Ελλαδα

Ρένα Δούρου για Μάνδρα: Δεν πανηγυρίζω για την απόφαση, η οδύνη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών δεν σβήνει ποτέ

Οριστικά αθώα η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής για τις φονικές πλημμύρες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H Ρένα Δούρου για την αθώωσή της για τις φονικές πλημμύρες στην Μάνδρα
H Ρένα Δούρου για την αθώωσή της για τις φονικές πλημμύρες στην Μάνδρα © EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μάνδρα - πλημμύρες: Αθώα η Ρένα Δούρου - Η πρώτη της δήλωση μετά την απόφαση

Οριστικά αθώα είναι η Ρένα Δούρου για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα με τους 25 νεκρούς. Η τότε περιφερειάρχης Αττικής δεν θα δικαστεί από το Εφετείο καθώς οι δικαστές έκαναν δεκτή την ένσταση της για εκπρόθεσμη έφεση του Εισαγγελέα στην πρωτόδικη αθώωση της.

Ομοίως, το Πενταμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών αποφάσισε ότι είναι άκυρη η εισαγγελική έφεση για άλλους 5 πρωτόδικα αθωωθέντες.

Σύμφωνα με την απόφαση που ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου «η έφεση του Εισαγγελέα ήταν εκπρόθεσμη χωρίς να υπάρχει λόγος ανωτέρας βίας. Ως εκ τούτου η ασκηθείσα έφεση απορρίπτεται ως απαράδεκτη».

Έτσι η δίκη στο Εφετείο θα συνεχιστεί για 8 στελέχη της αυτοδιοίκησης και αρμόδιων υπηρεσιών οι οποίοι σε πρώτο βαθμό είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση μέχρι 6 έτη.

Αθώα η Ρένα Δούρου για τις πλημμύρες στη Μάνδρα

Μετά την απόφαση αθώωσης της η Ρένα Δούρου εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου με το οποίο ανέφερε ότι στο όνομά της «έγινε τεράστια προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν οι ποινικές διώξεις για να αμαυρωθεί το μεγάλο έργο που επιτέλεσε η Δύναμη Ζωής στην διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής».

Πρόσθεσε ακόμη ότι διώχθηκε όσο κανείς άλλος αιρετός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με διώξεις που καμία δεν αφορούσε οικονομικές ατασθαλίες. Όπως επισήμανε πάντως η κ. Δούρου η σημερινή ημέρα δεν είναι ημέρα πανηγυρισμών ούτε ζητά αν της πουν συγγνώμη «όσοι εκ των πολιτικών αντιπάλων με έδειχναν με το δάκτυλο ως ένοχη». Η δικαιοσύνη, όπως είπε, προϋποθέτει υπομονή και καρτερία αλλά στο τέλος νικά η αλήθεια.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ρένας Δούρου για τη Μάνδρα

«Σήμερα με ομόφωνη απόφασή του το Τριμελές Εφετείο Αθηνών απέρριψε την έφεση που είχε ασκήσει ο Εισαγγελέας στην αθωωτική απόφαση για την υπόθεση της Μάνδρας, η οποία είχε εκδοθεί μετά από ακροαματική διαδικασία δύο χρόνων. Με αυτό τον τρόπο επικυρώνεται και σε δεύτερο βαθμό η αθώωσή μου.

Το πολιτικό κατεστημένο και οι εκπρόσωποί του δεν μπόρεσαν ποτέ να αποδεχθούν ότι οι πολίτες της Αττικής εξέλεξαν το 2014 μία αριστερή περιφερειάρχη στην μεγαλύτερη Περιφέρεια της πατρίδας μας. Έγινε τεράστια προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν οι ποινικές διώξεις για να αμαυρωθεί το μεγάλο έργο που επιτέλεσε η Δύναμη Ζωής στην διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής. Γιατί έτσι ήταν ευκολότερο να εμφανιστούν οι ίδιοι ως εμπνευστές των δικών μας εμβληματικών έργων. Κρίσιμων έργων αντιπλημμυρικής υποδομής, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο ολιστικού σχεδιασμού, που περιλάμβαναν, μεταξύ πολλών άλλων, και το αντιπλημμυρικό έργο στην Μάνδρα και το οδικό της δίκτυο. Έργα όπως η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου και εκατοντάδες άλλα σε κάθε γωνιά της Αττικής με μοναδικό μέλημα της Διοίκησής μας την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

Διώχθηκα όσο κανείς άλλος αιρετός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με διώξεις που καμία δεν αφορούσε οικονομικές ατασθαλίες, ούτε ευθέως εμένα ως πρόσωπο, αλλά όλες είχαν να κάνουν με δήθεν αμέλεια των οργάνων της περιφέρειας.

Πιστεύω ότι ένας τρόπος για να μην πλήττεται το κύρος και η ηθική του πολιτικού μας συστήματος είναι να κρινόμαστε και εμείς οι πολιτικοί για τις πράξεις μας από τους φυσικούς δικαστές. Με αυτό το τρόπο οι αθώοι θα αποδίδονται χωρίς σκιές στην κοινωνία. Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, αγογγύστως, σιωπώντας αλλά και με πόνο, πέρασα όλα τα στάδια της ποινικής διαδικασίας, πάντα σεβόμενη τους κανόνες του κράτους δικαίου.

Σήμερα δεν πανηγυρίζω – η οδύνη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών δεν σβήνει ποτέ.

Σήμερα δεν ζητώ να μου ζητήσουν συγνώμη όλοι όσοι εκ των πολιτικών αντιπάλων με έδειχναν με το δάκτυλο ως ένοχη.

Δεν ζητώ να ανασκευάσουν ορισμένοι δημοσιογράφοι που έγραφαν λίβελλους εναντίον μου, δεν θεωρώ την απόφαση αυτή γενικά ως προσωπική δικαίωση.

Γιατί συνεχίζω να πιστεύω ότι μπορεί η δικαιοσύνη να προϋποθέτει υπομονή και καρτερία αλλά στο τέλος νικά η αλήθεια».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ