Πολιτικη & Οικονομια

Στ. Θεοδωράκης: Το ΝΑΙ δεν σημαίνει επιστροφή στο παλιό πολιτικό σύστημα

«Δεν μπορούμε να ρίξουμε άλλη μια ζαριά τη Δευτέρα» (video)

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
101656-202538.JPG

«Ο κόσμος έχει φάει ένα χαστούκι και δεν μπορεί να συνέλθει. Η κυβέρνηση του έλεγε ότι δεν θα κλείσουν οι τράπεζες και αυτές έκλεισαν. Πέντε μήνες παίζουμε το μέλλον της χώρας στα ζάρια. Δεν μπορούμε να ρίξουμε άλλη μια ζαριά τη Δευτέρα» υποστήριξε στην τελευταία του συνέντευξη πριν το δημοψήφισμα στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τη Μαρία Χούκλη, ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Πρέπει με ηρεμία να σκεφτούμε το κοντινό μας μέλλον. Πρέπει το “Ναι” να είναι ηχηρό ώστε να βγούμε και να πούμε στους Ευρωπαίους: “εμείς το κάναμε το καθήκον μας, εμείς δεν φεύγουμε από την Ευρώπη, εμείς είμαστε εδώ”, δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Αν πούμε “όχι” θα είμαστε έρμαια των συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης που ψάχνουν αφορμή για να πουν ότι οι Έλληνες είναι βαρίδι για την Ευρωπαϊκή Ένωση» προειδοποίησε.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Σταύρου Θεοδωράκη

-Παρακολουθώ προσεκτικά τον πρωθυπουργό, ο οποίος ψεύδεται. Δεν δίνει καμιά απάντηση στη μεγαλύτερη απορία του κόσμου. Πέντε μήνες μπορούσε να έχει συμφωνήσει. Είχε την πλειοψηφία. Δεν το έκανε και τώρα μας λέει ότι σε 48 ώρες θα φέρει λεφτά στην Ελλάδα. Από πού; Ποιος θα δώσει χρήματα στην Ελλάδα; Πώς θα πάει τη Δευτέρα να κάνει συμφωνία; Ο Πρωθυπουργός έχει δύο επιλογές: Ή θα πάει στην Ευρώπη και θα υπογράψει ό,τι του φέρουν ή θα πει «δεν μπορώ να κάνω τίποτα, πάμε στο επόμενο σχέδιο που είναι το κούρεμα των καταθέσεων».

-Ο πρώτος που χαιρέτησε την απόφαση του δημοψηφίσματος ήταν η Χρυσή Αυγή. Εκείνη είπε το πρώτο «μπράβο». Η απόστασή του Ποταμιού από το παλιό καθεστώς είναι πολύ μεγάλη, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι. Κι ενώ οι συνταξιούχοι ήταν στις ουρές, στέλεχος των ΕΛ.ΠΕ. αύξανε τον μισθό του στις 280.000 ευρώ. Εν τέλει βέβαια πήραν πίσω αυτή την απόφαση, αλλά αφού είχε βγει ο κόσμος στα κάγκελα.

-Εμείς λέμε Ευρώπη πάση θυσία. Άκουσα με έκπληξη τον κύριο Λαφαζάνη να λέει ότι αν κάποιος θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα αυτό θα είναι κάτι καλό. Δηλαδή να γίνουμε επαίτες; Αν θέλει να πάρει ο κ. Λαφαζάνης αυτό το ρίσκο για τα δικά του παιδιά, δεν σημαίνει ότι θα το πάρουμε κι εμείς. Το λέμε ξεκάθαρα: «ναι», το οποίο σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει επιστροφή στο παλιό πολιτικό σύστημα και θέλω αυτό να το καταλάβουν καλά όσοι σκέφτονται να ψηφίσουν «όχι».

-Ζητάμε ο λαός να πει «ναι» στο δημοψήφισμα με μεγάλο ποσοστό. Αμέσως μετά πρέπει να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία και στη συνέχεια να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με τον κ. Τσίπρα Πρωθυπουργό. Να πούμε λοιπόν «ναι» και να πούμε στην Ευρώπη πως εμείς κάναμε το καθήκον μας, κάντε κι εσείς το δικό σας. Και να γίνει επιτέλους στην Ελλάδα μια κυβέρνηση των Ελλήνων της «πρώτης εθνικής». Το είχα πει από την πρώτη στιγμή στον Αλ. Τσίπρα αλλά δεν με άκουσε. Δεν λέω να μπει η ΝΔ ή το Ποτάμι στην κυβέρνηση. Υπάρχουν οι λύσεις στην ελληνική κοινωνία με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους.

-Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα πρέπει να έχει ανθρώπους από τον ευρύτερο χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς ώστε να αντιμετωπίσουμε μαζί την κρίση. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η έλλειψη εθνικής συνεννόησης. Δυστυχώς κ. Τσίπρας δεν θέλει την εθνική συνεννόηση, όπως δεν την ήθελε και πριν από αυτόν ο κ. Σαμαράς. Το παραδέχτηκε ο κ. Τσακαλώτος ο οποίος είπε ότι «δεν θα φέρναμε τη συμφωνία γιατί θα έπεφτε η κυβέρνηση». Δείλιασαν να συγκρουστούν με το κόμμα τους. Ως Ποτάμι είχαμε ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίζαμε μια συμφωνία που θα έφερνε ο Αλ. Τσίπρας. Είναι καλύτερη τελικά η λύση που επέλεξε; Είναι καλύτερη η ντροπή που ζούμε σήμερα; Είναι καλύτερες οι ουρές στα ΑΤΜ;

-Ο κόσμος ζει σε πανικό. Ακούς τα πιο αλλόκοτα πράγματα. Διαμαρτύρεται κάποιος γι’ αυτό που ζει και παράλληλα λέει πως θα ψηφίσει «όχι». Ο κόσμος έχει φάει ένα χαστούκι και δεν μπορεί να συνέλθει. Η Κυβέρνηση του έλεγε ότι δεν θα κλείσουν οι τράπεζες και αυτές έκλεισαν. Πέντε μήνες παίζουμε το μέλλον της χώρας στα ζάρια. Δεν μπορούμε να ρίξουμε άλλη μια ζαριά τη Δευτέρα. Πρέπει με ηρεμία να σκεφτούμε το κοντινό μας μέλλον. Πρέπει το «Ναι» να είναι ηχηρό ώστε να βγούμε και να πούμε στους Ευρωπαίους «εμείς το κάναμε το καθήκον μας, εμείς δεν φεύγουμε από την Ευρώπη, εμείς είμαστε εδώ». Αν πούμε «όχι» θα είμαστε έρμαια των συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης που ψάχνουν αφορμή για να πουν ότι οι Έλληνες είναι βαρίδι για την Ευρωπαϊκή Ένωση

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.