Ελλαδα

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας: Στους δρόμους οι φοιτητές για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Το συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι - Ποιοι δρόμοι κλείνουν

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας © ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας για τα μη κρατικά ΑΕΙ- Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει

Έχουν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται στα Προπύλαια διαδηλωτές για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ενώ αυτή την ώρα είναι κλειστή η οδός Πανεπιστημίου.

 Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο
© ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σταδιακά θα κλείσουν και άλλοι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας καθώς οι διαδηλωτές αναμένεται να πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή. Σύμφωνα με την Αστυνομία αυτή την ώρα εκατοντάδες άτομα έχουν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια ενώ το συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι συγκεντρωμένοι φοιτητές από διάφορες φοιτητικές παρατάξεις πιάστηκαν στα χέρια γιατί υπήρξε διαφωνία για το ποιος θα βρεθεί στην κεφαλή της πορείας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyzm6cx8b4nl)
 Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα
© ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ
 Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα
© ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για τη μη κρατικά πανεπιστήμια παρουσίασε χθες ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ποιοι συμμετέχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα (8.02) με κεντρικό αίτημα τη μη ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, θα συμμετάσχουν 150 φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές, εργαζόμενοι σε ΑΕΙ και μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό).

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyzi5364uc4x)

Στην κοινή ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων εκφράζεται η αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για την Ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα: «Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι θέτει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο που τσακίζει τις σπουδές και τα πτυχία.

Η κυβέρνηση αποτελεί μειοψηφία στους χώρους εκπαίδευσης και επιμένει να φέρει το νομοσχέδιο με όσα απορρίψαμε η πλειοψηφία των φοιτητών. Το νομοσχέδιο είναι ακόμα χειρότερο από ό,τι προβλέπαμε! Από την μία φέρνει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με όλα τα κομφόρ και μπόλικη κοροϊδία περί «αυστηρών κριτηρίων» και τρόπων εισαγωγής, Φτάνει στο σημείο να προβλέπει δίδακτρα στα ελληνόφωνα προπτυχιακά (!) (υπάρχει ήδη στα ξενόγλωσσα) για τους αλλοδαπούς φοιτητές, ανοίγοντας το δρόμο για τη γενίκευσή τους! Τα «περί αναβάθμισης» των δημοσίων ΑΕΙ πάνε περίπατο αφού επιβεβαιώνεται ότι ακολουθείται ο ίδιος δοκιμασμένος δρόμος της ενίσχυσης της λειτουργίας των ΑΕΙ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που φέρνει τζίρους για τους επιχειρηματίες και υποχρηματοδότηση, ελλείψεις και υποβαθμισμένα πτυχία για τους φοιτητές».

Στην ίδια ανακοίνωση, απευθύνουν πανελλαδικό κάλεσμα για το σημερινό συλαλλητήριο.

Στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχουν και 8 σύλλογοι μελών ΔΕΠ:Σύλλογος μελών ΔΕΠ Πανεπιστημίου Πατρών, Σύλλογος επιστημονικού διδακτικού προσωπικού Παντείου, Ενιαίος φορέας διδασκόντων της σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ενιαίος σύλλογος διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Σύλλογος διδασκόντων Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ, Σύλλογος μελών ΔΕΠ Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ, Σύλλογος ΔΕΠ Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και Σύλλογος ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στις κινητοποιήσεις, οι οποίες θα λάβουν χώρα σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχει και η ΟΛΜΕ. Παράλληλα, κήρυξε στάση εργασίας από τις 11:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Σήμερα, έχει κηρύξει απεργία και η ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού), σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους φοιτητές.
Στάσεις εργασίας από τις 11 π.μ. έχει αποφασίσει για σήμερα και το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ για τη συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στο συλλαλητήριο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ