ακρότητα ζημιώνει

Η (δόλια ή αφελής, δεν έχει σημασία) Τσιπρο-τασι-αλληλέγγυα «θετική» ταύτιση προσφύγων και λαθρομεταναστών είναι ένα ακόμα εγκληματικό κυβερνητικό λάθος που αργήσαμε να καταλάβουμε, νομίζοντας ότι αλλάζαμε την Ευρώπη… Αυτή η αντίληψη φόρτωσε την Ε.Ε. με μεγάλο αριθμό ανεπιθύμητης λαθρομετανάστευσης και προκάλεσε την εις βάρος μας οργή αρκετών Ευρωπαίων που δυσανασχετούν με την ανευθυνότητά μας. Ειδικότερα, το δόγμα «ΕΛΑΤΕ ΟΛΟΙ ΜΕΣΑ!» βολεύοντας τους λαθρομετανάστες που επωφελήθηκαν, απέβη εις βάρος των προσφύγων. Και είναι ένα έγκλημα πολυδιάστατο (πέρα από τις χιλιάδες τζάμπα πνιγμών) που καταγράφεται ως Στίγμα για τη χώρα μας.

Κατά ανακλαστική αντίστιξη εκδηλώθηκε και το δόγμα των ναζί, που κάνουν την ακριβώς ανάποδη αξιολόγηση. Και αυτοί δεν τους διαχωρίζουν, αλλά κάνουν «αρνητική» ταύτιση προσφύγων και λαθρομεταναστών, υπό το δόγμα «ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΛΟΙ ΕΞΩ!».

Βλάπτουν και τα δύο δόγματα τη Συρία το ίδιο. Για λόγους νομικούς, ιστορικούς, πολιτικούς και λειτουργικούς, μας καθιστούν αποσυνάγωγους και ευλόγως μας ζημιώνουν δραματικά, ιδιαίτερα στην τωρινή φάση της χρεωκοπίας.

Πολλώ μάλλον, τώρα που μας ταπεινώνουν τα τουίτς του θεσμικού κ. Τουσκ, τα οποία σημαίνουν ότι ΔΕΝ έκλεισαν μονομερώς τα βόρεια σύνορά μας (τώρα και αλβανικά και βουλγαρικά…), αλλά με την καταναγκαστική συναίνεσή μας. Μέρκελ και λοιποί παραπονούμενοι προσχηματικά διαμαρτύρονται. Ας μην κάνει πως δεν καταλαβαίνει ο βαρετά ψευδόμενος πρωθυπουργός. Σερνόμαστε τώρα υπό τις συνέπειες της βλακώδους Τσιπρο-τασι-αλληλέγγυας «στρατηγικής».

Και ας αφήσουμε κατά μέρος τις θεομπαιχτιές και την επίκληση επιχειρημάτων τύπου «Πέμπτη Φάλαγγα», που πλέον η ζωή δραματικά έχει ταπώσει. Ας παραδεχτούμε ότι τόσον καιρό μας προειδοποιούσαν να αλλάξουμε συνολικά στάση, αλλά φανήκαμε παντελώς ανίκανοι και πλέον πεταχτήκαμε ταπεινωμένοι στη γωνία. Και ανέλαβαν άλλοι να αντιμετωπίσουν το αδιέξοδο που προκαλέσαμε...

Το Στίγμα των Ναζί

Η αποπομπή του ευρωβουλευτή Συναδινού από τον Πρόεδρο Σουλτς ξανάβγαλε στην επιφάνεια το Στίγμα των Ναζί που λερώνει τη χώρα. Η αντίδρασή τους «Ο αγώνας ενάντια στην ανθελληνική και τουρκοπροσκυνημένη Ε.Ε. συνεχίζεται!» δυστυχώς ακόμα πείθει τον υπανάπτυκτο αντιμνημονιακό οχλοπολτό.

Και δεν είναι «Τουρκολάγνοι» ο Σουλτς και όσοι Ευρωπαίοι σέβονται τον Άλλον. Είναι φορείς του Ελληνικού Αριστοτελικού Πνεύματος, του αλληλοσεβασμού και της φιλοξενίας, αξιών που τιμητικά για την Ελλάδα έχουν διαποτίσει τον ανθρώπινο πολιτισμό. Και δεν έχουν σχέση με τους υπανάπτυκτους βαρβάρους, που ντροπιάζουν την Ελλάδα, νομίζοντας ότι Έλληνας είναι όποιος βρίζει τους Τούρκους. Ανθέλληνας είναι! Όπως ανάλογα έχουμε συχνά επισημάνει ότι κάθε ναζί που μισεί τον Άλλον είναι εξ ορισμού και αντίχριστος.

Να τα λέμε κι αυτά, γιατί προχτές ακούστηκε ευηπόληπτος επιστήμονας, απηυδησμένος από την τρομακτική κλιμακούμενη ανθρωποπαγίδα, να ξεστομίζει ύβρη τύπου «Ας έρθει ο Μιχαλολιάκος να καθαρίσει την Κόπρο του Αυγείου». Όταν του είπαμε δύο λόγια, κατάλαβε και συνήλθε. Εξομολογήθηκε, όμως, ότι επηρεάστηκε από την επίμονη διακίνηση της ναζιστικής προπαγάνδας, που επίμονα αξίζει να αποκρούουμε θυμίζοντας τα βασικά.

Τέλος, το φοβερό ελληνόπουλο Γιάννης Αντετοκούμπο –σαν τραίνο που έχει πάρει φόρα– ήδη έχει ξεκινήσει να τιμωρεί τους ναζί αυστραλοπίθηκους, που τον ειρωνευόντουσαν αμφισβητώντας τον ως Έλληνα και Άνθρωπο. Ήδη έχει αρχίσει να κατακτά την Αμερική τιμώντας τα χρώματα που τον έκαναν να κλαίει, αλλά και κάνοντας την Ελλάδα υπερήφανη.

Ψεκαζμένες καταστάσεις

Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση Τσίπρα-Νικολόπουλου-Πελεγκρίνο, που τα στελέχη της διαγκωνίζονται για μια καλή θέση στα νούμερα των επικείμενων θερινών επιθεωρήσεων. Υπάρχει και η Μαντάμ Ζντουπ, που εκδικητικά αποκάλυψε ότι υπήρχε πέρσι πλάνο για κλείσιμο τραπεζών και IOU… Υπάρχει και ο νεόπλουτος ηγέτης του Ψεκαζμένου Κέντρου Μίστερ Τσανς, που νομίζει ότι φτάνει να παρακολουθείς τις δημοσκοπήσεις για να αναλαμβάνεις τα κουμάντα. Όλοι τους μας αξίζουν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ