Τι θα συμβεί αν δεν έχουμε κυβέρνηση στις 21 Σεπτεμβρίου
Οικονομολόγοι αναλύουν την επόμενη ημέρα των εκλογών στο CNBC
Στην επόμενη των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου αναφέρεται ρεπορτάζ του CNBC το οποίο φιλοξενεί εκτιμήσεις οικονομολόγων για το τι θα συμβεί στη χώρα εάν κανένα κόμμα δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία και αν τελικά δεν υπάρξει ευρεία συμμαχία.
Έπειτα από μια σειρά συνεντεύξεων το αμερικανικό δίκτυο κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: Αν συμβεί κάτι τέτοιο η κρίση θα βαθύνει και οι κίνδυνοι θα αυξηθούν για τη χώρα.
Ας πάρουμε όμως, τα πράγματα από την αρχή. Το άρθρο ξεκινά αναφέροντας πως «ο Τσίπρας παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα, οδηγώντας για δεύτερη φορά μέσα σε οκτώ μήνες τη χώρα σε εκλογές, αφότου ανέβηκε στην εξουσία τον Ιανουάριο. Η θητεία του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση σημαδεύτηκε από τις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της Ελλάδας για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και από το αντάρτικο του κόμματος αφότου επιτεύχθηκε η συμφωνία για νέα μέτρα λιτότητας σε αντάλλαγμα για το απαραίτητο τρίτο πακέτο βοήθειας».
Ο πρώην πρωθυπουργός, τονίζει το CNBC, εξακολουθεί να ζητεί αυτοδυναμία, αλλά στην ελληνική κοινωνία είναι διάχυτη η απαισιοδοξία. Το 61% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 67% των αντίστοιχων της ΝΔ αισθάνονται ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα επιδεινωθεί το 2016.
Με πολλά μέσα ενημέρωσης να αφιερώνουν άρθρα και άρθρα στην Ελλάδα όλο το καλοκαίρι, ιδιαίτερα γύρω από τις «κολλημένες» διαπραγματεύσεις για το τρίτο μνημόνιο, οι πρόωρες εκλογές αποτελούν μία ακόμη πηγή ανησυχίας για τους δανειστές της χώρας και τους οικονομολόγους.
Για παράδειγμα, ο Γερμανός οικονομολόγος και πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ότμαρ Ίσινγκ, δήλωσε στο CNBC ότι το αποτέλεσμα των εκλογών «είναι εντελώς αβέβαιο». «Ο Τσίπρας έχει χάσει την δημοφιλία του και είναι απλά εικασίες για το τι είδους κυβέρνηση μπορεί να σχηματιστεί. Συνεπώς πιστεύω ότι το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να βιώσει η Ελλάδα καθώς χρειάζεται ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον για να εφαρμοστούν αμέσως οι μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.
Ο κ. Ίσινγκ σημειώνει ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει θα χρειαστεί να προσφέρει ένα κλίμα σταθερότητας στους Έλληνες, αλλά και στους επενδυτές. «Σε αντίθετη περίπτωση, η κρίση θα συνεχιστεί».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC, Στίβεν Κινγκ, σημειώνει ότι θα υπάρξουν περισσότεροι πολιτικοί διαπληκτισμοί τα επόμενα χρόνια. Εξαιτίας του τρίτου Μνημονίου και των αυστηρών στόχων που έχουν θέσει στη χώρα οι δανειστές.
«Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το εργασιακό κόστος, να γίνει πιο ανταγωνιστική και να κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και πιθανώς επ' αυτού να υπάρξουν πολλές πολιτικές αντιδράσεις για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε μια απίστευτη δέσμευση να τρέξει ένα πρωτογενές πλεόνασμα για τα επόμενα χρόνια και είναι δύσκολο να βρει άλλο παράδειγμα χώρας σε όλο τον κόσμο που να μην έχει δεχθεί το όφελος μιας κάποιας υποτίμησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της. Επομένως, η Ελλάδα έχει μπροστά πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να επιστρέψει σε μια αίσθηση οικονομικής κανονικότητας», κατέληξε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι είπε για την Ζώη Κωνσταντοπούλου
Tι αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου
Ένας πολύπλοκος γραφειοκρατικός μηχανισμός που κοστίζει ακριβά στους φορολογούμενους χωρίς ορατά αποτελέσματα μετά από δέκα χρόνια
Tι είπε για τις διεθνείς εξελίξεις
Σημείωσε παράλληλα ότι δεν θα μείνει ανεξάρτητη βουλευτής
Tι είπε για τα ελληνοτουρκικά
Με αφορμή τις επικείμενες παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα
Ποιες «εκπτώσεις» θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα για να πετύχει μια συμφωνία με την Τουρκία;
Θα περιλαμβάνουν «διαφορετική εκπαίδευση, ενδυμασία και νέες διαδικασίες».
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
«Η κυβέρνηση βάζει κανόνες στους μικρούς, αλλά τρέμει απέναντι στους μεγάλους»
Η Υπουργός Οικογένειας παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό
Πρόκειται για τη μασκότ της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Κατά των Πλειστηριασμών
Είχε παρανόμως μεταβιβαστεί η άδεια σε τρίτο πρόσωπο
Η συναισθηματικά φορτισμένη αναφορά του πρωθυπουργού από την Κρήτη
Προς «πάγωμα» μέχρι νεωτέρας οι αποφάσεις ασύλου για Σύρους
Τα στοιχεία των παραβατών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ για δύο χρόνια
H Koυμουνδούρου μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει θέση
Η ομιλία της λίγο μετά τον πρώην πρωθυπουργό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.