Ελλαδα

Δήμος Κηφισιάς: Φρένο στην παράνομη στάθμευση σε διαβάσεις και ράμπες ΑμεΑ

Έξυπνοι αισθητήρες έρχονται να αλλάξουν την καθημερινότητα των ΑμεΑ

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Δήμος Κηφισιάς εξασφαλίζει προσβασιμότητα στα ΑμεΑ

Στον Δήμο Κηφισιάς κάνουμε πράξη την προσβασιμότητα για όλους, εξηγεί στην Athens Voice o δήμαρχος Βασίλης Ξυπολητάς - Όσα ανακοινώνει για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ

Φρένο στην παράνομη στάθμευση των οχημάτων σε διαβάσεις και ράμπες ΑμεΑ, μέσω της εγκατάστασης «έξυπνων» αισθητήρων βάζει ο Δήμος Κηφισιάς αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας.

Κάθε αισθητήρας, όπως επισημαίνεται από τον Δήμο, εμφανίζεται σε ηλεκτρονικό χάρτη του Κεντρικού Συστήματος Διαχείρισης Παραβάσεων της Δημοτικής Αστυνομίας. Μέσω της πλατφόρμας επίβλεψης λαμβάνονται δεδομένα τα οποία ενημερώνουν για την κατάσταση των αισθητήρων και ουσιαστικά για την κατάληψη της διάβασης ή ράμπας από κάποιο όχημα εμποδίζοντας τη διέλευση των ΑμεΑ. Έτσι στη συνέχεια το κέντρο επιχειρήσεων της Δημοτικής Αστυνομίας ειδοποιείται  σε πραγματικό χρόνο για τις παραβάσεις και μέσω φορητών συσκευών, ενημερώνονται οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι και θα παρεμβαίνουν άμεσα.

Ο Δήμος Κηφισιάς εξασφαλίζει προσβασιμότητα στα ΑμεΑ


Mιλώντας στην ATHENS VOICE  για την δράση που προωθεί ο Δήμος προκειμένου να μπει φρένο στην παράνομη στάθμευση σε ράμπες και διαβάσεις AμεA, μέσω της αξιοποίησης των δυνατοτήτων της τεχνολογίας, o Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Βασίλης Ξυπολυτάς υπογραμμίζει:

«Ο τρόπος που μια οργανωμένη κοινωνία αντιμετωπίζει τα άτομα με αναπηρία και προβλήματα κινητικότητας αποτελεί ένδειξη πολιτισμού και σεβασμού. Από την πρώτη μέρα των καθηκόντων μας ως δημοτική Αρχή έχουμε ψηλά στην «ατζέντα» μας την κοινωνική συμπερίληψη. Με ιδιαίτερη ευαισθησία στα κοινωνικά θέματα, ως νέα διοίκηση είμαστε στο πλευρό των συμπολιτών μας που χρειάζονται έμπρακτα υποστήριξη, καθώς συχνά βρίσκονται  αντιμέτωπα με διακρίσεις και αποκλεισμούς. Για μας η ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, είναι κάτι περισσότερο από θεμελιώδες δικαίωμα όλων!

Έχοντας ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας, οι δημοτικές υπηρεσίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της «μάχης» για την αναβάθμιση της καθημερινότητας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας. Θέσαμε εξαρχής ως μία από τις προτεραιότητές μας, την πρόσβαση για όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως, στους δημόσιους χώρους των 3 Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου μας (Κηφισιά, Νέα Ερυθραία Εκάλη) και αυτό έχουμε ξεκινήσει να υλοποιούμε. Αντιμετωπίζουμε με αυστηρότητα, το πρόβλημα της παράνομης και αντικοινωνικής στάθμευσης, αξιοποιούμε τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία και παράλληλα επιχειρούμε να βάλουμε οριστικά τέλος στην παράνομη στάθμευση σε διαβάσεις και ράμπες ΑμεΑ, τοποθετώντας «έξυπνους», ασύρματους αισθητήρες».

Ο Δήμος Κηφισιάς εξασφαλίζει προσβασιμότητα στα ΑμεΑ

Πόσοι όμως ειδικοί αισθητήρες έχουν τοποθετηθεί μέχρι στιγμής στην περιοχή; Ο κ. Ξυπολητάς τονίζει: «Μέχρι σήμερα, έχουν τοποθετηθεί συνολικά 56 «έξυπνοι» αισθητήρες σε σημεία (κεντρικά και λιγότερο κεντρικά) της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και στην οδό Χαριλάου Τρικούπη. Κάθε αισθητήρας, με λειτουργική διάρκεια 10 ετών, τοποθετείται κάτω από το οδόστρωμα, ώστε να μην είναι εύκολα ορατός και συλλέγει πληροφορίες με εξαιρετική αξιοπιστία για την παράνομη κατάληψη θέσεων. Οι αισθητήρες εμφανίζονται σε ηλεκτρονικό χάρτη του Κεντρικού Συστήματος Διαχείρισης Παραβάσεων της Δημοτικής Αστυνομίας. Μέσω της πλατφόρμας επίβλεψης λαμβάνονται δεδομένα, τα οποία ενημερώνουν για την κατάσταση των αισθητήρων και ουσιαστικά για την κατάληψη της διάβασης ή ράμπας από κάποιο όχημα εμποδίζοντας τη διέλευση των ατόμων με αναπηρία. Το κέντρο επιχειρήσεων της Δημοτικής Αστυνομίας ειδοποιείται  σε πραγματικό χρόνο για τις παραβάσεις και μέσω φορητών συσκευών, ενημερώνονται οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι και θα παρεμβαίνουν άμεσα».

Όσον αφορά στο πως θα λειτουργεί το εν λόγω έργο στην πόλη στο πλαίσιο διασφάλισης της προσβασιμότητας ο Δήμαρχος Κηφισιάς εξηγεί:

«Ο σκοπός του νέου αυτού καινοτόμου έργου, δεν είναι να τιμωρήσουμε τους οδηγούς που καθημερινά εμποδίζουν την ασφαλή μετακίνηση των Ατόμων με Αναπηρία, αλλά να τους αποτρέψουμε να σταθμεύουν παράνομα και αντικοινωνικά σε ράμπες και διαβάσεις ΑμεΑ. Πρόκειται για ένα πολύτιμο «εργαλείο», πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα, στην προσπάθεια του Δήμου να βάλει τέλος στην παράνομη στάθμευση. Στις μέρες μας, οι ανάγκες προσβασιμότητας στην πόλη είναι αυξημένες. Για αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ, να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές και συνθήκες για την απρόσκοπτη πρόσβαση των συμπολιτών μας, σε όλους τους δημόσιους χώρους, υπηρεσίες και χώρους αναψυχής, ώστε η πόλη μας να γίνει πιο φιλική και «φιλόξενη».

Στον Δήμο Κηφισιάς κάνουμε πράξη την προσβασιμότητα για όλους. Αξιοποιούμε ευφυή συστήματα και λύσεις «έξυπνης» πόλης. Προχωράμε άμεσα στην αποκατάσταση των προβλημάτων που υπάρχουν στις υφιστάμενες εξωτερικές υποδομές. Παρεμβαίνουμε άμεσα με ειδική εργολαβία για θέματα προσβασιμότητας, μετά από σχετική έρευνα και ανάπτυξη του σχεδιασμού στο συγκεκριμένο τομέα. Δημιουργούμε γραμμή επικοινωνίας για τα προβλήματα κινητικότητας, προσβασιμότητας και κοινωνικής ένταξης. Παράλληλα έχουμε συστήσει στον Δήμο ειδική Επιτροπή Προσβασιμότητας με δύο συνεργάτες στο Προεδρείο, με κινητικά προβλήματα. Ο Πρόεδρος, Νικόλαος Γεωργούλης, όσο και ο Αντιπρόεδρος Γεράσιμος Πόλης και οι δυο φίλοι μας με κινητικά προβλήματα, κινούνται απρόσκοπτα στην πόλη και λαμβάνουν πρωτοβουλίες, πάντα με γνώμονα τη βελτίωση της διαχείρισης της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία. Κι όλα αυτά μέσα από μια τεκμηριωμένη καταγραφή των αναγκών, με στόχο την επίλυση των κοινωνικών θεμάτων και των προκλήσεων που ανακύπτουν στον Δήμο μας. Συνεχίζουμε αποφασιστικά όλοι μαζί με πρόγραμμα για έναν καλύτερο Δήμο Κηφισιάς, πιο φιλικό και πιο… ανθρώπινο».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.