Πολιτικη & Οικονομια

Κατσέλη: «Κόκκινο» ένα στα δύο δάνεια

Υπέρ της δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
109699-217616.jpg

Υπέρ της δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας και της ρύθμισης των κόκκινων δανείων τάχθηκε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της ΕΤΕ Λούκα Κατσέλη σε συνάντησή της με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Η κυρία Κατσέλη μίλησε για τους τραπεζικούς περιορισμούς που σήμερα αποτελούν «τροχοπέδη» για επαγγελματίες και επιχειρηματίες, ενώ απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων σχετικά με το μέλλον της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Αναφερόμενη στα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι τραπεζικοί περιορισμοί, εξέφρασε την εκτίμηση ότι έως το τέλος του έτους και το αργότερο έως τις αρχές του 2016 θα αρθούν, καθώς έως τότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Κάτι που σημαίνει επιστροφή στην κανονικότητα της λειτουργίας των τραπεζικών ιδρυμάτων και ενίσχυση της ρευστότητας, με την κα Κατσέλη να σημειώνει ότι το ζητούμενο είναι η διοχέτευση αυτής της ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σχετικά με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η κα Κατσέλη τόνισε ότι την ερχόμενη εβδομάδα προβλέπεται να ανακοινωθούν τα ακριβή ποσά για τις κεφαλαιακές ανάγκες. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «κούρεμα» των καταθέσεων των πολιτών.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου, στην απλούστευση που πρέπει να υπάρχει για τις διαδικασίες ίδρυσης επιχειρήσεων, στην σημασία της αναδιάρθρωσης δανείων αλλά και αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Ταυτόχρονα κάλεσε τον δημόσιο, τον ιδιωτικό τομέα και τους παραγωγικούς φορείς να δουλέψουν όλοι μαζί μέσα από συνέργειες και συνεργασίες, ώστε το 2015 να είναι χρονιά ορόσημο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Η κυρία Κατσέλη ανέλυσε στο προεδρείο της ΕΣΕΕ, την σημερινή θέση του τραπεζικού συστήματος. Οι επισημάνσεις της, όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, συνοψίζονται στα παρακάτω 10 σημεία:

  1. Οι τράπεζες, οι εποπτικοί οργανισμοί, η κυβέρνηση και οι Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλουν να εκπονήσουν και να εφαρμόσουν σχέδιο επανάκτησης της εμπιστοσύνης του τραπεζικού συστήματος.
  2. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι όρος ομαλοποίησης της λειτουργίας της οικονομίας. Θα απαιτηθούν λιγότερα από τα 25 δισ. ευρώ και από το νέο χρόνο ελπίζουμε να είναι σε πλήρη αποκατάσταση λειτουργίας το τραπεζικό σύστημα.
  3. Από τα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίησης δεν είναι βέβαιο αν και πόσα θα περάσουν στην πραγματική οικονομία. Είναι όμως μια πρόκληση για τις τράπεζες και για τους φορείς να επεξεργαστούν ένα σχέδιο για το πως θα διοχετευθούν κεφάλαια στην αγορά και ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  4. Όρος χρηματοδότησης της αγοράς είναι, παράλληλα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να επιστρέψουν οι καταθέσεις που αποσύρθηκαν μετά την κατάσταση ανασφάλειας που δημιουργήθηκε. Η εκροή καταθέσεων από την αρχή της κρίσης ανήλθε στα 118 δισεκ. ευρώ ενώ από τον Νοέμβριο του 2014 ως τον Ιούλιο του 2015 αποσύρθηκαν περίπου 40 δισεκ. ευρώ.
  5. Με τη νέα συμφωνία με τους θεσμούς δίνεται η ευκαιρία στη χώρα να επιτευχθεί σταθερότητα και ανάπτυξη. Χρειάζεται να θεσπιστούν νέα κίνητρα ανάπτυξης και ειδικά κίνητρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  6. Τα «κόκκινα δάνεια» έχουν φτάσει περίπου στο 50% και έχουν ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ. Για τα επιχειρηματικά δάνεια πρέπει να υπάρξει νέο πλαίσιο ρύθμισης και αναδιάρθρωσης. Η ΕΣΕΕ πρέπει να παρέμβει στη διαδικασία αναδιάρθρωσης των επιχειρηματικών δανείων, αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων μέσα από το πλαίσιο θέσπισης νέων αναπτυξιακών κινήτρων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  7. Η ελληνική οικονομία είναι ανάγκη να περάσει σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο θα στηρίζεται στις επενδύσεις και στις εξαγωγές. Σήμερα οι επενδύσεις ανέρχονται στο 12% του ΑΕΠ. Πρέπει να αυξηθεί αυτό το ποσοστό τουλάχιστον κατά 10 μονάδες. Βασικό πρόβλημα στη προσέλκυση επενδύσεων είναι η εμπέδωση ενός σταθερού και αναπτυξιακού φορολογικού συστήματος.
  8. Σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο κυριαρχούν τα «δίκτυα αξίας», δηλαδή αλυσίδες από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή. Καμία μικρομεσαία επιχείρηση δεν μπορεί να βγει στη διεθνή αγορά χωρίς να μπει σε δίκτυο αξίας. Θα αποτελέσει καινοτομία να δημιουργηθούν κι εδώ δίκτυα αξίας, δηλαδή συνεργασίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις ανάπτυξης και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης που τώρα δεν υπάρχουν.
  9. Οι περιορισμοί των capital controls θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τέλους του χρόνου. Η επανεκκίνηση τη οικονομίας προβλέπεται στο 2016 αφού γίνουν και μεγάλες διαθρωτικές αλλαγές που αφορούν το πλαίσιο πολιτικής επενδύσεων και της λειτουργίας του κράτους παράλληλα με την εμπέδωση της πολιτικής και θεσμικής σταθερότητας.
  10. Το πτωχευτικό δίκαιο χρειάζεται αναθεώρηση σε αναπτυξιακή κατεύθυνση για να δοθεί η δεύτερη ευκαιρία. Πρέπει να προετοιμαστεί από κοινού ένα σχέδιο νόμου με τη συνεργασία των παραγωγικών φορέων και των κοινωνικών εταίρων για την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου, της ίδρυσης, λειτουργίας και πτώχευσης επιχειρήσεων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.