- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο ρόλος του νέου Ταμείου
Με ορίζοντα 30ετίας και διαφορετική λειτουργία από το ΤΑΙΠΕΔ
Στην ελληνική πρόταση για το ρόλο που θα πρέπει να έχει ο διάδοχος του ΤΑΙΠΕΔ, το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, αναφέρθηκε κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Το Ταμείο, στην ιδιοκτησία του οποίου θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δισ. ευρώ και πιθανώς στα έσοδά του να ενταχθούν και όλα τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού και φυσικού πλούτου της χώρας, θα έχει τα χαρακτηριστικά κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου.
Πιο αναλυτικά, το Ταμείο θα έχει ορίζοντα 30ετίας και η λειτουργία του θα είναι τελείως διαφορετική από αυτή του ΤΑΙΠΕΔ, προσομοιάζοντας στα αντίστοιχα ταμεία της Νορβηγίας και της Αυστραλίας. Το βάθος 30ετίας θα δώσει μεγάλη «ανάσα» στο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, καθώς η επίτευξη των εσόδων δεν θα πρέπει να γίνει άμεσα, σε δυσμενείς συνθήκες όπως οι σημερινές, αλλά όταν αυτές θα είναι περισσότερο ευνοϊκές. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι θεσμοί έχουν «χαλαρώσει» τους στόχους ως προς τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Το ΔΝΤ μέχρι το 2018 προβλέπει έσοδα μόλις 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η Κομισιόν 2,5 δισ. ευρώ, όταν για το ΤΑΙΠΕΔ προβλέπονταν έσοδα 6 δισ. ευρώ έως το 2018.
Επίσης, η ένταξη περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου στο Ταμείο δεν σημαίνει απαραίτητα και πώλησή τους, σε αντίθεση με τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ που είναι προς πώληση. Όπως εξηγεί η ίδια πηγή, κάποια ακίνητα μπορεί να πουληθούν, για ορισμένα να υπάρξουν μακροχρόνιες παραχωρήσεις και άλλα να δημιουργούν εισόδημα που θα εισρέει στο Ταμείο. Το Ταμείο θα πρέπει να «εφευρίσκει» τρόπους να έχει μόνιμα έσοδα, όχι κατ’ ανάγκη από την πώληση ακινήτων του δημοσίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, από τα 50 δισ. ευρώ του Ταμείου το 50% θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση των τραπεζών (εκτιμάται ότι θα χρειαστούν από 10 έως 25 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής τους), ενώ το υπόλοιπο 50% θα μοιραστεί ισόποσα σε ανάπτυξη και αποπληρωμή του χρέους. Δηλαδή, ενώ με το ΤΑΙΠΕΔ τα τυχόν έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα πήγαιναν εξ’ ολοκλήρου στην αποπληρωμή του χρέους, με το Ταμείο προς αυτή την κατεύθυνση θα διατεθεί το ένα τέταρτο. Τέλος το Ταμείο θα έχει έδρα την Αθήνα και όχι το Λουξεμβούργο και θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ από την Κομισιόν θα υπάρχει μόνο εποπτεία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάθεση έγινε μέσα από ανοικτό ηλεκτρονικό μειοδοτικό διαγωνισμό
Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη και επίσημη ανακοίνωση συστράτευσης
Έξι διαρθρωτικές παρεμβάσεις σε ορίζοντα τριετίας
Η άτυπη Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στο Ελ Αλαμέιν, με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι
Όσα ανέφερε για τη δράση των ΚΟΜΥ
Πρωτοβουλία Μακρόν για τη διαστημική διακυβέρνηση, την ασφάλεια και την τεχνολογία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά απαντήσεις για την πρόσβαση της Ελλάδας στον πηγαίο κώδικα του αμυντικού συστήματος
Στο επίκεντρο οι κανόνες για τις πλειοψηφίες και τις μειοψηφίες
Η επίθεση Σαμαρά στην κυβέρνηση και το παράδοξο της επίκλησης μιας πολιτικής ατζέντας
«Η σύγκλιση δεν μπορεί να είναι σύνθημα στα χείλη των δημαγωγών» σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας
Τα νέα ποσά, οι δικαιούχοι και οι ημερομηνίες
Πλήρης αποκατάσταση ζημιών και διασφάλιση της ασφάλειας για την επανέναρξη μετροπόντικα
Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας μετά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ανάσυρση της δικογραφίας των «αδιευκρίνιστων» ποσών
Πώς αυξάνεται το πλαφόν ανά πενταετία
Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας για τις οικονομικές εξαγγελίες και την εσωκομματική επικαιρότητα
Δείτε την αναλυτική λίστα
Επίσκεψη και στο υπό ανέγερση Μουσείο Ολοκαυτώματος - «Μάθημα για τους ζωντανούς»
«Πρωτοφανής η πολιτική απάτη του κ. Τσίπρα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.