Πολιτικη & Οικονομια

Ο ρόλος του νέου Ταμείου

Με ορίζοντα 30ετίας και διαφορετική λειτουργία από το ΤΑΙΠΕΔ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
104821-208126.jpg

Στην ελληνική πρόταση για το ρόλο που θα πρέπει να έχει ο διάδοχος του ΤΑΙΠΕΔ, το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, αναφέρθηκε κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Το Ταμείο, στην ιδιοκτησία του οποίου θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δισ. ευρώ και πιθανώς στα έσοδά του να ενταχθούν και όλα τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού και φυσικού πλούτου της χώρας, θα έχει τα χαρακτηριστικά κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου.

Πιο αναλυτικά, το Ταμείο θα έχει ορίζοντα 30ετίας και η λειτουργία του θα είναι τελείως διαφορετική από αυτή του ΤΑΙΠΕΔ, προσομοιάζοντας στα αντίστοιχα ταμεία της Νορβηγίας και της Αυστραλίας. Το βάθος 30ετίας θα δώσει μεγάλη «ανάσα» στο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, καθώς η επίτευξη των εσόδων δεν θα πρέπει να γίνει άμεσα, σε δυσμενείς συνθήκες όπως οι σημερινές, αλλά όταν αυτές θα είναι περισσότερο ευνοϊκές. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι θεσμοί έχουν «χαλαρώσει» τους στόχους ως προς τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Το ΔΝΤ μέχρι το 2018 προβλέπει έσοδα μόλις 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η Κομισιόν 2,5 δισ. ευρώ, όταν για το ΤΑΙΠΕΔ προβλέπονταν έσοδα 6 δισ. ευρώ έως το 2018.

Επίσης, η ένταξη περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου στο Ταμείο δεν σημαίνει απαραίτητα και πώλησή τους, σε αντίθεση με τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ που είναι προς πώληση. Όπως εξηγεί η ίδια πηγή, κάποια ακίνητα μπορεί να πουληθούν, για ορισμένα να υπάρξουν μακροχρόνιες παραχωρήσεις και άλλα να δημιουργούν εισόδημα που θα εισρέει στο Ταμείο. Το Ταμείο θα πρέπει να «εφευρίσκει» τρόπους να έχει μόνιμα έσοδα, όχι κατ’ ανάγκη από την πώληση ακινήτων του δημοσίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, από τα 50 δισ. ευρώ του Ταμείου το 50% θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση των τραπεζών (εκτιμάται ότι θα χρειαστούν από 10 έως 25 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής τους), ενώ το υπόλοιπο 50% θα μοιραστεί ισόποσα σε ανάπτυξη και αποπληρωμή του χρέους. Δηλαδή, ενώ με το ΤΑΙΠΕΔ τα τυχόν έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα πήγαιναν εξ’ ολοκλήρου στην αποπληρωμή του χρέους, με το Ταμείο προς αυτή την κατεύθυνση θα διατεθεί το ένα τέταρτο. Τέλος το Ταμείο θα έχει έδρα την Αθήνα και όχι το Λουξεμβούργο και θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ από την Κομισιόν θα υπάρχει μόνο εποπτεία.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ