Πολιτικη & Οικονομια

Ευρω - δεξιά στροφή εξαιτίας του προσφυγικού - μεταναστευτικού

Η καγκελάριος Μέρκελ κινδυνεύει με πολιτική απομόνωση

67987-174763.jpg
Γιώργος Κύρτσος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
112150-222140.jpg

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή στην Πολωνία οδηγεί στο σχηματισμό του πιο δεξιού Κοινοβουλίου σε χώρα μέλος της Ε.Ε.

Θρίαμβος των ευρωσκεπτικιστών

Πρώτο, με ποσοστό που ξεπερνά το 38% ήρθε το κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης, που κυριαρχείται από δεξιούς ευρωσκεπτικιστές. Το κόμμα αυτό κυβέρνησε την Πολωνία από το 2005 έως το 2007 και πραγματοποιεί θριαμβευτική επιστροφή στην εξουσία εφόσον το κεντροδεξιό κόμμα, το οποίο ίδρυσε ο σημερινός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ και κυβέρνησε στη διάρκεια της τελευταίας οκταετίας, περιορίστηκε στο 24% και οι αριστερές πολιτικές δυνάμεις έμειναν εκτός κοινοβουλίου. Οι δεξιοί ευρωσκεπτικιστές που θριάμβευσαν στις εκλογές έχουν μία υπερσυντηρητική πλατφόρμα υπέρ του καθολικισμού και της οικογένειας και κατά της υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Πολωνία, ενώ ζητούν τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων των Βρυξελλών σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη δημοσιονομική και την ενεργειακή πολιτική της χώρας. Μεταξύ των άλλων υπόσχονται μείωση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης και συνέχιση της λειτουργίας των ανθρακωρυχείων, ανεξάρτητα από τους περιορισμούς που θέτει η Ε.Ε. στην περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Ισχυρός άνδρας του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη θεωρείται ο Γιάροσλαβ Καζίνσκι, ένας βετεράνος της πολιτικής, ο οποίος, κατά την άποψη των περισσότερων πολιτικών αναλυτών, θα ελέγχει τις εξελίξεις ακόμη κι αν δεν έχει κυβερνητικό αξίωμα. Πρόκειται για έναν εθνικιστή, ο οποίος θεωρεί ότι η Πολωνία πρέπει να έχει μια πιο δυναμική στάση έναντι της Μόσχας και ότι πρέπει να κρατήσει μεγαλύτερες αποστάσεις από το Βερολίνο.

Ο κ. Καζίνσκι θεωρείται πολιτικό συμπλήρωμα του Συντηρητικού πρωθυπουργού της Ουγγαρίας κ. Όρμπαν, ο οποίος έχει ανάλογες θέσεις για το προσφυγικό, μεταναστευτικό και συγκρούεται συχνά με τις Βρυξέλλες και τα ξένα οικονομικά συμφέροντα, ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα.

Η Μέρκελ υπό πίεση

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος στην Πολωνία παρά το γεγονός ότι έχει συμφωνηθεί πως η Πολωνία δεν πρόκειται να υποδεχτεί πάνω από 7.000 πρόσφυγες-μετανάστες ούτε αποτελεί χώρα διέλευσης όσων επιδιώκουν να καταλήξουν στη Γερμανία ή την Αυστρία, όπως είναι η Ουγγαρία, η Κροατία και η Σλοβενία.

Η έξαρση του προσφυγικο-μεταναστευτικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τα γενναία πολιτικά ανοίγματα της καγκελαρίου της Γερμανίας κ. Μέρκελ αξιοποιήθηκαν για να ενισχυθούν οι φόβοι των Πολωνών για τις αρνητικές πλευρές της παγκοσμιοποίησης και τη λειτουργία των υπερεθνικών ευρωπαϊκών θεσμών.

Η αλλαγή του πολιτικού χάρτη είναι εντυπωσιακή εφόσον από τη μία έχουμε τους πανίσχυρους δεξιούς ευρωσκεπτικιστές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, οι οποίοι επηρεάζουν την πολιτική των άλλων πρώην ανατολικών χωρών που έχουν ενταχθεί στην Ε.Ε., και από την άλλη τους πολιτικά κυρίαρχους Συντηρητικούς του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι ταλαντεύονται μεταξύ ευρωσκεπτικισμού και Brexit.

Αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις επιβεβαιώνουν την άνοδο των δεξιών ευρωσκεπτικιστών, ακόμη και των ακροδεξιών στην κεντρική ανατολική και τη βόρεια Ε.Ε. Στη Φινλανδία το Κόμμα των Αληθινών Φινλανδών συμμετέχει πλέον στον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ στην Αυστρία και στην Ελβετία σημειώνεται μεγάλη εκλογική άνοδος της άκρας Δεξιάς με τη βοήθεια του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Η ελβετική άκρα Δεξιά είναι σταθερά η πρώτη δύναμη της χώρας και αναπτύχθηκε στη διάρκεια της τελευταίας 25ετίας, αποτρέποντας μεταξύ των άλλων την ένταξη της Ελβετίας στην Ε.Ε. Οι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι το Εθνικό Μέτωπο της κ. Λεπέν θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος των περιφερειακών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στη Γαλλία, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Επικίνδυνη απομόνωση

Η δεξιά στροφή που παρατηρείται, με εξαίρεση τις νότιες, μνημονιακές χώρες, στην Ε.Ε. απειλεί με απομόνωση την κεντροδεξιά καγκελάριο της Γερμανίας. Η προωθημένη πολιτική που ακολουθεί στο προσφυγικό-μεταναστευτικό βρίσκει αντίθετες την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβακία, ενώ δεν εκτιμάται ιδιαίτερα στο εσωτερικό της Γερμανίας. Σε διάστημα λίγων μηνών η δημοτικότητα των Χριστιανοδημοκρατών της κ. Μέρκελ έπεσε από το 41% στο 36%, ενώ τα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, το οποίο κινείται στα δεξιά των Χριστιανοδημοκρατών με καθαρά αντιμεταναστευτική ατζέντα, πλησιάζουν το 7%. Η καγκελάριος δέχεται μεγάλη πίεση στο εσωτερικό του κόμματός της για να ακολουθήσει μια πιο αυστηρή πολιτική στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Εντωμεταξύ, o ευρωπαϊκός πολιτικός χάρτης μεταβάλλεται σε όφελος των δεξιών ευρωσκεπτικιστών και της άκρας Δεξιάς.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.