Πολιτικη & Οικονομια

Κοστίζει πολύ ο «πόλεμος» με το Βερολίνο

Η κυβέρνηση συσπειρώνει τον κόσμο της με λάθος τρόπο

67987-174763.jpg
Γιώργος Κύρτσος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
105083-210743.jpg

Η Αθήνα έχει κηρύξει έναν επικοινωνιακό και σε περιπτώσεις πολιτικό πόλεμο κατά του Βερολίνου, επιδιώκοντας μία πατριωτική-αντιγερμανική συσπείρωση της κοινωνικής και της εκλογικής της βάσης.

Τα όποια επικοινωνιακά και πολιτικά κέρδη καταγράφει η κυβέρνηση Τσίπρα αντισταθμίζονται από τη μεγάλη αύξηση του βαθμού δυσκολίας εφαρμογής του τρίτου προγράμματος-μνημονίου.

Στη γραμμή Βαρουφάκη

Παρά την απομάκρυνση του κ. Βαρουφάκη από το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζεται η εφαρμογή της γραμμής που είχε χαράξει στο θέμα των σχέσεων Αθήνας-Βερολίνου από τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και βασικούς συνεργάτες του.

Η Ελλάδα δεν υπέγραφε επί έξι μήνες την αναγκαία συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές επειδή, υποτίθεται, η υπογραφή θα κατοχύρωνε την κυριαρχία της Γερμανίας σε επίπεδο Ευρωζώνης.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναλάμβανε το ρίσκο της διάλυσης της ελληνικής οικονομίας μέσω Grexit για να δημιουργήσει ρωγμές στο «γερμανικό οικοδόμημα» της Ευρωζώνης.

Σήμερα η κυβερνητική επιχειρηματολογία κινείται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση. Υποστηρίζεται ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να προσυπογράψει το τρίτο πρόγραμμα-μνημόνιο αλλά κινδυνεύει να πέσει θύμα μιας ευρωπαϊκής συνομωσίας που καθοδηγείται από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε, με βασικό στόχο το προσωρινό Grexit.

Δεν θέλουμε τη συμφωνία εάν κρίνουμε ότι την επιδιώκουν οι Γερμανοί και επειγόμαστε να συμφωνήσουμε σε όλα όταν θεωρούμε ότι το Βερολίνο δεν επιθυμεί τη συμφωνία.

Αυτός ο ετεροπροσδιορισμός της εθνικής και ευρωπαϊκής στρατηγικής μας μας οδηγεί σε διεθνή απομόνωση και μεγαλώνει τις διαστάσεις της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Η γραμμή Μέρκελ

Η γραμμή Μέρκελ είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη με ταυτόχρονη τήρηση από την Ελλάδα των κανόνων που ισχύουν για όλους και ιδιαίτερα για τις προβληματικές και υπερχρεωμένες χώρες που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα.

Η καγκελάριος εξηγεί σε κάθε ευκαιρία πως η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη για λόγους οικονομικούς και ευρύτερης στρατηγικής. Ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι οι κανόνες και οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται, διαφορετικά θα αποσταθεροποιηθεί η ίδια η Ευρωζώνη με φοβερές συνέπειες για όλους.

Αντιμέτωπο με την άρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Τσίπρα να συνεννοηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές, το Βερολίνο προετοίμασε ένα σχέδιο προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη με παράλληλη δέσμευση δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση που θα προκαλούσε η αναγκαστική επιστροφή στα Βαλκάνια.

Τελικά ο κ. Τσίπρας πραγματοποίησε την αναγκαία στροφή 180 μοιρών τέσσερα 24ώρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα επικύρωνε το Grexit.

Το γεγονός ότι το Βερολίνο προσάρμοσε, σε χρόνο ρεκόρ, την πολιτική του στην στροφή 180 μοιρών που πραγματοποίησε ο κ. Τσίπρας, αναδεικνύει τη στρατηγική επιλογή της γερμανικής κυβέρνησης υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Ισχυρός σύμμαχος

Δεν χρειάζεται λοιπόν να καλλιεργούμε την αντιπαλότητα με το Βερολίνο. Αντίθετα τα εθνικά και ευρωπαϊκά συμφέροντά μας μπορεί να εξυπηρετηθούν μέσα από την καλή συνεννόηση με την ισχυρότερη, από οικονομική και πολιτική άποψη, χώρα της Ευρωζώνης.

Οι Γερμανοί μπορούν να μας στηρίξουν στην προσπάθεια μας πολύ πιο αποτελεσματικά απ’ ό,τι άλλες μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης που βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα.

Το Βερολίνο είναι βέβαιο ότι θα πρωταγωνιστήσει, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, στην αναδιάρθρωση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου με βάση την πολιτική συμφωνία του 2012 και ότι θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναγκαία συνεννόηση της Ευρωζώνης και των ευρωπαϊκών θεσμών με το ΔΝΤ.

Οι Γερμανοί τουρίστες δείχνουν σταθερή προτίμηση στην πατρίδα μας, σοβαροί Γερμανοί επενδυτές θέλουν να στηρίξουν με τα κεφάλαιά τους την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και η ευελιξία που χρειαζόμαστε στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων αλλά και στην καθημερινή διαχείριση της συμμετοχής μας στην Ε.Ε. περνάει υποχρεωτικά από τη συνεννόηση με τη Γερμανία και την αμοιβαία κατανόηση.

Καιρός λοιπόν να βάλουμε τέλος στον πανάκριβο για την Ελλάδα «πόλεμο» με τη Γερμανία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ