- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Στις κάλπες με μισή καρδιά
Για πρώτη φορά απουσιάζει η λέξη ελπίδα από τις καμπάνιες των κομμάτων...
Ένα μήνα πριν κανείς δεν περίμενε ότι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και τα αυτοκρατορικά ποσοστά του (κυρίως στη διαφορά με τη ΝΔ) θα εξανεμίζονταν και οι προσεχείς εκλογές θα είχαν μεταβληθεί σε ένα σκληρό ντέρμπι. Όμως στην πολιτική (όπως και στη ζωή), όταν υπάρχουν ειδικές συνθήκες, τα πάντα μπορούν να αλλάξουν σε πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα.
Βέβαια, στην όποια ανάλυση επιχειρούμε, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι οι αλλαγές που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα στα κόμματα και στο πολιτικό σύστημα ήταν τεκτονικές. Σταθερές που υπήρχαν στα κόμματα και γνώριζαν οι πολίτες τα τελευταία χρόνια άλλαξαν ή κατέρρευσαν. Έτσι τα πάντα μπορεί πια να είναι αναμενόμενα και τίποτα δεν είναι είναι ικανό να μας εκπλήσσει. Άλλωστε από τις εκλογές του 2012 και μετά οι εκπλήξεις στα αποτελέσματα διαδέχονται η μία την άλλη και η κοινή γνώμη μοιάζει με κινούμενη άμμο που δεν μπορεί να βρει πολιτικό φορέα για να ταυτιστεί, όπως στο παρελθόν. Για αυτό άλλωστε παρατηρούμε τους ψηφοφόρους να επιλέγουν τα one vote stand από τις σταθερές κομματικές ταυτίσεις.
Τι αλλαγές βίωσαν όμως τα κόμματα μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου; Ο ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα αντιπολίτευσης κλήθηκε να κυβερνήσει και για πρώτη φορά καλείται να απολογηθεί για την πολιτική που εφαρμόζει. Μετά από 5 χρόνια οξείας αντιμνημονιακής πολιτικής, ψήφισε το τρίτο μνημόνιο και εντέλει διασπάστηκε στο δρόμο προς τις κάλπες. Η Νέα Δημοκρατία άλλαξε αρχηγό, ο οποίος στην αρχή θεωρήθηκε μεταβατικός αλλά τελικά την οδηγεί στις εκλογές. Ταυτόχρονα προσπαθεί να μετατοπιστεί προς το κέντρο του άξονα Αριστεράς-Δεξιάς, εν αντιθέσει με την προηγούμενη ηγεσία της όπως όλοι θυμόμαστε. Το Ποτάμι είναι πλέον ένα κόμμα με κοινοβουλευτική παρουσία, δομή και συγκεκριμένες θέσεις, έχοντας όμως χάσει τη φρεσκάδα των πρώτων μηνών της ζωής του. Οι ΑΝΕΛ αντιμετωπίζουν και αυτοί τα ίδια θέματα με τον ΣΥΡΙΖΑ πλην της διάσπασης. Το ΠΑΣΟΚ κατεβαίνει τώρα μαζί με τη ΔΗΜΑΡ, δεν έχει το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου ως ανταγωνιστή και έχει για αρχηγό ένα πιο φρέσκο πρόσωπο. Το παζλ των αλλαγών συμπληρώνεται από τα δύο επιπλέον κόμματα που διεκδικούν την είσοδο τους στη Βουλή. Η Λαϊκή Ενότητα του κ. Λαφαζάνη που σφυροκοπά από αριστερά τον ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα του κ. Λεβέντη. Η μόνη σταθερά του πολιτικού συστήματος παραμένει το ΚΚΕ. Δεκαετίες τώρα.
Παράλληλα, η κοινωνία, οι πολίτες, έχουν βιώσει τους τελευταίους μήνες πρωτόγνωρες καταστάσεις. Δημοψήφισμα, κλείσιμο τραπεζών, capital controls, ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία, είναι τα θέματα που άφησαν το στίγμα τους. Και για πρώτη φορά πηγαίνουν στις κάλπες με μισή καρδιά, χωρίς να μπορούμε να διακρίνουμε ενθουσιασμό σε κανένα στρατόπεδο. Πηγαίνουν στις κάλπες μην έχοντας καθαρό στο μυαλό τους το τι ακριβώς διακυβεύεται. Για πρώτη φορά άλλωστε απουσιάζει και η λέξη ελπίδα από τις καμπάνιες των κομμάτων. Είναι πιθανότατα γιατί απουσιάζει και από τις ζωές των ανθρώπων πια. Τα έχουμε δει –σχεδόν– όλα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Είναι η τρίτη εκδήλωση του πρώτου κύκλου δημόσιων συζητήσεων του Books Journal και του Ωδείου Αθηνών
Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας
Η κατάθεση Μαγειρία στη Βουλή για επιδοτήσεις και ελέγχους
Κλειστά σχολεία σε Αττική και άλλους δήμους την Παρασκευή
Η δωρεά του ενισχύει σημαντικά τα οικονομικά του κόμματος του
Στόχος είναι η προσθήκη 258.000 νέων καταναλωτών και άνω των 2.000 χιλιομέτρων δικτύου
Σύντομα το πλαίσιο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους
«Πότε επιτέλους θα παραδοθεί στους πολίτες;» ρωτά ο δήμαρχος Αθηναίων
Ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε λόγο για καθυστερήσεις
Δήλωσε απόλυτα δικαιωμένος από την Εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ
Η διαδικασία και τα πρόστιμα
«Και πήγαν Φάμελλος, Χαρίτσης και Αχτσιόγλου και χαμογέλαγαν κιόλας», είπε ο υπουργός Υγείας
Ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο δημιουργούνται νέα δεδομένα
Το σχόλιό του για την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην πρωθυπουργού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.