Ελλαδα

Ευθύμης Λέκκας: Πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα του υποχρεωτικού προσεισμικού ελέγχου

Τι αναφέρει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευθύμης Λέκκας: Πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα του υποχρεωτικού προσεισμικού ελέγχου
Ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα του υποχρεωτικού προσεισμικού ελέγχου - Τι λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας

Σε εξέλιξη είναι το πρόγραμμα του υποχρεωτικού προσεισμικού ελέγχου των δημόσιων κτιρίων που ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Όπως τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, στόχος είναι μέχρι και το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί οι αυτοψίες στα δημόσια κτίρια που θα έχουν καταχωρηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα απογραφής κτιρίων.

«Μέχρι τώρα δεν υπήρχε βάση δεδομένων γι' αυτά τα κτίρια. Μέχρι το τέλος του έτους φιλοδοξούμε ότι θα τελειώσουμε την όλη διαδικασία, και αυτό είναι το σημαντικό, γιατί 20-22 χρόνια τώρα τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά και τώρα επιτέλους βάζουμε τάξη στο όλο θέμα, έχοντας μια εικόνα που θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας», σημειώνει ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το 2002 ψηφίστηκε ένας νόμος που προέβλεπε τον προσεισμικό έλεγχο σε δημόσια κτίρια της χώρας με βάση μια συγκεκριμένη διαδικασία. Όμως από το 2002 έως τώρα ελέγχθηκαν μόνο 16.000 περίπου κτίρια.

«Δεν προχωρούσε ο έλεγχος, οπότε πέρσι με εντολή του πρωθυπουργού, αρχίσαμε πλέον να επεξεργαζόμαστε μία καινούρια διαδικασία προσεισμικού ελέγχου η οποία έγινε νόμος, ψηφίστηκε και η διαδικασία έγινε υποχρεωτική. Έχουμε να κάνουμε με υποχρεωτικό προσεισμικό έλεγχο όλων των δημοσίων κτιρίων με μια καινούρια διαδικασία, με ηλεκτρονική υποβολή των δελτίων προσεισμικού ελέγχου», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας και προσθέτει ότι πλέον έχει δομηθεί μία τράπεζα δεδομένων στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) που θα υποδεχθεί όλα αυτά τα δελτία όλους αυτούς τους ελέγχους.

Από την έναρξη του προγράμματος έως τώρα έχουν καταχωρηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 18.000 δημόσια κτίρια, ενώ έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή 2.000 μηχανικοί. Προτεραιότητα για τον υποχρεωτικό προσεισμικό έλεγχο έχουν κτίρια που στεγάζονται δημόσιες και ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, δημόσιες επιτελικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από σεισμό και, εν συνεχεία, στα υπόλοιπα κτίρια.

Λέκκας: Πριν το τέλος του έτους θα έχουν τελειώσει οι αυτοψίες

«Έχουμε μία τράπεζα δεδομένων, ένα πληροφοριακό σύστημα για την απογραφή των κτιρίων που βρίσκονται στο δημόσιο τομέα και μια παράλληλη τράπεζα στην οποία θα καταχωρούνται τα αποτελέσματα. Τα δελτία προσεισμικού ελέγχου έχουν αλλάξει και έχουν γίνει πιο συγκεκριμένα και πιο ουσιαστικά. Από τον Δεκέμβριο έως τώρα δήλωσαν συμμετοχή στη διαδικασία αυτήν περίπου 2.000 μηχανικοί οι οποίοι θα εκπαιδευτούν από τον ΟΑΣΠ και από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) έτσι ώστε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στη συμπλήρωση των δελτίων και στις αυτοψίες. Παράλληλα έχει γίνει και το δελτίο ψηφιακό διότι το δελτίο αυτό αρχικά ήταν έντυπο δεν ήταν ψηφιακό, με πολλά δεδομένα τα οποία καταχωρούνται γιατί αν τυχόν κάνει λάθος ένας μηχανικός και συμπληρώσει λάθος δεδομένα δεν γίνεται δεκτό το δελτίο. Επιπρόσθετα, έχουν δηλωθεί μέχρι στιγμής περίπου 18.000 κτίρια τα οποία τα δηλώνουν οι ιδιοκτήτες των κτιρίων, δηλαδή δήμοι, υπουργεία, νοσοκομεία κ.λπ. και με βάση αυτή τη δήλωση θα αποστέλλονται από τον άλλο μήνα οι μηχανικοί για να κάνουν τις αυτοψίες, οι οποίες φιλοδοξούμε ότι θα τελειώσουν μέσα σε μερικούς μήνες, γιατί είναι πάρα πολλοί οι μηχανικοί. Όταν τελειώσουν οι αυτοψίες θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε ποια είναι η κατάσταση στα δημόσια κτίρια της χώρας», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας ενώ προσθέτει ότι «φιλοδοξούν» πριν από το τέλος του έτους να έχουν τελειώσει οι αυτοψίες. «Ακόμη απογράφονται κτίρια. Είναι πάρα πολλά», συμπληρώνει ο κ. Λέκκας.

Αφότου ολοκληρωθούν οι αυτοψίες και τα αποτελέσματα των ελέγχων τότε θα υπάρξει για πρώτη φορά μία εικόνα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα κτίρια της χώρας. Σε όσα κτίρια εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα, τότε θα προχωρήσουν στη διαδικασία του επανελέγχου, του δευτεροβάθμιου δηλαδή ελέγχου. «Εκεί πια αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες έτσι ώστε αν το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο τότε το κτίριο κλείνει αν έχει δομικές ατέλειες δηλαδή και είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα. Οπότε εκεί ο δευτεροβάθμιος θα είναι ο τελικός έλεγχος για να δείξει σε ποια κτίρια θα επέμβουμε και σε ποια όχι. Προς τούτο θα δεσμευθούν και πόροι από την κεντρική κυβέρνηση, έτσι ώστε του χρόνου τέτοιον καιρό που θα τελειώσει ο έλεγχος να μπορούμε να προχωρήσουμε σε επεμβάσεις στα κτίρια που έχουν πρόβλημα. Αυτός ουσιαστικά θα είναι ο έλεγχος ώστε να μπορέσουμε για πρώτη φορά να έχουμε εικόνα με σκοπό να διαμορφώσουμε πολιτικές και να αναβαθμίσουμε την αντισεισμική θωράκιση της χώρας» σημειώνει ο κ. Λέκκας και προσθέτει ότι στόχος είναι να επεκταθεί το πρόγραμμα και στα ιδιωτικά κτίρια.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία καταχώρησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΣΠ «Απογραφή κτιρίων για προσεισμικό έλεγχο» έχει λάβει παράταση μέχρι 6 Φεβρουαρίου 2024, ενώ το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει θέσει σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου καθώς και τη διαδικασία κατάρτισης των μηχανικών σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, προκειμένου μετά την απογραφή των κτιρίων να ξεκινήσει άμεσα η διενέργεια των ελέγχων. Ειδικότερα, το ΤΕΕ, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, αναλαμβάνει να διενεργεί, τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες, εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου κτιρίων σε διπλωματούχους μηχανικούς-μέλη του ΤΕΕ που εγγράφονται στο Μητρώο ως Ελεγκτές Προσεισμικού Ελέγχου και λαμβάνουν σχετικό Ηλεκτρονικό Πιστοποιητικό Επάρκειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ