Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα είχε ταπεινωθεί εάν είχε βγει από την Ευρωζώνη εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τονίζοντας ότι δεν δέχεται να ταπεινώνεται ένας λαός κυρίως μέσα στην Ευρώπη.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε για την Ελλάδα στη Συνάντηση Κορυφής, ήταν το πρώτο θέμα για το οποίο ερωτήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος, κατά την παραδοσιακή συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που κάθε Γάλλος πρόεδρος δίνει μετά την παρέλαση της σημερινής εθνικής εορτής της 14ης Ιουλίου.
Τα ερωτήματα των δύο δημοσιογράφων που ήταν απέναντι στον Φρανσουά Ολάντ αφορούσαν την «ταπείνωση ή μη» της Ελλάδας με τα σκληρά μέτρα που ζητούνται, την εμπιστοσύνη που ο ίδιος μπορεί να έχει στον Αλέξη Τσίπρα για την υλοποίηση του προγράμματος, καθώς και ποιος ο ρόλος της Γαλλίας σε σχέση με την Γερμανία, για την επίτευξη της συμφωνίας.
«Η Γαλλία, με το ρόλο που έπαιξε, συνέβαλε ώστε να βγει νικήτρια η Ευρώπη» είπε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «συνέβαλε στο να αποκτήσει η Ελλάδα την απαραίτητη συμπαράσταση ώστε να παραμείνει στο ευρώ, αλλά και στο να φανεί η πλήρης χρησιμότητα της Γαλλίας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Μια χρησιμότητα που οδηγεί σε μια πιο υψηλή ιδέα (για την Ευρώπη), με στόχο την οικοδόμηση ενός πολιτικού χώρου».
«Θέλησή μου ήταν, πρόσθεσε, να μπορέσει να ορθοποδήσει η Ελλάδα, ώστε τα κεφάλαια που διατίθενται σε αυτή τη φιλική χώρα, να συμβάλλουν στην ανάπτυξη αλλά και στην σταθερότητα της Ευρώπης. Τελικά αυτή η αντίληψη επικράτησε, η Ευρώπη κέρδισε, η Γαλλία βρήκε τη θέση της και έπαιξε ολοκληρωτικά το ρόλο της και η Ελλάδα δεν ταπεινώθηκε» είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι οι μεταρρυθμίσεις που ζητούνται είναι τόσο σκληρές που πολλοί το αντιλαμβάνονται ως μέσον ταπείνωσης της Ελλάδας, ο Φ. Ολάντ απάντησε :
«Η Ελλάδα θα είχε ταπεινωθεί εάν είχε βγει από την Ευρωζώνη, έχοντας εγκαταλειφθεί, απολυθεί, αφεθεί. Αυτό θα ήταν ταπείνωση. (...) Οι μεταρρυθμίσεις είναι σκληρές γιατί δεν είχαν υλοποιηθεί στο παρελθόν. Ο ελληνικός λαός υπέφερε, εγώ θέλησα να γίνουν μεταρρυθμίσεις που να φέρουν την ανάπτυξη» είπε.
Απέρριψε την κριτική και πρόσθεσε ότι «δεν δέχομαι το να ταπεινώνεται ένας λαός, κυρίως μέσα στην Ευρώπη, γιατί αυτό δεν είναι το ευρωπαϊκό όραμα. Η Ευρώπη δεν δημιουργήθηκε για να είναι ενάντια στους λαούς. Δημιουργήθηκε ώστε κάθε χώρα να νιώθει πιο δυνατή και αυτό είναι ένα ιδιαίτερο μέλημα της Γαλλίας».
Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της συμφωνίας που εξασφάλισε η Ελλάδα ο Γάλλος πρόεδρος αναρωτήθηκε: «Ξέρετε πολλές χώρες που πήραν πρόσθετη χρηματοδότηση 85 δισ. και άλλα 35 δισ. για επενδύσεις και μια αναδιάρθρωση του χρέους και ακόμα ένα βραχυπρόθεσμο δάνειο για την κάλυψη των άμεσων αναγκών. Τελικά υπήρξε μια πραγματική αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και γι' αυτό δραστηριοποιήθηκα τόσο πολύ».
Ο Φρανσουά Ολάντ αναγνώρισε στη συνέχεια ότι υπήρξαν στιγμές κρίσιμες, με την ιδέα μιας προσωρινής εξόδου.
«Ένιωσα στους εταίρους μας, εξήγησε, ή τουλάχιστον σε ορισμένους, καθώς και στην κοινή γνώμη των λαών τους, την ύπαρξη της ιδέας (...) σας απολύουμε για μερικά χρόνια και τα ξαναβλέπουμε αργότερα. Ήταν μια στιγμή δοκιμασίας για την αλήθεια. Ηταν μια στιγμή που η Γερμανία και η κα Μέρκελ έθεταν ερωτήματα και θα έπρεπε να καθησυχαστούν, να υπάρξουν εγγυήσεις ότι θα ετίθεντο προϋποθέσεις και ότι η Γερμανία θα πρέπει να δώσει το παρόν στο ραντεβού για την Ευρώπη. Τελικά η κα Μέρκελ το κατάλαβε πολύ καλά» υπογράμμισε ο Ολάντ.
Σε άλλο ερώτημα, τι τον κάνει σήμερα να εμπιστεύεται τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Φρανσουά Ολάντ εξήγησε ότι «αυτή τη φορά οι Έλληνες υπέβαλαν οι ίδιοι τις προτάσεις για μεταρρυθμίσεις για τις οποίες ο Αλ.Τσίπρας είχε εξασφαλίσει την ψήφο (της Βουλής) πριν έλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα επανέλθει στη Βουλή σήμερα και αύριο και θα εθνικά μας κοινοβούλια επίσης θα εγκρίνουν ώστε να δοθεί η απαραίτητη υποστήριξη στην Ελλάδα».
Αναφορικά με τον αγώνα που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας για την τελική εξασφάλιση της συμφωνίας πρόσθεσε: «Ήταν θαρραλέος ο Αλέξης Τσίπρας, όταν στις 6,00 το πρωί έσωσε τη μάχη ώστε το Ταμείο που θα δημιουργηθεί για την εγγύηση των πιστωτών να είναι στην Ελλάδα (και όχι στο Λουξεμβούργο) γι αυτό και τον υποστήριξα».
«Τελικά έδωσε τη συμφωνία του, διακινδυνεύοντας να χάσει μέρος των υποστηρικτών του. Διότι τελικά εκείνο που χαρακτηρίζει έναν ηγέτη, ο οποίος σαφώς έχει εκλεγεί με ένα άλφα πρόγραμμα, όταν φθάσει μια στιγμή όπου ξεπερνιέται ο ίδιος, βάζει πάνω απ' όλα την πατρίδα (και όχι το πρόγραμμα) και αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι μας» κατέληξε ο Φρανσουά Ολάντ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι είπε για την Ζώη Κωνσταντοπούλου
Tι αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου
Ένας πολύπλοκος γραφειοκρατικός μηχανισμός που κοστίζει ακριβά στους φορολογούμενους χωρίς ορατά αποτελέσματα μετά από δέκα χρόνια
Tι είπε για τις διεθνείς εξελίξεις
Σημείωσε παράλληλα ότι δεν θα μείνει ανεξάρτητη βουλευτής
Tι είπε για τα ελληνοτουρκικά
Με αφορμή τις επικείμενες παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα
Ποιες «εκπτώσεις» θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα για να πετύχει μια συμφωνία με την Τουρκία;
Θα περιλαμβάνουν «διαφορετική εκπαίδευση, ενδυμασία και νέες διαδικασίες».
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
«Η κυβέρνηση βάζει κανόνες στους μικρούς, αλλά τρέμει απέναντι στους μεγάλους»
Η Υπουργός Οικογένειας παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό
Πρόκειται για τη μασκότ της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Κατά των Πλειστηριασμών
Είχε παρανόμως μεταβιβαστεί η άδεια σε τρίτο πρόσωπο
Η συναισθηματικά φορτισμένη αναφορά του πρωθυπουργού από την Κρήτη
Προς «πάγωμα» μέχρι νεωτέρας οι αποφάσεις ασύλου για Σύρους
Τα στοιχεία των παραβατών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ για δύο χρόνια
H Koυμουνδούρου μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει θέση
Η ομιλία της λίγο μετά τον πρώην πρωθυπουργό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.