Πολιτικη & Οικονομια

Το πιο κρίσιμο νούμερο στις εκλογές…

 ...είναι το νούμερο Καμμένου

102206-718213.jpg
Ιστορικός Του Παρόντος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
105780-209988.jpg

Καταρχάς οι παραδοχές, είτε μας αρέσουν, είτε όχι:

1. 1. Πρώτο κόμμα (μάλλον) θα είναι ο ξεφλουδισμένος ΣΥΡΙΖΑ.

2. 2. Το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν κάτω από το όριο του 3% θα είναι κοντά στο 15%. Άρα όσα κόμματα μπουν στη Βουλή θα πάρουν το 100% των εδρών, έχοντας μόλις το 85% των συνολικά ψηφισάντων, γεγονός που θα αυξήσει τις έδρες τους.

3. 3. Με το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα (άρα με περίπου 130 έδρες συνολικά), και με ΧΑ και ΚΚΕ (με άθροισμα 30-35 έδρες) μέσα στη Βουλή, είναι αδύνατον να γίνει κυβέρνηση με κορμό το δεύτερο κόμμα, χωρίς συμμετοχή του πρώτου.

4. 4. Ο Γιώργος της καρδιάς μας δεν θα κατέβει ως ΚΙΔΗΣΟ, αλλά με τη σημαία της Φώφης (απίστευτα πράγματα, ο διάδοχος Παπανδρέου υφιστάμενος της διαδόχου Γεννηματά), άρα το ΠΑΣΟΚ μπαίνει.

5. 5. Οι δημοσκοπήσεις θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο που θα διαμορφωθεί το ρεύμα των ψηφοφόρων την τελευταία εβδομάδα, άρα κάθε πρόβλεψη είναι εξ ορισμού παρακινδυνευμένη.

Παρόλα αυτά, εγώ διακινδυνεύω μία πρόβλεψη, χωρίς να λαμβάνω υπόψη τη χθεσινή «περίεργη» δημοσκόπηση της Bild. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κοντά στις 135 έδρες θα χρειάζεται 15-20 έδρες για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αν οι ΑΝΕΛ είναι άνω του 3%, κλείνει το ίδιο ωραίο deal με τον Ιανουάριο. Αν όχι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποχρεωθεί να σχηματίσει κυβέρνηση με ΠΟΤΑΜΙ ή/και ΠΑΣΟΚ. Το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ μοιάζει εξωπραγματικό, αν και με αυτά που έχουν δει τα μάτια μας, τίποτε δεν αποκλείεται εκ προοιμίου. Απλά, παίρνουμε ως βάση συλλογισμών τα λιγότερο παλαβά ενδεχόμενα.

Να λοιπόν ποιο είναι το κρίσιμο ερώτημα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει Καμμένο κυβερνητικό εταίρο, ή κάποιους που θα τον τραβάνε/σπρώχνουν σε ΜΗ αλλοπρόσαλλες πολιτικές; Τι συμφέρει τη χώρα, εδώ που τα φτάσαμε (όχι τα φτάσανε οι πολιτικοί μας, εμείς τους ψηφίσαμε, δεν μας τους επέβαλλε κανείς). Συμφέρει την Ελλάδα να άρουμε τις αγκυλώσεις της αγοράς, να σταματήσουμε να συνταξιοδοτούμε τους συνομηλίκους μου πενηντάρηδες της ΔΕΗ, Σωμάτων Ασφαλείας κλπ, να μην διώξουμε όσους Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες επενδύουν ακόμη σε αυτήν τη χώρα και να κοιτάξουμε στα μάτια το μεταναστευτικό. Ποιος συνδυασμός θα το κάνει καλύτερα; Ο υπέροχος γνωστός ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ή ο άγνωστος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΟΤΑΜΙ, με ολίγον ΠΑΣΟΚ. Τι λέτε;

ΥΓ: Ακούω σοβαρούς ανθρώπους να λένε ότι συμφέρει τη χώρα να βγει πρώτη η ΝΔ, που πιστεύει στα αναγκαία μνημονιακά μέτρα (εδώ γελάμε). Φαντάζεστε όμως τι θα γίνει όταν η ΝΔ αρχίζει να εφαρμόζει το ΣΥΡΙΖΟμνημόνιο; Δυστυχώς, ή ευτυχώς, μόνο μία δήθεν αριστερή κυβέρνηση μπορεί να περάσει τα μέτρα αυτά.

ΥΓ2: Μην ακούσω για Λεβέντη, ειδικά ως κυβερνητικό εταίρο. Έλεος πια!

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ