Κοινωνια

Οι αγρότες λένε «όχι» σε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα

Θα καταθέσουν εγγράφως τα αιτήματά τους

Athens Voice News
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αγρότες στο Συντονιστικό
Οι αγρότες λένε «όχι» σε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα © EUROKINISSI

Οι αγρότες λένε «όχι» σε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα - Θα καταθέσουν εγγράφως τα αιτήματά τους

Σε περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν οι αγρότες, οι οποίοι παραμένουν στα μπλόκα και εντείνουν τη στάση πίεσης προς την κυβέρνηση.

Στη σημερινή Πανελλαδική Σύσκεψη στην Νίκαια της Λάρισας αποφασίστηκε από τους αγρότες να αποστείλλουν συγκροτημένα τα αιτήματά τους στον πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση για συνάντηση που τους απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης για την Δευτέρα.

Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, οι αγρότες θεωρούν ότι χωρίς συγκεκριμένες λύσεις και απτές απαντήσεις στα αιτήματά τους που θα αποσταλλούν γραπτώς, ο διάλογος δεν μπορεί να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο.

Για τον λόγο αυτό επιλέγουν να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τις κινητοποιήσεις τους, παραμένοντας στα μπλόκα σε όλη τη χώρα.

Στο μπλόκο της Νίκαιας, αλλά και στα υπόλοιπα μεγάλα μπλόκα, η παρουσία των αγροτών παραμένει μαζική, με δεκάδες τρακτέρ παρατεταγμένα και καθημερινές συνελεύσεις για τον συντονισμό των επόμενων κινήσεων. Οι αγρότες επαναλαμβάνουν ότι τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα έχουν λάβει χαρακτήρα επιβίωσης.

Το πλαίσιο των αιτημάτων των αγροτών, αφορά μεταξύ άλλων, την δραστική μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία και ουσιαστική μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, την άμεση καταβολή όλων των απλήρωτων ενισχύσεων και επιδοτήσεων, καθώς και πλήρεις και δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για ζημιές σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο, με αλλαγή του κανονισμού ώστε να καλύπτεται στο 100% η παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους.

Παράλληλα, διεκδικούν κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα, καθώς και ουσιαστική προστασία των μικρομεσαίων παραγωγών από τις επιπτώσεις της ΚΑΠ και των αυξημένων φορολογικών και ενεργειακών επιβαρύνσεων.

Η πρόσκληση Μητσοτάκη

«Εγώ τη Δευτέρα το απόγευμα, στις 17.00, θα περιμένω στο γραφείο μου όποια αντιπροσωπεία οριστεί για να συζητήσουμε, όπως το έχουμε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

«Δίνουμε φέτος περισσότερα λεφτά από όσα δίναμε πέρυσι, παρά την αναστάτωση που έφερε η αναγκαία μεταρρύθμιση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η υπαγωγή του στην ΑΑΔΕ και η εμπλοκή των ευρωπαϊκών μηχανισμών», συμπλήρωσε ο ίδιος, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα των καθυστερήσεων, αλλά υπογραμμίζοντας ότι οι συνολικές πληρωμές είναι υψηλότερες.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαμηνύει ότι είναι ανοιχτή σε διάλογο, αλλά με συγκεκριμένη εκπροσώπηση από την πλευρά των αγροτών, όπως και αιτήματα, και όχι με μεμονωμένα μπλόκα ή περιοχές.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χανιά: Δεμένη, φιμωμένη και με δύο μαχαιριές στο στήθος βρέθηκε η σορός της 45χρονης Σταυρούλας
Σταυρούλα Λεβεντάκη: Η συγγνώμη της συντρόφου του 43χρονου - «Ατυχείς οι δηλώσεις μου, ήταν πάνω στο σοκ που βίωνα»

«Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από την οικογένεια της θανούσας και τους οικείους της για την πρόσθετη ψυχική δοκιμασία που ενδέχεται να προκάλεσαν οι δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν»

Η απίστευτη ιστορία της Φωτεινής Λεομπίλλα: Μία κατάβαση στην κόλαση και μετά η ανάσταση
Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών - Η ιστορία της Φωτεινής Λεομπίλλα: Μία κατάβαση στην κόλαση και μετά η ανάσταση

Έζησε 18 χρόνια στην εξάρτηση, έχασε τον σύζυγό της από υπερβολική δόση, πέρασε 11 μήνες στη φυλακή και τελικά κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της απεξάρτησης

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY