- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Θα πληρώσουμε ακριβά και αυτές τις εκλογές
Πολιτικοί ελιγμοί χωρίς αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων
Όλα δείχνουν ότι θα πληρώσουμε ακριβά και αυτές τις βουλευτικές εκλογές. Το πολιτικό σύστημα αδυνατεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και προσπαθεί να αντικαταστήσει την αντιμετώπιση συγκεκριμένων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων με διαρκείς πολιτικούς ελιγμούς.
Θα κερδίζαμε πολλά, σαν χώρα και σαν πολίτες, εάν ο κ. Τσίπρας έπαιρνε την πρωτοβουλία για να δημιουργήσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό που θα στήριζε την αποτελεσματική εφαρμογή του τρίτου μνημονίου με μία κοινοβουλευτική δύναμη που θα ξεπερνούσε τις 200 έδρες. Το πολιτικό πείραμα της αναγκαίας συνεννόησης ξεκίνησε με τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίζουν το τρίτο πρόγραμμα-μνημόνιο που έχει την υπογραφή του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα. Αντί να ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία δίνοντάς της κυβερνητική διάσταση ο κ. Τσίπρας προτίμησε τη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Πρόκειται για μία επιλογή που κάνει πιο δύσκολη την πολιτική συνεννόηση και έχει τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.
Επικίνδυνη καθυστέρηση
Ο κ. Τσίπρας έχει υπογράψει ένα πολύ απαιτητικό και σκληρό μνημόνιο και με δική του ευθύνη μεγαλώνει συνεχώς η απόσταση μεταξύ των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και των επιδόσεων της οικονομίας. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των εσόδων του Δημοσίου, που παρουσιάζουν υστέρηση 4,5 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιτύχει την αύξησή τους, ιδιαίτερα μέσω του ΦΠΑ. Ανάλογη εικόνα και στα έσοδα των ασφαλιστικών Ταμείων που γνωρίζουν μεγάλη πτώση, γεγονός που κάνει πρακτικά αδύνατη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων παρά τις προγραμματισμένες μειώσεις ορισμένων κατηγοριών συντάξεων.
Μέσω ελιγμών, διαπραγμάτευσης και πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ο κ. Τσίπρας κατασπατάλησε το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής χρόνος για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και την επίτευξη των αναθεωρημένων στόχων για το 2015.
Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης θα προκαλέσει και την κλιμάκωση της κοινωνικής κρίσης.
Το πολιτικό τοπίο
Οι πρόωρες εκλογές πολύ δύσκολα θα δημιουργήσουν θετική πολιτική δυναμική. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ενισχυθεί, σε επίπεδο ποσοστών, το μέτωπο της απόρριψης της αναγκαίας προσαρμογής στους κανόνες της Ευρωζώνης και του τρίτου μνημονίου. Δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή θα καταγράψουν εκλογικά κέρδη. Επίσης, η Λαϊκή Ενότητα, το κόμμα του κ. Λαφαζάνη, θα εξασφαλίσει την παρουσία της στη Βουλή ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και άλλες προσπάθειες δημιουργίας μικρών κομμάτων που θα συμμετέχουν στο μέτωπο της απόρριψης. Η επόμενη κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα δεχτεί διασταυρούμενα πυρά από την άκρα Δεξιά και την ριζοσπαστική Αριστερά, με βασικό στόχο την υπονόμευση της εφαρμογής του τρίτου προγράμματος-μνημονίου.
Η θεωρία σύμφωνα με την οποία η υψηλή δημοτικότητα του κ. Τσίπρα θα του εξασφάλιζε μια άνετη εκλογική νίκη, ίσως και την αυτοδυναμία, δεν φαίνεται να έχει μεγάλη σχέση με την πολιτική πραγματικότητα που διαμορφώνει ο ανελέητος εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ. Προς το παρόν ο κ. Τσίπρας καταφεύγει σε διάφορες αριστερές ακρότητες, όπως το μπλοκάρισμα της μεγάλης επένδυσης στη Χαλκιδική, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τις διαρροές ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς τα αριστερά. Αναπόφευκτα κλιμακώνεται η αντιπαράθεση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ με την ηγεσία της ΝΔ και των άλλων κομμάτων που στήριξαν την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει την υπερψήφιση του τρίτου προγράμματος-μνημονίου και δημιουργούνται σοβαρά εμπόδια στη μετεκλογική συνεννόηση.
Σε περίπτωση επικράτησης της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές θα υπάρξει βέβαια δυνατότητα συνεργασίας με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, είναι όμως βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμήσει την επιστροφή στην αντιπολίτευση με βάση τους πολιτικούς κανόνες της ριζοσπαστικής Αριστεράς και όχι τη στήριξη της κυβερνητικής προσπάθειας της ΝΔ.
Με βάση τα παραπάνω, υποστηρίζω ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, ούτε καν στη βελτίωση του πολιτικού πλαισίου εφαρμογής του τρίτου προγράμματος-μνημονίου.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Πολλοί είναι αυτοί που έχουν σπεύσει να καπαρώσουν θέση» είπε για το νέο κόμμα Τσίπρα
Τέλος τα «βαριά» πρόστιμα για τυπική παράλειψη
Oπρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνδέει ευθέως την υποβάθμιση των θεσμών με την καθημερινότητα των πολιτών
Πληροφορίες ότι προσχωρεί στο κόμμα Τσίπρα
Αποκάλυψε τα χρώματα του νέου κόμματος
Ευχήθηκε και στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Final Four 2026 της Euroleague
Στο νέο του εγχείρημα, ο πρώην αρχηγός του διαλυόμενου πλέον ΣΥΡΙΖΑ θα έχει στο πλευρό του όσους τον ακολούθησαν πιστά από την αρχή της πορείας του με όρους μεσιανισμού ανεξαρτήτως λαθών και αυταπατών.
«Όχι, η Ελλάδα δεν έχει "το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη"» σημειώνει ο υφυπουργός Ενέργειας
Πού θα δείτε το Μητρώο Παρόχων
Κανείς δεν γνωρίζει πότε θα εμφανιστεί το κατάλληλο momentum, αλλά στην πολιτική το momentum σπάνια είναι τυχαίο
Ψηφιακοί έλεγχοι και τεχνητή νοημοσύνη στην μάχη κατά της ακρίβειας
Ο ενισχυμένος προσωποκεντρισμός στην πολιτική δεν είναι κάτι που επιτρέπεται (ή έχουμε την πολυτέλεια) να ξεπερνούμε επιφανειακά και αψήφιστα
'Ενιωσε αδιαθεσία ενώ βρισκόταν στη Βουλή
Τι αναφέρει η επικεφαλής του κόμματος «Ελπίδα για τη Δημοκρατία»
Ο πρώην πρωθυπουργός ανακοινώνει την ίδρυση του κόμματός του την Τρίτη στο Θησείο
Η Ελλαδίτσα πορεύεται σε μια νέα πίστα πολιτικών ισορροπιών, που είναι μεν τονωτική, μα από την άλλη μοιάζει ακόμα ομιχλώδης
Aφίχθησαν στις 21:00 με εμπορική πτήση
Από τις 25 έως τις 29 Μαΐου 2026
Ποιοι είναι οι 300.000 τελικοί δικαιούχοι των vouchers
Υποστηρίζοντας πως το σκάνδαλο είναι υπαρκτό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.