Ελλαδα

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης εξηγεί πού οφείλεται η απότομη αλλαγή του καιρού - Τι να περιμένουμε στην Αττική

Πότε αναμένεται εξασθένηση του «κύματος χιονοκαιρίας»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες στη χιονισμένη Πάρνηθα
Καιρός - Μαρουσάκης: Να περιμένουμε χιόνια στην Αττική; © ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Καιρός: Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης για τις χιονοπτώσεις, όσα περιμένουμε στην Αττική και την εξασθένηση των φαινομένων

Μέσα από έξι ερωτήσεις και απαντήσεις ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρεται στην εξέλιξη της κακοκαιρίας (ή χιονοκαιρίας όπως αναφέρει) και εξηγεί πού οφείλεται η απότομη αλλαγή του καιρού, αλλά και τι θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ώρες στην Αττική. Θα δούμε χιόνια;

Ο μετεωρολόγος του OPEN αναφέρει ότι η πολικές αέριες μάζες, κινούμενες από τα βόρεια βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης προς την περιοχή μας (πρώτος χάρτης), θα προκαλέσουν ραγδαία επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τα χιόνια ή το χιονόνερο, τους τοπικά πολύ θυελλώδεις βοριάδες και σαφώς τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Σε άλλο σημείο, εκτιμά το ποιες περιοχές θα επηρεάσει αυτή η κακοκαιρία και γιατί: «Περιοχές που βρίσκονται ανατολικότερα της οροσειράς της Πίνδου και νοτιότερα της Χαλκιδικής θα δεχτούν την επίδραση αυτού του κύματος κακοκαιρίας. Είναι γενικά περιοχές που "βλέπουν" προς το Αιγαίο ή που βρέχονται από αυτό. Αυτή η εξέλιξη προκύπτει αφενός από τη μετατόπιση της πολικής αέριας μάζας και αφετέρου με το πως αυτή αλληλεπιδρά με την τοπογραφία της χώρας μας. Αυτή η πολική αέρια μάζα για να δώσει τα φαινόμενα των χιονοπτώσεων, του χιονόνερου αλλά και των βροχών θα πρέπει να πάρει υγρασία μέσα από το Αιγαίο, να σχηματίσει σύννεφα και στη συνέχεια να εναποθέσει αυτά τα υδατώδη κατακρημνίσματα στις περιοχές όπου θα κινηθούν αυτοί οι νεφικοί σχηματισμοί. Η οροσειρά της Πίνδου από την άλλη λειτουργεί σαν "φράχτης" κι εμποδίζει την περαιτέρω μετατόπιση δυτικότερα των φαινομένων. Έτσι ο αέρας που φτάνει στα δυτικά καθώς κατέρχεται από τις δυτικές πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου φτάνει πολύ ξηρός έχοντας αφήσει τα ποσά υγρασίας που προηγουμένως απέκτησε από το Αιγαίο στις προσήνεμες βουνοπλαγιές της οροσειράς». 

Καιρός - Μαρουσακης: Σε ποια υψόμετρα θα φτάσουν τα χιόνια

Στον τρίτο χάρτη που παρουσιάζει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης διακρίνονται - με τις λευκές αποχρώσεις - οι περιοχές που θα δεχτούν χιονοπτώσεις ενώ με τις αριθμητικές τιμές, σημειώνονται και τα ενδεικτικά υψόμετρα χωρίς αυτό βέβαια να είναι και απόλυτο. Θα δούμε τον χορό των χιονονιφάδων να στήνεται και πάνω από τη θάλασσα, περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας να βάζουν πολλά εκατοστά χιονιού και χαμηλά, και την Κρήτη να βάζει πολλά εκατοστά χιονιού σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Στο ερώτημα «γιατί για φυσά πολύ στο Αιγαίο και τα ανατολική ηπειρωτικά», ο Κλέαρχος Μαρουσάκης απαντά ότι οι πολικές αέριες μάζες καθώς θα αλληλεπιδράσουν με θερμότερες θα δημιουργήσουν αυτό που λέμε στη Μετεωρολογία έντονη θερμοβαθμίδα (μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας) που με τη σειρά της θα οδηγήσει σε έντονη βαροβαθμίδα (μεγάλη διαφορά πίεσης) και αλληλεπιδρώντας οι παράγοντες αυτοί με την τοπογραφία της χώρας μας θα δημιουργήσουν πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους όπως διακρίνουμε και στον τέταρτο χάρτη μας με τις πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις.

Καιρός - Μαρουσάκης: Τι να περιμένουμε στον νομό Αττικής

Η περιοχή της Αττικής θα δεχτεί χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (500 περίπου μέτρα και πάνω), ενώ προς τα βόρεια τμήματα θα δούμε χιονοπτώσεις και πιο χαμηλά με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 300 με 400 μέτρα και πάνω. Ο λόγος που διατηρούνται τα υψόμετρα χιονόπτωσης σχετικά υψηλά ιδιαίτερα για τμήματα που βρίσκονται από Κηφισιά – Μαρούσι και κάτω, είναι ο βορειοανατολικός άνεμος ο οποίος θα μεταφέρει υγρασία και θερμότητα από το Αιγαίο και που στην ουσία θα μας προστατεύσει από επικίνδυνες και ακραίες καταστάσεις.
Αξίζει όμως να εστιάσουμε την προσοχή μας στο βορειοδυτικό τόξο του νομού, γύρω δηλαδή από Κιθαιρώνα και δυτική Πάρνηθα όπου εκεί ο βορειοανατολικός άνεμος δεν θα ασκεί τέτοια επίδραση οπότε θα δούμε πυκνό χιόνι και με διάρκεια και μάλιστα σε πολύ πολύ χαμηλά υψόμετρα σχεδόν ημιπεδινές περιοχές.

Ο μετεωρολόγος της OPEN αναφέρει ότι για περιορισμό και εξασθένηση του κύματος χιονοκαιρίας θα μπορούμε να μιλάμε από το μεσημέρι της Τετάρτης με εξαίρεση την περιοχή της Κρήτης όπου τα φαινόμενα θα επιμείνουν ένα 24ωρο ακόμη, δηλαδή μέχρι και την Πέμπτη.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 6 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1. ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΤΟΜΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ Πολικές...

Posted by Klearhos Marousakis on Monday, January 29, 2024

Διαβάστε τις τελευταίες ειδήσεις για την κακοκαιρία

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ