Ελλαδα

15 + 1 πολύχρωμες εικόνες από τα Καρναβάλια του Σαββατοκύριακου

Χορός, μουσική και αυτοσχέδιες στολές έδωσαν σε πόλεις της Ελλάδας ρυθμό γιορτής

62224-137655.jpg
Newsroom
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εικόνες από τα καρναβάλια του περασμένου Σαββατοκύριακου
Απόκριες 2024: Εικόνες από τα Καρναβάλια της Κυριακής © EUROKINISSI

Απόκριες 2024: Εικόνες από τα Καρναβάλια του Μεταξουργείου, Μοσχάτου, Θεσσαλονίκης και Πάτρας

Οι Απόκριες είναι εδώ και οι ευκαιρίες για ξεφάντωμα πολλές. Αρκετές πόλεις της Ελλάδας έχουν ήδη πραγματοποιήσει τις καρναβαλικές παρελάσεις, δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να φορέσουν τις στολές τους, να χορέψουν και να διασκεδάσουν με μουσική, χαρτοπόλεμο και σερπαντίνες. Μεταξουργείο, Μοσχάτο, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Χανιά και Ηράκλειο κινήθηκαν το Σαββατοκύριακο που πέρασε σε καρναβαλικούς ρυθμούς. 

Απόκριες 2024: Εικόνες από τα Καρναβάλια της Κυριακής

Οι καρναβαλικές παρελάσεις τα είχαν, φυσικά, όλα. 

Χρώμα και ρυθμός στο Καρναβάλι του Μεταξουργείου

Μικροί και μεγάλοι βρέθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής στο Μεταξουργείο και το αυτοδιαχειριζόμενο καρναβάλι των κατοίκων της περιοχής, που έδωσε και φέτος άλλον, αποκριάτικο αέρα στην περιοχή. 

Χρώμα και δυνατή μουσική στο Καρναβάλι του Μεταξουργείου
Χρώμα και δυνατή μουσική στο Καρναβάλι του Μεταξουργείου © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Πολύχρωμες στολές και άρματα στην καρναβαλική παρέλαση στο Μεταξουργείο
Πολύχρωμες στολές και άρματα στην καρναβαλική παρέλαση στο Μεταξουργείο © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Στιγμιότυπο από την καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής στο Μεταξουργείο
Στιγμιότυπο από την καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής στο Μεταξουργείο © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Καρναβαλιστές κάθε ηλικίας κατέκλυσαν τους δρόμους του Μοσχάτου

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πραγματοποιήθηκε με μεγάλο κέφι, χαρά και χορό, το Καρναβάλι του Μοσχάτου, το οποίο ξεκίνησε τη δεκαετία του ΄80 και έχει γίνει πλέον παράδοση. Επίκεντρο αποτέλεσε η μεγάλη παρέλαση στη λεωφόρο Μακρυγιάννη, με πλήθος καρναβαλιστών να συμμετέχει υπό τους ήχους μουσικής και τυμπάνων. Τα τύμπανα ήταν ο προπομπός της παρέλασης και έδιναν το τέμπο για τους ξέφρενους ρυθμούς, που ακολουθούσαν αμέσως μετά.

Η συμμετοχή του κόσμου μεγάλη όπως πάντα και κυρίως των νέων, που το χαίρονταν, διασκέδαζαν, χόρευαν ακόμη και μέσα σε σιντριβάνι και έβγαζαν φυσικά τις απαραίτητες... selfie.

Η παρέλαση των μεταμφιεσμένων ξεκίνησε λίγο μετά τις 2:30 το μεσημέρι, με την μπάντα και τα πνευστά να δίνουν τον μουσικό τόνο για τον χορό και με τη συμμετοχή σχολείων και σχολών, φορέων της πόλης, ομάδων καρναβαλιστών, χορευτικών σχημάτων, ζογκλέρ, ξυλοπόδαρων, αλλά και με πληρώματα αρμάτων, που πλημμύρισαν τη λεωφόρο, από τη Ρήγα Φεραίου έως τον σταθμό του ΗΣΑΠ. Κάποια μάλιστα από τα πληρώματα ήταν μαθητές των σχολείων του δήμου. Ανάμεσά τους, αυτά με ήρωες του Ντίσνεϊ, με Βίκινγκς, με στρουμφάκια, με γοργόνες και μάγκες, με κλέφτες κι αστυνόμους, με χίλιες και μια νύχτες, με Disco των 80ς, με... επιχείρηση Κλεοπάτρα, σ' ένα πλήρωμα «έβραζαν στο ίδιο καζάνι», ένα άλλο ήταν με άρμα-τσίρκο, υπήρχε το πλήρωμα με Lego για να χτίσει το μέλλον που ονειρεύονται, ακόμη και Bollywood διέθετε η παρέλαση, ενώ υπήρξε και το πλήρωμα ενός Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου με τους «χίπιδες», που ζητούσαν να δοθεί μια ευκαιρία στην ειρήνη. Έχει οργανωθεί ακόμη και Κυνήγι Χαμένου Θησαυρού.

Χρώμα, ρυθμός και μουσική στο Καρναβάλι του Μοσχάτου
Χρώμα, ρυθμός και μουσική στο Καρναβάλι του Μοσχάτου
Μικροί και μεγάλοι φόρεσαν τις αποκριάτικες στολές τους και ξεχύθηκαν στους δρόμους του Μοσχάτου
Μικροί και μεγάλοι φόρεσαν τις αποκριάτικες στολές τους και ξεχύθηκαν στους δρόμους του Μοσχάτου
Σχολεία και φορείς του Μοσχάτου συμμετείχαν στο Καρναβάλι
Σχολεία και φορείς του Μοσχάτου συμμετείχαν στο Καρναβάλι

Απόκριες 2024: Πρωταγωνίστρια η Πάτρα - Πάνω από 20.000 μικροί καρναβαλιστές

Φυσικά, η Πάτρα είχε την τιμητική της. Περισσότεροι από 20.000 μικροί καρναβαλιστές, μαζί με τους συνοδούς τους, πήραν μέρος στην σημερινή, μεγάλη παρέλαση του «Καρναβαλιού των Μικρών», που έχει χαρακτηρισθεί ως μία από τις πιο ζωντανές, δημιουργικές και ελπιδοφόρες ενότητες του πατρινού καρναβαλιού. Έχοντας ως συμμάχους τον ανοιξιάτικο καιρό και την αστείρευτη καρναβαλική διάθεση, οι μικροί καρναβαλιστές «πλημμύρισαν» το κέντρο της Πάτρας, προσφέροντας ένα ξεχωριστό θέαμα με τις πολύχρωμες, καλαίσθητες και ευρηματικές στολές τους, χαρίζοντας ταυτόχρονα ελπίδα και αισιοδοξία.

Στην κορυφή της παρέλασης του «Καρναβαλιού των Μικρών», βρισκόταν η δημοτική μουσική, και ακολουθούσαν τα άρματα, τα οποία κατασκευάστηκαν στο καρναβαλικό εργαστήριο του Δήμου Πατρέων. Ειδικότερα, παρέλασαν τα νέα άρματα, «Μωρό Καρνάβαλος», «Ταξίδι και Φαντασία», αλλά και τα παλαιότερα, «Ιγκουάνα», «Καρουσέλ», «Σκυλάκι», «Φεγγάρι», «Σαρανταποδαρούσα», «Τσίρκο», καθώς και το μουσικό άρμα. Αμέσως μετά ακολούθησαν οι 122 ομάδες συμμετοχής, οι οποίες ανέδειξαν με τις πολύχρωμες στολές τους, την δημιουργική τους φαντασία και το χιούμορ τους, ενώ με το χορό και τα τραγούδια τους μετέδωσαν το κέφι και την χαρά, μετατρέποντας τους κεντρικούς δρόμους σε ένα αστείρευτο ποτάμι καρναβαλικής διάθεσης.

Η μεγάλη παρέλαση, η οποία διήρκεσε για περίπου τρεις ώρες, ολοκληρώθηκε με τον καθιερωμένο σοκολατοπόλεμο, γλυκαίνοντας μικρούς και μεγάλους που είχαν κατακλύσει τα πεζοδρόμια του κέντρου της πόλης, αφήνοντας τη δική του ιδιαίτερη πινελιά.

Μικροί καρναβαλιστές στην Πάτρα
Μικροί καρναβαλιστές στην Πάτρα © EUROVISION
Απόκριες 2024 - Το καρναβάλι των μικρών στην Πάτρα
Απόκριες 2024 - Το καρναβάλι των μικρών στην Πάτρα © EUROKINISSI
Μικροί με συνοδεία των γονιών τους διασκέδασαν στην Πάτρα
Πρωταγωνίστρια του καρναβαλιού η Πάτρα - Μικροί και μεγάλοι εν δράσει © EUROKINISSI
Πολύχρωμα χαρτόνια και υφάσματα ήταν αρκετά - Μαζί με κέφι και μουσική πρόσφεραν στιγμές χαράς και αποκριάς στους μικρούς καρναβαλιστές της Πάτρας
Πολύχρωμα χαρτόνια και υφάσματα ήταν αρκετά - Μαζί με κέφι και μουσική πρόσφεραν στιγμές χαράς και αποκριάς στους μικρούς καρναβαλιστές της Πάτρας © EUROKINISSI
Μαθητές κάθε ηλικιών και οι γονείς τους συμμετείχαν σε πολύχρωμα μπλοκ στο καρναβάλι των μικρών της Πάτρας
Μαθητές κάθε ηλικιών και οι γονείς τους συμμετείχαν σε πολύχρωμα μπλοκ στο καρναβάλι των μικρών της Πάτρας © EUROKINISSI

Απόκριες 2024 - Θεσσαλονίκη: Ο Λευκός Πύργος «βούλιαξε» από καρναβαλιστές κάθε ηλικίας

Απρόσμενα μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου στο καρναβάλι που οργανώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από διαδικτυακό κάλεσμα. Χιλιάδες μασκαράδες κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Λευκού Πύργου και ξεκίνησαν μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Μικροί και μεγάλοι, μασκαρεμένοι τιμολόγια ρεύματος, πιτόγυρα, κουλούρια Θεσσαλονίκης, τρίγωνα Πανοράματος αλλά και Flyover, με τύμπανα, χορούς και πολύ ρυθμό διέσχισαν τις οδούς Νικολάου Γερμανού και Τσιμισκή ενώ εκατοντάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί και παρακολουθούσαν την παρέλαση, ενθουσιασμένοι.

«Η οργάνωση δεν ήταν ακριβώς αυτή που θέλαμε γιατί δεν είχαμε χρόνο και αίθουσες. Έγινε όμορφα και αυθόρμητα. Η αστυνομία μας βοήθησε και την ευχαριστούμε, έκλεισαν τους δρόμους, μας προσέχουν, γιορτάζουμε την Αποκριά», σχολίασε στο ΑΠΕ ΜΠΕ η Θένια Δρακοπούλου, εμπνεύστρια της καρναβαλικής παρέλασης.

Κατά τη διάρκεια της παρέλασης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης δήλωσε ότι «πριν την έναρξη της παρέλασης υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και ζητήθηκε η λήψη μέτρων για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των Θεσσαλονικέων, με τη μικρότερη δυνατή όχληση για την πόλη. Η αυθόρμητη πρωτοβουλία των συμπολιτών μας δείχνει την άλλη εικόνα της Θεσσαλονίκης» σημείωσε ο κ. Αγγελούδης, τονίζοντας ότι η «συμμετοχή των πολιτών δίνει το έναυσμα στη νέα δημοτική αρχή να ανοίξουμε το διάλογο για τον εορτασμό της Αποκριάς την επόμενη χρονιά με τρόπο οργανωμένο και συντονισμένο, με την κινητοποίηση των εθελοντών και της κοινωνίας των ενεργών πολιτών».

Εκατοντάδες πολίτες και μουσικοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για το καρναβάλι της Θεσσαλονίκης
Εκατοντάδες πολίτες και μουσικοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για το καρναβάλι της Θεσσαλονίκης © ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΙΤΖΗΣ/EUROKINISSI
Χρώμα, κέφι και διασκέδαση στην καρναβαλική παρέλαση της Θεσσαλονίκης
Χρώμα, κέφι και διασκέδαση στην καρναβαλική παρέλαση της Θεσσαλονίκης © ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΙΤΖΗΣ/EUROKINISSI
Μασκαράδες πάνω σε μηχανές στην καρδιά της Θεσσαλονίκης
Μασκαράδες πάνω σε μηχανές στην καρδιά της Θεσσαλονίκης © ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΙΤΖΗΣ/EUROKINISSI
Με όρεξη στους δρόμους της Θεσσαλονίκης εκατοντάδες μασκαράδες
Με όρεξη στους δρόμους της Θεσσαλονίκης εκατοντάδες μασκαράδες © ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΙΤΖΗΣ/EUROKINISSI
Ο Λευκός Πύργος γέμισε καρναβαλιστές
Ο Λευκός Πύργος γέμισε καρναβαλιστές © ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΙΤΖΗΣ/EUROKINISSI

Απόκριες 2024 στην Κρήτη: Ξεφάντωμα σε Ηράκλειο και Χανιά

Πλήθος κόσμου συμμετείχε και στο «Καστρινό Καρναβάλι» που διοργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου, δια της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και της Αντιδημαρχίας Εθελοντισμού. Εκατοντάδες ήταν οι καρναβαλιστές που παρέλασαν με τις ομάδες που συμμετείχαν, ενώ ενεργά στο κέφι μπήκε αρκετός κόσμος όλων των ηλικιών που παρακολούθησε την παρέλαση των καρναβαλιστών, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι.

«Μπορούμε να κάνουμε το Καστρινό Καρναβάλι διαφορετικό και ακόμη καλύτερο και να του δώσουμε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που συνδέουν το παρόν με το παρελθόν, τα οποία ούτως ή άλλως μας είναι πολύτιμα» ανέφερε, κηρύσσοντας την έναρξη, ο δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης Αλέξης Καλοκαιρινός, που μοιράστηκε με τους καρναβαλιστές και τους παρευρισκόμενους, στιγμές κεφιού. Σημείο εκκίνησης της παρέλασης των καρναβαλιστών, ήταν η πλατεία 18 Άγγλων, ενώ αμέσως μετά οι συμμετέχοντες διέσχισαν την 25ης Αυγούστου, πέρασαν από την πλατεία Λιονταριών, τη λεωφόρο Δικαιοσύνης και κατέληξαν στην πλατεία Ελευθερίας.

Με κέφι, χορό, μουσική και πολλή χαρά πραγματοποιήθηκε και το Χανιώτικο Καρναβάλι 2024.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ