- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ρεκόρ τετραετίας για τη μεσογειακή φώκια: 21 γεννήσεις στις Βόρειες Σποράδες
Αύξηση γεννήσεων και νέες περιοχές αναπαραγωγής δείχνουν ανάκαμψη του σπάνιου θαλάσσιου θηλαστικού
Εντυπωσιακή αύξηση γεννήσεων φώκιας στην Ελλάδα καταγράφει η Mom μετά από δεκαετίες προστασίας
Η μεσογειακή φώκια (Monachus monachus), ένα από τα σπανιότερα θαλάσσια θηλαστικά παγκοσμίως, φαίνεται να βρίσκει στην Ελλάδα το σημαντικότερο καταφύγιό της. Σύμφωνα με τη ΜΟm, τα στοιχεία της αναπαραγωγικής περιόδου 2025 δείχνουν σαφή ανάκαμψη των πληθυσμών.
Στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων καταγράφηκαν 21 γεννήσεις — ο υψηλότερος αριθμός των τελευταίων 40 ετών. Η οργάνωση, που παρακολουθεί συστηματικά το είδος της φώκιας εδώ και 37 χρόνια, κάνει λόγο για «αναπάντεχα ευχάριστες εκπλήξεις».
Περισσότερες γεννήσεις και αλλαγή συμπεριφοράς της φώκιας
Η αύξηση δεν αφορά μόνο τον αριθμό των νεογέννητων. Οι επιστήμονες παρατηρούν ότι οι φώκιες χρησιμοποιούν όλο και συχνότερα ανοιχτές παραλίες για αναπαραγωγή, αντί για απομονωμένες θαλάσσιες σπηλιές — ένδειξη μειωμένης πίεσης από τον άνθρωπο.
«Εντυπωσιαζόμαστε συνεχώς με τα δεδομένα κάθε νέας χρονιάς», σημειώνει η Mom, τονίζοντας ότι η τάση αυτή επιβεβαιώνει την ανάκαμψη του είδους στην Ελλάδα, σε αντίθεση με αλλού.
Νέες περιοχές αναπαραγωγής
Παράλληλα, καταγράφηκαν νεογέννητα και σε νέες περιοχές εκτός των παραδοσιακών βιότοπων. Το γεγονός αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για τη μακροχρόνια επιβίωση της μεσογειακής φώκιας, καθώς αυξάνει τη γεωγραφική διασπορά του πληθυσμού.
Σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει περίπου 600 άτομα, γεγονός που καθιστά κρίσιμη τη διατήρηση των ελληνικών πληθυσμών.
Η Mom υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει την παρακολούθηση και προστασία του είδους, κάνοντας λόγο για μια από τις πιο ελπιδοφόρες εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών για τη βιοποικιλότητα των ελληνικών θαλασσών.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τηλεφωνική απάτη έπεισε 59χρονο να αφήσει χρυσό και χρήματα έξω από το σπίτι του
Η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων είναι η 30η Ιουνίου 2026
Δρούσε σε Αττική, Καλαμάτα, Χανιά, Ηράκλειο και Πύργο Ηλείας
Τα ζώα εντόπισε διερχόμενος πολίτης
Το πλοίο μετέφερε 459 επιβάτες
Κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν σοβαρές ζημιές από οργανωμένες κλοπές σε στάνες της περιοχής
Οι πρώτες εκτιμήσεις για τον καιρό
Γίνονται προσπάθειες απεμπλοκής
Για δύο ημέρες η ατμόσφαιρα στο νησί ήταν αποπνικτική
Σε ισχύ το εορταστικό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα
Ένας τόπος που συνδέθηκε με τραγικές μνήμες της Κατοχής και της εξόντωσης Ελλήνων Εβραίων
«Πεισμώνουν τον αγώνα μας ακόμα περισσότερο»
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Η 30χρονη σεφ έχει πελάτες όλους τους ανθρώπους του κοινοβουλίου
«Με την κυρία Καρυστιανού δεν έχω επαφή, δεν μιλάμε καν»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.