- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Ευελιξία για να περάσει το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια
Τρεις διατάξεις αλλάζει η Τασία Χριστοδουλοπούλου
Διαχωρίζονται τρεις διατάξεις στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια από την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, ώστε να συμφωνήσουν οι πτέρυγες της Βουλής και να διευκολυνθεί η υπερψήφισή του.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της επί του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, το οποίο εισήχθη προς συζήτηση στην Ολομέλεια, η κ. Χριστοδουλοπούλου επιχειρηματολόγησε για την ανάγκη να δίνεται η ελληνική ιθαγένεια στα ανήλικα παιδιά (στα έξι χρόνια) των μεταναστών πρώτης γενιάς που μένουν στην Ελλάδα και γεννήθηκαν εδώ, με την οποία διαφωνούν η ΝΔ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή. «Θα διευκολύνω με νομοτεχνική διάταξη να ψηφιστούν αυτές οι διατάξεις, διαχωρίζοντας από τη διάταξη που προβλέπει την απόδοση της ιθαγένειας με τη γέννηση, ώστε να μπορούν όσοι συμφωνούν να τις ψηφίσουν και να ψηφίσουν "όχι" σε όποια διαφωνούν», δήλωσε η κ. Χριστοδουλοπούλου.
Όλες οι πτέρυγες της Βουλής, εκτός από τη Χρυσή Αυγή, συμφωνούν στις διατάξεις για την απόδοση ιθαγένειας σύμφωνα με τις οποίες, πρώτον, μπορεί να αποδοθεί ιθαγένεια μετά την εννεαετή εκπαίδευση και το λύκειο και δεύτερον, μετά το πανεπιστήμιο ή τα ΤΕΙ.
Η αρμόδια υπουργός παραμένει αμετακίνητη στη ρύθμιση για την κτήση ιθαγένειας στα ανήλικα τέκνα μεταναστών με την εγγραφή τους στο δημοτικό σχολείο, είπε προς τα κόμματα: «Εγώ θα εξακολουθήσω να σας πιέζω όσο μπορώ, να δώσουμε τη δυνατότητα σε αυτά τα μικρά παιδάκια που γεννιούνται στη χώρα μας, από πολύ νωρίς να είναι ισότιμοι Έλληνες πολίτες».
Ζήτησε από τους συναδέλφους της στη Βουλή να μη συγχέουν τους μετανάστες της πρώτης γενιάς που βρίσκονται στη χώρα μας από το 1990 μέχρι το 2000 και το νέο ρεύμα μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα μας. Όπως εξήγησε, τα χαρακτηριστικά τους είναι τελείως διαφορετικά, διότι από αυτούς κανείς δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα, ενώ οι μετανάστες της πρώτης γενιάς δείχνουν εξαιρετική επιμονή, παρά τις τόσες αντιξοότητες και τα δεινά που έχουν υποστεί να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. «Εμείς, δηλαδή, τι λέμε σε αυτούς τους μετανάστες που παρόλα τα εμπόδια επιμένουν να μένουν στην Ελλάδα και εκφράζουν τη βούλησή τους τα παιδιά τους να γίνουν Έλληνες; Είναι τα παιδιά των μεταναστών μετανάστες; Δεν είναι μετανάστες. Η μόνη πατρίδα για αυτά είναι η Ελλάδα. Εδώ που έζησαν και γνώρισαν τον κόσμο. Και θα στερήσουμε σε αυτά τα παιδιά την ιθαγένεια;», αναρωτήθηκε η κ. Χριστοδουλοπούλου.
Τέλος, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι αυτό το νομοσχέδιο αποτελούσε μία μεγάλη νομική εκκρεμότητα, ήταν μία υπόσχεση σε μία μεγάλη πλειοψηφία, αφού από το 2013 δεν υπήρχε νόμος που να ρυθμίζει τα ζητήματα ιθαγένειας για τα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών. «Αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε μία διαδικασία για να υπάρχει μία μεγάλη πολιτική συναίνεση μέσα στη Βουλή. Θέλω να εξομολογηθώ ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν απηχούν την ιδεολογική άποψη του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν δεχθεί μεγάλη κριτική γιατί δεν είναι ριζοσπαστικές. Παρόλα αυτά επιμένουμε σε μία ισορροπημένη γραμμή που είναι ρεαλιστική και βιώσιμη. Ένας κράτος πρέπει να νομοθετηθεί σύμφωνα με τις ανάγκες, και οι ανάγκες των παιδιών, εν προκειμένω, μας καθοδηγούν. Για εμάς η ιθαγένεια δεν αποτελεί δώρο, προνόμιο ή έπαθλο, αποτελεί μία ανάγκη και μία υποχρέωση του κράτους σε παιδιά που έχουν μεγαλώσει εδώ, που έχουν γεννηθεί εδώ. Το νομοσχέδιο για την απόδοση της ιθαγένειας δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς, αλλά την ίδια τη Δημοκρατία» κατέληξε η κ. Χριστοδουλοπούλου.
ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δείτε αναλυτικά ποιοι φορείς προχωρούν σε πληρωμές μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου
Αύριο η αντιπαράθεση πρωθυπουργού και πολιτικών αρχηγών
Tι είπε για την Ζώη Κωνσταντοπούλου
Tι αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου
Ένας πολύπλοκος γραφειοκρατικός μηχανισμός που κοστίζει ακριβά στους φορολογούμενους χωρίς ορατά αποτελέσματα μετά από δέκα χρόνια
Tι είπε για τις διεθνείς εξελίξεις
Σημείωσε παράλληλα ότι δεν θα μείνει ανεξάρτητη βουλευτής
Tι είπε για τα ελληνοτουρκικά
Με αφορμή τις επικείμενες παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα
Ποιες «εκπτώσεις» θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα για να πετύχει μια συμφωνία με την Τουρκία;
Θα περιλαμβάνουν «διαφορετική εκπαίδευση, ενδυμασία και νέες διαδικασίες».
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
«Η κυβέρνηση βάζει κανόνες στους μικρούς, αλλά τρέμει απέναντι στους μεγάλους»
Η Υπουργός Οικογένειας παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό
Πρόκειται για τη μασκότ της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Κατά των Πλειστηριασμών
Είχε παρανόμως μεταβιβαστεί η άδεια σε τρίτο πρόσωπο
Η συναισθηματικά φορτισμένη αναφορά του πρωθυπουργού από την Κρήτη
Προς «πάγωμα» μέχρι νεωτέρας οι αποφάσεις ασύλου για Σύρους
Τα στοιχεία των παραβατών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ για δύο χρόνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.