Πολιτικη & Οικονομια

Ας πάρουμε απόσταση από το μίσος και το φανατισμό

Guy Verxofstand: μια ψύχραιμη ματιά

34585-78037.jpg
Δήμητρα Γκρους
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
101691-202616.jpg

Μέσα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που διανύουμε, σε συνθήκες πόλωσης, με το φανατισμό να είναι εγκατεστημένος και να έχει χωρίσει την ελληνική κοινωνία στη μέση, καλούμαστε να πάμε να ψηφίσουμε στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Η χώρα είναι υπό κατάρρευση, εγκλωβισμένη σε ένα αδιέξοδο που μπορεί να οδηγήσει σε απόλυτη συντριβή, το αύριο είναι αβέβαιο και σκοτεινό και η κοινωνία έχει μετατραπεί σε αρένα όπου ο ένας είναι έτοιμος να κατασπαράξει τον άλλο. Η παραμονή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει άμεσα και μαζί της κινδυνεύει και η ίδια υπόσταση της ΕΕ σαν μία αδιαμφισβήτη και μη μετακλητή ένωση κρατών. Σε αυτές τις δραματικές στιγμές και όσο καθόμαστε όλοι μαζί πάνω σε μία ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί από στιγμή σε στιγμή, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να συγκρατήσουμε το θυμό μας, να πάρουμε μια απόσταση από το μίσος και το φανατισμό, να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να σκεφτούμε.

Έχουμε ανάγκη από ψύχραιμες φωνές, στο πεδίο της κοινωνίας και της πολιτικής, αλλά και των διαπραγματεύσεων, εκατέρωθεν.

Οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν δίκιο να νιώθουν απογοητευμένοι και θυμωμένοι γιατί σήκωσαν δυσανάλογα βάρη όλα αυτά τα χρόνια χωρίς να οδηγηθούν πουθενά. Και γιατί κανείς δεν τους σκέφτηκε. Δεν τους σκέφτηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν τους σκέφτηκε η τωρινή τους κυβέρνηση, ούτε τα ισχυρά κέντρα στην Ευρώπη. Ήταν παράπλευρη απώλεια σε παιχνίδια εντυπώσεων, προσωπικών στρατηγικών και συσχετισμών εξουσίας. Τώρα όλοι εμείς, ο λαός, μαινόμενοι, στρεφόμαστε εναντίον του ίδιου μας του εαυτού.

Ο Γκι Φερχόφστατ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου που ηγείται της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, της τρίτης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου, είναι αφοσιωμένος ευρωπαϊστής με θέσεις υπέρ της ομοσπονδιοποίησης της Ευρώπης και φίλος της Ελλάδας. Το παρακάτω κείμενό του δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 3 Ιουλίου στην εφημερίδα The Gurdian και είναι χρήσιμο για να μας βοηθήσει να αναλογιστούμε ποιους βαραίνουν οι ευθύνες αυτής της κρίσης, ποιες θα είναι οι συνέπειες αν αποτύχουμε και ποια θα μπορούσε να ήταν μια λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει.


 Οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να τελειώσουν αυτή την απερίσκεπτη αντιπαράθεση με την Ελλάδα

Του Guy Verhofstadt

Η πιθανότητα μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ποτέ δεν ήταν τόσο μεγάλη. Δεν θα έπρεπε να έχουμε ψευδαισθήσεις – κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφή για τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας, για το ελληνικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είτε μας αρέσει ή είτε όχι, είμαστε μαζί σε αυτό. Αν συνεχίσουμε να ακολουθούμε την ίδια τροχιά, όλοι πρόκειται να χάσουμε από αυτό που τώρα φαντάζει ως μία απερίσκεπτη, αυτοκαταστροφική αντιπαράθεση. Η ελληνική οικονομία είναι στα πρόθυρα ολοκληρωτικής κατάρρευσης. Αλλά κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καταστροφικό μόνο για τους ανθρώπους στην Ελλάδα, εγγυάται και το ότι οι πιστωτές δεν θα πάρουν ποτέ πίσω τα χρήματα τους. Πρέπει να θυμηθούμε ότι η Γερμανία έχει δανείσει κοντά 80 δισεκατομμύρια. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό ποσό, σχεδόν το ένα τέταρτο του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2016. Ωστόσο η θλιβερή ειρωνεία είναι πως όσο περισσότερο συνεχίζεται το τρέχον αδιέξοδο, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πίεση που θα αντιμετωπίζει η Άνγκελα Μέρκελ στο ίδιο της το κόμμα ώστε να απορρίψει οποιαδήποτε λύση θα είναι αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση.

Ωστόσο το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα ευρώ. Ολόκληρος ο κόσμος θα θεωρήσει ένα Grexit καταστροφικό πλήγμα για τη νομισματική ένωση και το ευρωπαϊκό project. Η αποσταθεροποίηση που θα προκληθεί θα είναι καλοδεχούμενη μόνο από την Κίνα, τη Ρωσία και όλους όσοι απειλούνται από μία δυνατή, ενωμένη ΕΕ. Αν πρόκειται να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη χρειάζεται να διασφαλίσουμε την πολύ σημαντική αποκλιμάκωση της έντασης σε επίπεδο ρητορείας και απειλών και από τις δύο πλευρές. Είναι η ώρα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρωζώνης να σκεφτούν λογικά και να αποτρέψουν την κλιμάκωση της κρίσης ώστε να μην πέσουμε στον γκρεμό.

Το παιχνίδι του Σύριζα έχει φτάσει στο τέλος του. Κανείς δεν πιστεύει οτιδήποτε λέει πια ο Αλέξης Τσίπρας και για αυτό η επικράτηση του ΝΑΙ την Κυριακή είναι καθοριστικής σημασίας. Αλλά είναι εξίσου σαφές ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης έχουν κάνει λάθη με την Ελλάδα. Η άρνησή τους να το αναγνωρίσουν αποτελεί επίσης εμπόδιο στην επίτευξη μακροπρόθεσμης λύσης.

Πολύ συχνά, οι αποτυχημένες διαπραγματεύσεις ήταν επικεντρωμένες στην αύξηση των φόρων και τη μείωση των συντάξεων, βάζοντας ένα δυσβάσταχτο φορτίο στον ελληνικό λαό ενώ δεν υπήρχε καμία συνέπεια για τη μη βιώσιμη ελληνική γραφειοκρατία.

Για να αποφύγουμε την καταστροφή πρέπει οι ηγέτες της Ευρωζώνης να αλλάξουν δραστικά τη στρατηγική τους. Οποιοδήποτε κι αν είναι το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος, θα πρέπει να παραχωρηθεί μια περίοδος ώστε να καταλαγιάσουν τα πνεύματα. Θα μπορούσε να υπάρξει μια περίοδος τριών μηνών κατά την οποία η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα αναπτύξουν ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα συνδυάζεται με ένα αναπτυξιακό πακέτο ώστε να επιτευχθεί επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να σερνόμαστε από κρίση σε κρίση, από διάσωση σε διάσωση. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο μια τέτοιας διευθέτησης. Δεν προκάλεσαν αυτοί την κρίση και παραμένουν θύματα διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων που προστάτευσαν εις βάρος του λαού κατεστημένα συμφέροντα και το ελληνικό πελατειακό σύστημα.

Η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να επιστρέψει στην Ελλάδα μόνο αν δεχτούν οι Έλληνες πολιτικοί και οι παράγοντες της οικονομίας να εφαρμόσουν ριζικές μακρόπνοες μεταρρυθμίσεις. Ας χρησιμοποιήσουμε αυτή την κρίση για να φέρουμε πραγματική, βιώσιμη αλλαγή. Ας καταλήξουμε σε μια συμφωνία τους επόμενους τρεις μήνες στο πλαίσιο της οποίας το ελληνικό κράτος, η κυβέρνηση και η διοίκησή του θα αποπληρώνουν τα χρέη αντί να επιβάλλουν σε σκληρά εργαζόμενους πολίτες να πληρώνουν το λογαριασμό.

Ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων πρέπει φυσικά να συμβαδίζει την εξεύρευση βιώσιμης λύσης για τα μη βιώσιμα χρέη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιλύσει κρίσεις σημαντικότερες από την ελληνική. Από τα ερείπια δύο παγκοσμίων πολέμων έχουμε δημιουργήσει μία ενιαία αγορά με ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων Έχουμε διατηρήσει την ειρήνη μέσα στην Ένωση για πάνω από 50 χρόνια. Ας ζητήσουμε τώρα από όλες τις πλευρές που εμπλέκονται σε αυτή την κρίση να κάνουν ένα βήμα πίσω, να καταπιούν την υπερηφάνειά τους. Ας εκμεταλλευτούν μια περίοδο κατευνασμού των πνευμάτων ώστε να μην πέσουμε από τον γκρεμό.

http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/jul/03/europe-leaders-standoff-greece-euros-greek-debt

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ