Ελλαδα

30 δολοφονίες στον αδυσώπητο πόλεμο για τα ηνία της Greek Mafia

Οι παράνομες δραστηριότητες, τα έσοδα εκατομμυρίων και τα συμβόλαια θανάτου

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η «ακτινογραφία» της Greek Mafia
Η «ακτινογραφία» της Greek Mafia © Tengyart/ Unsplash

Greek Mafia: 30 δολοφονίες στον αδυσώπητο πόλεμο για τα ηνία - Οι παράνομες δραστηριότητες, τα έσοδα εκατομμυρίων και τα συμβόλαια θανάτου

Γρίφο αποτελούν για την ΕΛ.ΑΣ. δεκάδες δολοφονίες μελών του οργανωμένου εγκλήματος της Ελλάδας, της αποκαλούμενης Greek Mafia, που μετρά σχεδόν 30 νεκρούς τα τελευταία χρόνια. Τα χρήματα είναι πολλά και οι έριδες μεταξύ των μελών των ομάδων που προσπαθούν να αναλάβουν τα ηνία δεν έχουν τελειωμό.

Η «ακτινογραφία» της Greek Mafia © Max Cleinen
Η «ακτινογραφία» της Greek Mafia © Max Cleinen

Ο βαρύς κατάλογος των θυμάτων του πολέμου για τα ηνία της Greek Mafia

Η δολοφονία του αποκαλούμενου «Ζαμπόν», του ανθρώπου που φέρεται να ήταν ο αρχηγός της «Greek Mafia» τα τελευταία χρόνια, προκαλεί πονοκέφαλο στους αστυνομικούς του τμήματος Ανθρωποκτονιών που έχουν αναλάβει την διερεύνηση της. Πριν από αυτόν, ηγέτης της νύχτας -και όχι μόνο-, ήταν ο Βασίλης Στεφανάκος, στον οποίο στήθηκε μία άλλη ενέδρα θανάτου, με πολλά κοινά στοιχεία ως προς τον τρόπο δράσης των δολοφόνων.

Σπύρος Παπαχρήστος, Δημήτρης Μάλαμας, Βασίλης Γρίβας, Κατερίνα Αναγνωστάκη, Γιώργος Αναγνωστόπουλος, Μανώλης Καραγιάννης, Γιάννης Σκαφτούρος, Θέμης Καλαποθαράκος είναι μόνο μερικοί από τα θύματα του αδυσώπητου πολέμου για το ποιος θα επικρατήσει στο οργανωμένο έγκλημα. Όσοι πλησίασαν ή κατάφεραν να αναλάβουν τα ηνία της ελληνικής μαφίας, αργά ή γρήγορα οδηγήθηκαν στο νεκροτομείο, αφού τα χρήματα είναι πολλά για να τα διαχειρίζεται μόνο ένας.

Αλληλοεξόντωση για το χρήμα των πολλών δραστηριοτήτων της Greek Mafia

Πλέον οι μαφιόζοι, δεν ασχολούνται μόνο με την προστασία νυχτερινών κέντρων όπως γινόταν παλαιότερα. Οι «επιχειρήσεις» τους έχουν εξαπλωθεί εκτός Αττικής, μέχρι και τα κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου, όπως το χρυσορυχείο που λέγεται Μύκονος. Οι «δουλειές» έχουν επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως η παράνομη διακίνηση πετρελαίου, οι εκβιασμοί, οι εισπράξεις χρωστούμενων, ξυλοδαρμοί, απαγωγές και ένα σωρό άλλες παράνομες δραστηριότητες. Με αποκορύφωμα όλων, τα συμβόλαια θανάτου.

Οι δολοφόνοι …«κερνούν» μολύβι χωρίς έλεος τα θύματα τους. Ο Θέμης Καλαποθαράκος δέχθηκε 60 σφαίρες από αυτόματο όπλο και πιστόλι. Ο αποκαλούμενος «Ζαμπόν» δέχθηκε τουλάχιστον 97 σφαίρες. Ο Βασίλης Στεφανάκος έπεσε νεκρός αφού δέχθηκε 29 σφαίρες από kalasnikof. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι δολοφόνοι είχαν κάποια ενημέρωση εκ των έσω ή τουλάχιστον είχαν φροντίσει να μείνει μόνο του το θύμα τη στιγμή που έκαναν την κίνηση τους.

Αδυσώπητος πόλεμος για τα ηνία της Greek Mafia
Αδυσώπητος πόλεμος για τα ηνία της Greek Mafia © Unsplash

Συμβόλαια θανάτου και ομερτά

Οι κατά καιρούς συλλήψεις από την αστυνομία δεν πτόησαν κανέναν εκ των μεγάλων μαφιόζων, οι οποίοι ακόμη και μέσα από τις φυλακές ρύθμιζαν τα θέματα τους και συνέχιζαν να έχουν ροή εσόδων από τις παράνομες δραστηριότητες τους. Η αστυνομία, όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχει καταφέρει να εξιχνιάσει τουλάχιστον τις σοβαρές δολοφονίες, αφού η ομερτά καλά κρατεί ακόμη και μετά τον θάνατο των ποινικών. Τα στόματα δεν ανοίγουν, αφού όλοι ξέρουν πως όποιος «κελαηδήσει» θα έχει την τύχη των νεκρών.

Όπως υποστηρίζουν οι αστυνομικοί του τμήματος Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, όλα γίνονται για το χρήμα. Πλέον, παραδοσιακοί μπράβοι δεν υπάρχουν αφού οι δουλειές έχουν απλώσει με οίκους ανοχής, διακίνηση όπλων, ναρκωτικών και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων. Υπάρχει οργανωμένο έγκλημα που ανθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη τον κόσμο. Τα έσοδα μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες από τις δραστηριότητες των οργανωμένων ομάδων εντός και εκτός Αττικής ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια.

Πού στρέφονται οι έρευνες του Ανθρωποκτονιών

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyfgxf9oc6bt)

Το ζήτημα που έχει ανακύψει μετά την δολοφονική ενέδρα με θύμα τον 44χρονο επιχειρηματία στον Νέο Κόσμο, είναι ποιος θα αναλάβει τα ηνία της μαφίας στη χώρα. Η εντολή δόθηκε από «νέο παίκτη» ή από κάποιον παλιό; Μήπως ήταν παραπάνω από ένας αυτοί που συμφώνησαν να στήσουν ένα από τα σοβαρότερα και ακριβότερα συμβόλαια θανάτου -εάν όχι το ακριβότερο; Είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που καλούνται να λύσουν οι αστυνομικοί, οι οποίοι με την βοήθεια της τεχνολογίας και των δεκάδων καμερών που πλέον υπάρχουν σε πολλά σπίτια και καταστήματα της Αττικής, ευελπιστούν να έχουν αποτελέσματα.

Οι επαφές, οι κλήσεις και τα μηνύματα στο κινητό του 44χρονου επιχειρηματία ενδεχομένως να δημιουργήσουν μια νέα κατάσταση όταν διερευνηθούν, αφού κανείς δεν αποκλείει να προκύψουν επαφές με πρόσωπα υπεράνω υποψίας. Όπως και να έχει, η δολοφονία του «Ζαμπόν» ξεκάθαρα, ανοίγει διάπλατα μια νέα σελίδα στην αποκαλούμενη «Greek Mafia» με τις συνέπειες να είναι προς το παρόν, άγνωστες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ