Πώς θα είναι ο καιρός την Πρωτοχρονιά - Η πρόγνωση Κολυδά
Τα δύο σενάρια που αναφέρει ο μετεωρολόγος
Πώς θα είναι ο καιρός την Πρωτοχρονιά - Η πρόγνωση Κολυδά
Βρισκόμαστε μερικά 24ωρα πριν την Πρωτοχρονιά και το ερώτημα που απασχολεί όλους είναι με τι καιρό θα υποδεχτούμε το 2026.
Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά τα σενάρια για τον καιρό των επόμενων ημερών είναι δύο με τον μετεωρολόγο μάλιστα να αναλύει τα δεδομένα τριών βασικών προγνωστικών μοντέλων για τον καιρό της Πρωτοχρονιάς.
Πρόκειται για τα προγνωστικά μοντέλα ECMWF, ICON και GFS. Δύο από αυτά συμφωνούν πως έρχεται μεν κρύο, αλλά ήπιας μορφής, χωρίς ακραία φαινόμενα. Από την άλλη το GFS επιμένει και προβλέπει πιο εκτεταμένες χιονοπτώσεις, ακόμα και σε χαμηλότερα υψόμετρα.
Αναλυτικά η ανάρτηση Κολυδά για τον καιρό της Πρωτοχρονιάς
«Κρίσεις και συγκρίσεις
Το ECMWF και το ICON συγκλίνουν σε ένα πιο ήπιο και «μαζεμένο» σενάριο για την αλλαγή του χρόνου. Και τα δύο μοντέλα κρατούν τον κύριο όγκο της ψυχρής αέριας μάζας ανατολικότερα, με τις χαμηλές πιέσεις να παραμένουν κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο και τη χώρα μας σε οριακή επιρροή. Σε αυτή τη λύση, τα φαινόμενα είναι περιορισμένα, εντοπίζονται κυρίως στο ανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ οι θερμοκρασίες είναι χειμωνιάτικες αλλά χωρίς έντονη ψυχρή εισβολή ή εκτεταμένα χιόνια στα πεδινά.
Αντίθετα, το GFS επιμένει σε ένα πιο «βαρύ» σενάριο, με βαθύτερη κάθοδο ψυχρών μαζών προς τα Βαλκάνια και την Ελλάδα. Σε αυτή την εκδοχή, το πεδίο ευνοεί πιο εκτεταμένες χιονοπτώσεις, χαμηλότερες θερμοκρασίες στα 850 hPa και μεγαλύτερη διάρκεια ψυχρού καιρού, ειδικά για τα βόρεια και ανατολικά τμήματα της χώρας. Είναι ένα σενάριο πιο επιθετικό, αλλά και πιο απομονωμένο σε σχέση με τα άλλα δύο μοντέλα.
Συνεπώς, αυτή τη στιγμή η ζυγαριά γέρνει προς τη λύση ECMWF–ICON, που δείχνει πιο συνεπή και λιγότερο ακραία εξέλιξη. Το GFS δεν μπορεί να αγνοηθεί, αλλά φαίνεται να αποτελεί το «ψυχρό άκρο» του φάσματος, κάτι που αυξάνει την αβεβαιότητα αλλά δεν το καθιστά το επικρατέστερο σενάριο. Όπως συχνά συμβαίνει σε αλλαγές χρονιάς, μικρές μετατοπίσεις στα ανώτερα γεωδυναμικά πεδία θα κρίνουν αν θα επικρατήσει ένας απλώς χειμωνιάτικος καιρός ή αν θα δούμε τελικά μια πιο δυναμική, χειμωνιάτικη παρένθεση.
Χρειαζόμαστε ακόμα 2-3 μέρες για να δούμε μια καλύτερη επιχειρησιακή εκτίμηση για την Πρωτοχρονιά. Χρόνια Πολλά».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνελήφθη ένας αλλοδαπός διακινητής
Μετά την Πρωτοχρονιά η πανελλαδική σύσκεψη
Τα δύο σενάρια που αναφέρει ο μετεωρολόγος
Μετά την Πρωτοχρονιά η πανελλαδική σύσκεψη
Με στόχο να αποδειχθεί τι φορτώθηκε στα βαγόνια πριν τη σύγκρουση
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε o Δήμος
Αναλυτικά οι ημερομηνίες
Αναλυτικά οι προϋποθέσεις για την έκδοση νέας ταυτότητας
Αναλυτική πρόγνωση από την EMY
Δηλώνουν αποφασισμένοι για κλιμάκωση του αγώνα τους
Κλείνουν ξανά την 1η Ιανουαρίου
Ένας από αυτούς ήξερε καλά τη διαδρομή
«Πόσα “πρέπει”, πρέπει να σηκώσουμε ακόμα;»
Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
Ο ένας από τους δύο ορειβάτες είχε καρδιακό πρόβλημα
Διακομίστηκε στο ΚΑΤ
Ηλικίας 30 έως 35 ετών οι τρεις φίλοι
Έργα του κοσμούν μεγάλα μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού
Τι θα γίνει με όσους έχουν αγοράσει εισιτήρια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.