Ιός Δυτικού Νείλου: Νέο κρούσμα στην Ηλεία – Στη ΜΕΘ 50χρονος με εγκεφαλίτιδα
Τα συμπτώματα και πώς μεταδίδεται
Ιός Δυτικού Νείλου: Νέο κρούσμα στην Ηλεία – Στη ΜΕΘ 50χρονος με εγκεφαλίτιδα
Σοβαρή ανησυχία έχει προκαλέσει στην Ηλεία η επιβεβαίωση ενός ακόμη κρούσματος του ιού του Δυτικού Νείλου, του τέταρτου από τις αρχές του καλοκαιριού στην περιοχή.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του patrisnews.com, πρόκειται για έναν άνδρα περίπου 50 ετών από τα Μακρίσια, ο οποίος νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, έχοντας εκδηλώσει σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές και εγκεφαλίτιδα. Οι υγειονομικές αρχές παρακολουθούν με αυξημένη προσοχή την πορεία της υγείας του, ενώ η νέα αυτή περίπτωση έρχεται να ενισχύσει τις ανησυχίες για περαιτέρω εξάπλωση του ιού στην περιοχή.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών, με βασικό φορέα το κοινό είδος Culex pipiens. Αν και πολλοί φορείς παραμένουν ασυμπτωματικοί, σε μερίδα των προσβληθέντων ενδέχεται να προκληθούν σοβαρές επιπλοκές, ιδιαίτερα στο νευρικό σύστημα. Τα πρώτα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο και μυϊκή αδυναμία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται κόπωση, πόνους στις αρθρώσεις, εξανθήματα, διόγκωση λεμφαδένων και δυσφορία στα μάτια. Η εμφάνιση των συμπτωμάτων μπορεί να γίνει από 2 έως 14 ημέρες μετά το τσίμπημα, ενώ σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό το διάστημα αυτό ενδέχεται να φτάσει και τις 21 ημέρες.
Το χαρακτηριστικό εξάνθημα του ιού εμφανίζεται λίγες ημέρες μετά την έναρξη του πυρετού και έχει μορφή κηλιδο-βλατιδώδη, χωρίς φαγούρα, επεκτεινόμενο στο στήθος, την πλάτη ή τα άκρα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, όπως αυτή του 50χρονου από τα Μακρίσια, ο ιός μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλίτιδα ή ακόμη και μηνιγγίτιδα, απαιτώντας νοσηλεία σε ΜΕΘ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι πρώτες πληροφορίες
Μια μεγάλη συζήτηση για τη γλώσσα, την τέχνη, την εξουσία και την πολιτική επιστήμη στην Ελλάδα
Αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται
Πού βρίσκονται σήμερα οι μετροπόντικες
Αναλυτική πρόγνωση από Meteo και ΕΜΥ
Είναι η ημέρα που ξεκινά και επίσημα ο χειμώνας
Δείτε εικόνες από το Μέγαρο Μουσικής
Γιατί τραβούν χειρόφρενο οι εργαζόμενοι
Τι αλλάζει και γιατί πρόκειται για ένα τεχνικά σύνθετο θέμα
Θα καθοριστεί η επόμενη φάση των κινητοποιήσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.