Ελλαδα

Στο αυτόφωρο οι συλληφθέντες για την τρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη - Ελεύθεροι οι ανήλικοι

Κάλεσμα σε συγκέντρωση ενάντια στην ομοτρανσφοβία στην πλατεία Αριστοτέλους

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη
Τρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις © Youtube

Τρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις και συλλήψεις - Κάλεσμα σε συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους

Στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν για να δικαστούν οι συλληφθέντες για την τρανσφοβική επίθεση εναντίον δύο μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας το βράδυ του Σαββάτου (9.3) στην πλατεία Αριστοτέλους.

Τρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις και συλλήψεις

Πρόκειται για 9 από τους συνολικά 21 συλληφθέντες, καθώς οι υπόλοιποι 12 είναι ανήλικοι και αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή εισαγγελέα, αφού τους παρέπεμψε προηγουμένως σε δίκη στο αρμόδιο Δικαστήριο Ανηλίκων. Σε όλους τους συλληφθέντες ασκήθηκε ποινική δίωξη για εξύβριση κατά συρροή, με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, ενώ σε δύο εκ των ενηλίκων απαγγέλθηκε επιπλέον κατηγορία για απόπειρα απλής σωματικής βλάβης κατά συρροή (πάλι με ρατσιστικά χαρακτηριστικά). Η δικογραφία που σχηματίστηκε από το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας Θεσσαλονίκης της ΕΛΑΣ περιλαμβάνει και άγνωστους δράστες οι οποίοι διώκονται για απειλή. Οι 9 κατηγορούμενοι που παραπέμφθηκαν να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία, παραμένουν υπό κράτηση και θα οδηγηθούν αύριο στα Δικαστήρια.

Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης εξετάζεται εάν προκύπτουν ποινικές ευθύνες εναντίον των γονιών των ανηλίκων. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ανάμεσα στους 21 συλληφθέντες είναι 9 Έλληνες και 12 αλλοδαποί (με καταγωγή από την Αλβανία και τη Γεωργία).

Βίντεο από την τρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη

Όπως κατήγγειλαν τα θύματα (21 ετών και τα δύο), ομάδα ατόμων τούς επιτέθηκε λεκτικά και τους πέταξε μπουκάλια ενώ κάποιοι τους έφτυσαν, με τους ίδιους να βρίσκουν καταφύγιο σε παρακείμενο κατάστημα εστίασης για να προστατευθούν. Οι δράστες συνέχισαν να προπηλακίζουν τα δύο τρανσέξουαλ άτομα ακόμη κι όταν στο σημείο κατέφθασαν αστυνομικές δυνάμεις, με τη συνδρομή των οποίων τα θύματα της επίθεσης οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα όπου υπέβαλαν έγκληση.

Επίθεση 1

Επίθεση 2

Αστυνομικοί προχώρησαν συνολικά σε 25 προσαγωγές ατόμων και μετά την εξέτασή τους συνελήφθησαν οι 21, ανάμεσα σε αυτούς 11 ανήλικοι και 10 ενήλικες, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία. Την υπόθεση έχει αναλάβει το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Ένα από τα δύο θύματα της τρανσφοβικής επίθεσης, έδωσε την δική του «απάντηση» για τα όσα συνέβησαν, μέσω ενός στόρι στο Instagram. «Δεν θα μείνετε ατιμώρητοι. Θα μάθετε τι σημαίνει σεβασμός, θα μάθετε να εσωτερικεύετε όλο αυτόν τον θυμό με τα εαυτά σας, και όχι να εκφράζεστε επιθετικά σε άλλα άτομα. Δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία επίθεση που δέχομαι, βέβαια ποτέ ξανά σε τέτοιο scale. Αλλά θα σας πω, ότι δεν θα τα βάλω κάτω, θα φτάσω στα άκρα να τιμωρηθούν και να παραδειγματιστούν τέτοιου είδους συμπεριφορές! Άμα χρειαστεί θα πληρώσω και με την ίδια μου την ζωή.

Για όλα τα 20 χρόνια που ζω και παλεύω, θα τα χαρίσω προς όλα τα άτομα που έχουν χαθεί άδικα. Μπορεί να νομίζετε ότι έχετε το ελεύθερο να επιτίθεστε σε μειονότητες, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχετε καμία ελευθερία. Όχι κοινωνική, αλλά προσωπική, και για αυτό σας λυπάμαι πραγματικά, που δεν έχετε εκφραστεί ούτε μία φορά στην ζωή σας αληθινά, που δεν θα καταφέρετε ποτέ να μάθετε τι σημαίνει αλληλεγγύη».

@provc1ntcyu #fyp #skg #greece #phobia ♬ original sound - 🐀🐀🐀🐀🐀

Βίντεο που δημοσίευσε το Thessaloniki Pride δείχνει τη στιγμή που στην πλατεία Αριστοτέλους υπάρχει μία γενική αναστάτωση, νεαρός να φωνάζει: «Φτύστε τον», παρακινώντας άλλα πρόσωπα να προχωρήσουν σε αυτήν την εξευτελιστική ενέργεια. Στην ανάρτησή της στο Facebook η σελίδα αναφέρει: «Πριν λίγα λεπτά στην πλ. Αριστοτέλους σημειώθηκε ένα ακραία ΛΟΑΤΚΙφοβικό περιστατικό, όταν όχλος άνω των 100 ατόμων επιτέθηκε και καταδίωξε δύο κουήρ άτομα λόγω της εμφάνισής τους που έκριναν ως εκκεντρική». 

🌑 Πριν λίγα λεπτά στην πλ. Αριστοτέλους σημειώθηκε ένα ακραία ΛΟΑΤΚΙφοβικό περιστατικό, όταν όχλος άνω των 100 ατόμων επιτέθηκε και καταδίωξε δύο κουήρ άτομα λόγω της εμφάνισής τους που έκριναν ως εκκεντρική. 👮‍♀️ Επέμβαση της αστυνομίας και προσαγωγές δραστών έχουν γίνει ήδη και γι' αυτό συγκεντρώνουμε πληροφορίες και υλικό στο support@thessalonikipride.com ή στο 2311289320 από αυτόπτες μάρτυρες. 📱 Είναι στο χέρι όλων μας να κινητοποιηθούμε και να δείξουμε αλληλεγγύη, για να μην αφήσουμε το φόβο να ξαναγυρίσει στη Θεσσαλονίκη! Δεν ντρεπόμαστε, δεν κρυβόμαστε, δε φοβόμαστε! 💪

Posted by Thessaloniki Pride - Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης on Saturday, March 9, 2024

Κάλεσμα σε συγκέντρωση ενάντια στην ομοτρανσφοβία στη Θεσσαλονίκη 

Σε κοινό δελτίο Τύπου προχώρησαν οι ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις, απευθύνοντας κάλεσμα σε συγκέντρωση στο σημείο όπου έγινε η τρανσφοβική επίθεση στην πλατεία Αριστοτέλους. 

Στο δελτίο Τύπου αναφέρουν:

Η οργή μας ξεχειλίζει σχετικά την τρανσφοβική επίθεση που δέχτηκαν δύο νεαρά τρανς άτομα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, από όχλο νεαρών ατόμων. Τα τρανς άτομα δέχτηκαν απρόκλητη λεκτική επίθεση στην Πλατεία Αριστοτέλους στις 22:30 από περίπου 100 άτομα τα οποία τραμπούκισαν, απείλησαν και επιτέθηκαν λεκτικά με απίστευτο μένος εναντίον των τρανς ατόμων.

Υπήρξε λεκτική αντιπαράθεση με τα τρανς άτομα να καταφεύγουν σε κατάστημα εστίασης της περιοχής, ενώ κλήθηκε η αστυνομία προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια και να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ακόμα και μετά την παρουσία της αστυνομίας στο σημείο συνεχίστηκε η λεκτική επίθεση από τον συγκεντρωμένο όχλο και με την έξοδό τους από το κατάστημα εστίασης τα δύο τρανς άτομα δέχτηκαν αντικείμενα και μπουκάλια που εκσφενδόνιζαν τα συγκεντρωμένα άτομα.

Η αστυνομία προχώρησε σε 25 προσαγωγές από το σημείο, εκ των οποίων οι 21 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι 11 ανήλικα άτομα. Οι 9 εκ των συλληφθέντων είναι ημεδαποί και οι 12 αλλοδαποί.

Αυτό είναι ένα από τα πολλά κακοποιητικά περιστατικά που ξεκινούν από κάποιους που νομίζουν ότι δεν τους ακουμπάει κανένας νόμος και στρέφονται ενάντια σε τρανς αλλά και γενικότερα σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Τα κρούσματα βίας έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες σαφώς και εξαιτίας της ρητορικής μίσους και του κακοποιητικού λόγου που εκφράστηκε και συνεχίζει να εκφράζεται στο δημόσιο διάλογο εντός του ελληνικού κοινοβουλίου, σε ναούς, στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μένουν δυστυχώς χωρίς μια ηχηρή απάντηση από την πλευρά των θεσμών και της πολιτείας, τρέφοντας έτσι το φίδι του φασισμού που απειλεί όχι μόνο τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αλλά το σύνολο της κοινωνίας.

Τέλος για μια ακόμα φορά τα ΜΜΕ στην καταγραφή και αναπαραγωγή της είδησης χρησιμοποίησαν κακοποιητικους όρους προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αποδεικνύοντας πως είναι απαραίτητες οι εκπαιδεύσεις σε άτομα του δημοσιογραφικού χώρου. Ταυτόχρονα απαιτούμε την άμεση και απαρέγκλιτη τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος και δη στη μεταφορά ειδήσεων που αφορούν στη ρητορική μίσους και περιστατικών βίας.

Οι συνυπογράφουσες οργανώσεις καταδικάζουμε το συγκεκριμένο περιστατικό και δηλώνουμε την άμεση και έμπρακτη συμπαράσταση μας στα θύματα.

Δε θα σας επιτρέψουμε να μας κακοποιείτε.

Δε θα σας επιτρέψουμε να μας τρομοκρατείτε.

Είμαστε εδώ ενωμένα, δυνατά και υπερήφανα.

Καλούμε άμεσα σε συγκέντρωση ενάντια στην ομοτρανσβοφία, σήμερα Κυριακή 10/3 στις 19:00 στην Πλατεία Αριστοτέλους.

📣 Κοινό δελτίο τύπου ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων στον απόηχο της άγριας επίθεσης σε τρανς άτομα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης https://mailchi.mp/7abf9ca6b8aa/j2noip57gr

Posted by Thessaloniki Pride - Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης on Sunday, March 10, 2024

Οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου για την τρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη

«Θλίψη και οργή προκαλεί η επίθεση με στοιχεία λιντσαρίσματος σε δύο συνανθρώπους μας στη Θεσσαλονίκη, επειδή απλώς έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Ο κοινωνικός εκφασισμός δεν πρόκειται να γίνει ανεκτός. Οι αυτουργοί αυτών των αποτρόπαιων πράξεων θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά. Θλιβερές εξαιρέσεις δεν πρόκειται να μας αφήσουν πίσω», σημειώνει σε ανάρτηση του o κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Σας καλώ να το δείτε, για να αναλογιστούμε μαζί το μέγεθος της παρακμής, και του φασισμού και ρατσισμού που ελλοχεύουν στην κοινωνία μας. Όταν ο κυρίαρχος λαός μετατρέπεται σε όχλο δεν έχουμε τίποτα καλό να περιμένουμε για το μέλλον», υπογραμμίζει σε ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης και τονίζει ότι «ήρθε η ώρα οι προοδευτικοί πολίτες να πάρουμε τη χώρα στα χέρια μας. Φαίνονται περισσότεροι γιατί το σκοτάδι πάντα κάνει πολύ θόρυβο. Είμαστε περισσότεροι και είμαστε στο φως».


«Οι εικόνες από την πλατεία Αριστοτέλους είναι απολύτως καταδικαστέες. Είναι, όμως, και μια εικόνα που αντικατοπτρίζει τις συνέπειες της ρητορικής μίσους, της αναπαραγωγής στερεοτύπων και της έλλειψης ουσιαστικού διαλόγου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε και θα το κάνουμε», τονίζει σε ανάρτησή του ο Παύλος Χρηστίδης.

Το ΚΚΕ «καταδικάζει τη χθεσινή απάνθρωπη και αποτρόπαια επίθεση σε βάρος δύο νεαρών τρανς ατόμων, από πολυπληθή ομάδα τραμπούκων στη Θεσσαλονίκη. Τέτοιες εικόνες πρέπει να γεμίζουν κάθε άνθρωπο με οργή, αλλά και με αποφασιστικότητα για να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα, να μην ξανασυμβούν στο μέλλον. Ο λαός και η νεολαία έχουν αποδείξει στην πράξη ότι μπορούν να χτίσουν ασπίδα προστασίας για κάθε άνθρωπο που βιώνει τέτοιες αποκρουστικές ρατσιστικές επιθέσεις και διακρίσεις με κριτήριο τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη σεξουαλικότητα. Το απέδειξαν και χθες όσοι έσπευσαν να βοηθήσουν τα θύματα της επίθεσης. Αποδεικνύεται, επίσης, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει τον ρατσισμό και την ομοφοβία, κάθε είδους διακρίσεις που βρίσκονται στο DNA του συστήματος που υπηρετεί και τροφοδοτούνται με πολλούς τρόπους από την πολιτική της. Οι ένοχοι της χθεσινής επίθεσης πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά», υπογραμμίζει σχόλιο του κόμματος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ